ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο της Colleen Hoover: Τελειώνει με εμάς, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 27/06/2022 0 comments

Colleen Hoover

Τελειώνει με εμάς

Εκδόσεις Διόπτρα

Αν, ξεκινώντας τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, πιστεύεις ότι ξετυλίγεται μπροστά σου μια ιστορία τύπου άρλεκιν, είσαι πολύ γελασμένη.

Και όμως… όλοι οι κακοποιητικοί άντρες, στην αρχή, είναι τόσο συναρπαστικοί! Έτσι και στο δυνατό αυτό βιβλίο, όλα ξεκινούν σαν ένα ενδιαφέρον παιχνίδι…

Η Λίλη είναι μια νεαρή κοπέλα που μεγαλώνει κάτω από δύσκολες συνθήκες με έναν πατέρα που κακοποιεί τη μητέρα της. Για να επιβιώσει στα χρόνια της εφηβείας της, γράφει στο ημερολόγιό της, γράμματα στην διάσημη τηλεοπτική παρουσιάστρια Έλεν Ντε Τζένερις όλα όσα νιώθει μέσα της, χωρίς όμως, να στέλνει ποτέ τα γράμματα. Καλόψυχη, καθώς είναι, περιθάλπει ένα νεαρό άστεγο, συνομήλικό της, τον Άτλας, και τον βοηθάει κρυφά από τους γονείς της. Ο Άτλας είναι ο πρώτος της έρωτας, η αδελφή ψυχή και προστάτης της. Κάποια στιγμή η Λίλη μεγαλώνει, σπουδάζει και φεύγει από το χωριό τους στο Μέιν και πηγαίνει να ζήσει στη Βοστώνη.

Εκεί γνωρίζεται με τον δυναμικό, πεισματάρη, αλαζόνα Ράιλ, νευροχειρουργό στα πρώτα του βήματα. Ο Ράιλ της έχει αδυναμία και εκείνη δεν μπορεί να τον βγάλει από το μυαλό της. Οι δυο τους επικοινωνούν θαυμάσια και παίζουν το παιχνίδι «Γυμνή αλήθεια» λέγοντας την απόλυτη αλήθεια για ό,τι σκέφτονται.

Προκειμένου για τη Λίλη, ο Ράιλ κάνει εξαίρεση στον κανόνα του για το σεξ της μιας βραδιάς, γιατί αποφεύγει με κάθε τρόπο να δεσμευτεί.

Όταν οι δυο τους αρχίζουν να δημιουργούν σχέση διαρκείας, εμφανίζεται ξανά στη ζωή της Λίλη, ο Άτλας, το αγόρι από το παρελθόν, που έχει γίνει άντρας και πολύ επιτυχημένος σεφ.

Πολλές σκέψεις για τις αποφάσεις της, κάνουν τη Λίλη να αμφιταλαντευτεί. Ειδικά όταν ο θυμός του Ράιλ γίνεται επικίνδυνος για τη σωματική της ακεραιότητα, κάθε φορά που τον ενοχλεί κάτι από αυτά που κάνει η Λίλη και πυροδοτούν τη ζήλεια ή την ανασφάλειά του. Για καλή της τύχη, ο Άτλας βρίσκεται πάντα κοντά της, προστάτης και υποστηρικτής της.

Το μότο της ηρωίδας του βιβλίου είναι «συνέχισε να κολυμπάς», εμπνευσμένο από την παιδική ταινία με τον κάπταιν Νέμο, συμβολίζοντας το κουράγιο που χρειάζεται να δείξει η Λίλη και κάθε άνθρωπος στο δρόμο της ζωής του.

Διαβάζεται σε πολλά επίπεδα, ερωτικό, συναισθηματικό, δραματικό, χιουμοριστικό και πολύ ειλικρινές.

Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα από την ιστορία της μητέρας της, η συγγραφέας Κολλήν Χούβερ δίνει μια σύγχρονη διάσταση της ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης. Γενναίο βιβλίο, γεμάτο συναισθηματικές συγκρούσεις που παρουσιάζονται με ενσυναίσθηση, χωρίς τη μιζέρια του θύματος.

Πολύ καλή η μετάφραση της Νέλλης Γιατράκου.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης