ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο της Άννας Γαλανού: η Θυσία

Post by: 29/05/2017 0 comments

Άννα Γαλανού

Η Θυσία

Εκδόσεις Διόπτρα

Ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα! Το πρώτο μιας τριλογίας. Ο τίτλος του είναι “Οι Δρόμοι της Καταιγίδας”.

Η Άννα Γαλανού έγραψε μια συναρπαστική ιστορία που διαδραματίζεται στην Αδριανούπολη και στην Κρήτη. Ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1550-1570 δένουν τέλεια με τη μυθοπλασία.

  • Το βιβλίο, δεν μπορείς να το σταματήσεις, το ρουφάς. Κάθε σελίδα σου επιφυλάσσει μια ανατροπή, μία έκπληξη. Χωρίς τα γνωστά κλισέ της λογοτεχνίας, η Γαλανού περιγράφει μια ιστορία αγάπης, που μεγαλώνει και εξελίσσεται μέσα στα στερεότυπα μιας εποχής γεμάτης κινδύνους για τη ζωή και την ελευθερία του ανθρώπου.

Οι Ενετοί και οι Οθωμανοί, κατακτητές και δήμιοι, δεν έχουν τον παραμικρό σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Γύρω τους, Έλληνες υποταγμένοι, άλλοι επαναστάτες, άλλοι ρουφιάνοι και προδότες.

  • Η Ρούσσα, νεαρή αρχοντοπούλα της Κρήτης, συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται από τους Ενετούς, σαν τιμωρία για την επαναστατική δράση του πατέρα της.

Η γαλέρα στην οποία μεταφέρεται με προορισμό την Ενετία, πέφτει στα χέρια Οθωμανών κουρσάρων και η Ρούσσα οδηγείται σε σκλαβοπάζαρο γυναικών στην Κωνσταντινούπολη.

Όλο αυτό το διάστημα που η Ρούσσα περνάει από αφάνταστες κακουχίες, συνέχεια υπόσχεται στον εαυτό της “εγώ θα ζήσω”.

Και, πράγματι, επιβιώνει ώσπου μεταφέρεται σαν σκλάβα σε ένα πανδοχείο της Αδριανούπολης.

Οι δραματικές συνθήκες εργασίας εκεί, σε συνδυασμό με το κρύο και την έλλειψη φαγητού, τη φέρνουν ένα βήμα πριν το θάνατο. Όμως, τη σώζει ένας όμορφος Θρακιώτης, ο Σεκίρ. Ανάμεσα στον Σεκίρ και στη Ρούσσα γεννιέται ένας φλογερός έρωτας.

  • Αν νομίζεις ότι εδώ τελειώνει η ιστορία, έχεις πέσει έξω. Εδώ αρχίζει η ιστορία: οι κίνδυνοι, οι ανατροπές και οι επόμενες δραματικές συνθήκες που απειλούν την αλήθεια και τις ζωές του ερωτευμένου ζευγαριού. Η Ρούσσα, με την τόλμη και το αγύριστο κεφάλι, πάντα μεταμφιέζεται για να κρύψει άλλοτε την ομορφιά της, άλλοτε την καταγωγή της και να αλλάξει την ταυτότητά της.
  • Γύρω τους, η ιστορία εκτυλίσσεται κεφάλαιο-κεφάλαιο. Γνωστά ιστορικά γεγονότα επηρεάζουν την πλοκή της Γαλανού, η οποία γράφει με απόλυτη γνώση τα γεγονότα, την καθημερινότητα, τα ήθη της εποχής (παραθέτοντας και μια πολύ πλούσια βιβλιογραφίας – μπράβο!).
  • Το πρώτο βιβλίο με την ιστορία της Ρούσας, έχει μια απροσδόκητη εξέλιξη και ακόμα πιο απροσδόκητο τέλος, πράγμα που σε κάνει να περιμένεις πώς και πώς τα δύο επόμενα βιβλία της σειράς.
  • “Η Θυσία” με ενθουσίασε με την καθηλωτική πλοκή, τους δύο ήρωες, την περιγραφή της εποχής των Ενετών. Αν και τα ιστορικά στοιχεία είναι λεπτομερή με ενδιαφέρουσες περιγραφές, η ισορροπία μυθιστορήματος και ιστορικών γεγονότων είναι ιδανική. Η ηρωίδα της Γαλανού είναι μια πείσμων, δυναμική γυναίκα, με εμμονή στην πατρίδα της και αγάπη για τις ρίζες της. Ο ήρωας, πάλι, είναι υποτακτικός απέναντι στην εξουσία και δυναμικός μεν, χωρίς όμως το επαναστατικό πνεύμα της γυναίκας του
  • Το συστήνω ανεπιφύλακτα. Για τώρα, για το καλοκαίρι, για την παραλία, για όποτε βρεις μια ήσυχη γωνιά να το απολαύσεις.

Είμαι σίγουρη ότι θα περάσεις υπέροχα και θα μάθεις πολλά καινούρια πράγματα.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης