ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο της Δήμητρας Ιωάννου: Η Κληρονόμος του Ποταμού, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 06/05/2019 0 comments

Δήμητρα Ιωάννου

Η Κληρονόμος του Ποταμού 

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα που ξεκινάει με ένα φόνο στη σημερινή εποχή και ξετυλίγει το κουβάρι των γεγονότων (που οδήγησαν στο φόνο) πιάνοντάς το από το 1960.

Μια ιστορία με αναπάντεχα γεγονότα και ήρωες τέσσερα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα χωριό της Ηπείρου, κοντά στον ποταμό Αχέροντα.

Ο Αχέροντας, οι μύθοι και οι θρύλοι του, διαμορφώνουν τις προσωπικότητες των τεσσάρων παιδιών για μια ζωή.

Η φιλία, η ζήλεια, ο ανταγωνισμός και η προδοσία εναλλάσσονται και, μια φέρνουν κοντά τούς τέσσερεις φίλους, μια τους χωρίζουν.

Βασική ηρωίδα του βιβλίου είναι η Φιλίτσα ή Ρόζα, που κατέχει τις δυνάμεις του ποταμού και, με τη βοήθειά τους, γίνεται μια γυναίκα επιτυχημένη, μια αισθητικός που χτίζει μια αυτοκρατορία καλλυντικών, μέσα από μυστικές συνταγές, βότανα και την υπόσχεση να κάνει καλό στον κόσμο.

Η Ειρήνη είναι φίλη και ταυτόχρονα εχθρός της. Οι δρόμοι τους συχνά θα συναντηθούν για την επιρροή ή την αγάπη ενός άντρα. Το μίσος και η επιθυμία για εκδίκηση θα τις κρατήσει δεμένες μέχρι τα γεράματα.

Σύμμαχος τής Ρόζας είναι η Λευκοθέα, ένα “αερικό”, μια γυναίκα βγαλμένη από τους θρύλους των νερών του ποταμού. Είναι γυναίκα των νερών ή μια αθάνατη;

Το βιβλίο έχει συναρπαστική πλοκή περιγράφοντας τις περιπέτειές της Φιλίτσας – Ρόζας, των φίλων της από το χωριό και των αντρών που αγάπησε.

Παράλληλα, είναι ένα βιβλίο μυστηρίου, αφού αναδεικνύει τους θρύλους της ελληνικής μυθολογίας, που συνδέονται με τις υπόγειες δυνάμεις ζωής και θανάτου του διαβόητου ποταμού Αχέροντα και των παραποτάμων του.

Ο έρωτας υπάρχει παντού σαν κίνητρο στην ιστορία της Δήμητρας Ιωάννου. Τα ιστορικά και πολιτιστικά γεγονότα της εποχής αγκαλιάζουν ρεαλιστικά την πλοκή και τής χαρίζουν άρωμα ρεαλισμού.

Ένα ακόμα στοιχείο που διαθέτει αυτό το βιβλίο είναι το στοιχείο του θρίλερ. Ο φόνος, μέχρι να διαλευκανθεί, θα μας κρατήσει σε αγωνία. Στοιχεία μένουν στο σκοτάδι και όταν πλησιάζουν να έρθουν στο φως, οι κάτοχοι των μυστικών κινδυνεύουν.

Ένας ντεντέκτιβ αναλαμβάνει να βρει τη λύση του μυστηρίου και θα τα καταφέρει αποκωδικοποιώντας τους γρίφους που άφησε το θύμα. Οι γρίφοι στηρίζονται πάνω σε σημαντικά κείμενα, που έχει συγκεντρώσει με πολύ ευφυΐα η συγγραφέας.

Ένα μυθιστόρημα πλούσιο σε δράση, αστυνομική πλοκή, μυθολογικές αναφορές, ερωτικές κόντρες, αποκωδικοποιήσεις μυστικών και συνεχείς ανατροπές που σού κόβουν την ανάσα. Αν και η δεκαετία του ’50 και του ’60 δεν είναι τόσο μακρυά, η πλοκή του βιβλίου έχει ιστορικό περιεχόμενο, υπενθυμίζοντας παραστάσεις, καλλιτέχνες, συναυλίες, πολιτικούς, πολιτικές συγκεντρώσεις και πορείες στην Ελλάδα εκείνων των δεκαετιών.

Ένα βιβλίο που τα έχει όλα και θα σε ευχαριστήσει με κάθε του πλευρά.

Αξίζει να το διαβάσεις.

Πηγή: www.tsemperlidou.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης