ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο της Αλέκας Ζωγράφου: Για δυο σμαράγδια, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 17/01/2022 0 comments

Αλέκα Ζωγράφου

Για δυο σμαράγδια

Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

Δυνατή ιστορία, συγκινητικό μυθιστόρημα που το διάβασα σε δύο μέρες. Η μια σελίδα σε οδηγεί στην επόμενη απνευστί. 509 σελίδες που θα σε αιχμαλωτίσουν με τις ανατροπές, τις συμπτώσεις και τις εσωτερικές συγκρούσεις των ηρώων της πλοκής.

Όλα ξεκινούν στον τόπο καταγωγής της συγγραφέως, στον Ορχομενό Βοιωτίας. Η Σμαράγδα γεννιέται το 1912 και από την πρώτη στιγμή της ζωής της, η μοίρα της παίζει δύσκολα παιχνίδια. Μεγαλώνοντας, αρραβωνιάζεται χωρίς να θέλει, με τον Πετρή, όμως, η αδελφή της, η Λενιώ, γεμάτη όνειρα και επιθυμίες, κλέβεται με τον «γαμπρό» της. Η προδοσία είναι μεγάλη και ο Πετρής επιπόλαιος. Ο μόνος δρόμος για τη Λενιώ είναι το μοναστήρι. Παρά την προδοσία, η μοίρα επιφυλάσσει μια καλή στροφή για τη Σμαράγδα με τα πράσινα μάτια. Ο Νιόνιος την αγαπάει, την παντρεύεται και κάνουν δύο κόρες.

Μια ιστορία γεμάτη με τα πάνω της και τα κάτω της. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Δικτατορία και τα σύγχρονα χρόνια της Ελλάδας, διαμορφώνουν την ιστορία τριών γενιών. Από τη γιαγιά Σμαράγδα στην εγγονή Σμαράγδα θα παρακολουθήσουμε τις όμορφες στιγμές και τις κακοτυχίες που επιφυλάσσει η ζωή στους θνητούς.

Στην κλειστή κοινωνία του Ορχομενού, στην Αθήνα, παντού, οι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεφύγουν από το παρελθόν και τα μυστικά τους. Γιατί οι ιστορίες των ανθρώπων μπλέκονται μεταξύ τους, σαν δίχτυ αράχνης και ενώνονται μέσα από ανατροπές, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, υιοθεσίες, συμμετοχή στην αντίσταση, απρόσμενες αγάπες, απώλειες και τυχαία περιστατικά που δίνουν μεγάλες χαρές ή μεγάλες λύπες.

Μα ιστορία ευφάνταστη που βασίζεται σε πολλές αλήθειες, γραμμένη με κεφάλαια που διαδραματίζονται μια στο σήμερα και μια στο παρελθόν.

Θα σε κρατήσει άυπνη ώσπου να την τελειώσεις!

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης