ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

theano-likena-polis

Θεανώ, η λύκαινα της Πόλης

Post by: 21/10/2013 0 comments

ΒΙΒΛΙΟ –Μυθιστόρημα

Λένα Μαντά

Θεανώ, η λύκαινα της Πόλης

Εκδόσεις Ψυχογιός

Η ιστορία μιας δυνατής γυναίκας που σημαδεύτηκε από τα ιστορικά γεγονότα της Πόλης το 1955. Είναι θέμα τύχης να συμβούν σε σένα και όχι σε άλλον τα συγκλονιστικά γεγονότα που επηρέασαν τη ζωή πολλών ανθρώπων (στην πραγματικότητα οι Έλληνες εξεδιώχτηκαν από τους Τούρκους με ωμό τρόπο, αφού τους άρπαξαν κάθε περιουσία και αφού κινδύνεψε η ζωή και η σωματική τους ακεραιότητα).

Δεν είναι θέμα τύχης, όμως, αλλά προσωπικής επιλογής το πώς θα επιβιώσεις μετά από τραυματικές καταστάσεις που δεν σβήνουν από τη μνήμη.

Η ηρωίδα, η Θεανώ, μια όμορφη και προικισμένη κοπέλα περνάει διά πυρός και σιδήρου.

Ενώ ζει μια ευτυχισμένη ζωή στην Πόλη, χάνει με δραματικές συνθήκες τον άντρα της, την περιουσία της και επιπλέον υφίσταται αγριότητες και εξευτελισμό από τους Τούρκους.

Θα επιζήσει όμως διαλέγοντας να αμυνθεί μέσα από τη σκληρότητα και την έχθρα. Δέκα χρόνια αργότερα θα απελαθεί και θα έρθει στην Αθήνα, φτωχή, άγνωστη μεταξύ αγνώστων, με δίψα για επιβίωση και το ένστικτο του θηρίου: αν μου κάνεις κακό θα σου το ανταποδώσω αμείλικτα. Βρίσκει δουλειά σε έναν οίκο υψηλής ραπτικής και ισορροπεί ανάμεσα στο ερωτικό ενδιαφέρον πατέρα και γιου, ιδιοκτητών της επιχείρησης.

Αρχίζει, λοιπόν, στην Αθήνα ένας νέος κύκλος συμπτώσεων και αδικιών εις βάρος της ηρωίδας, η οποία ανταποδίδει τις αδικίες με τον πιο σκληρό και ανελέητο τρόπο.

Πώς; Αυτό αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο η Θεανώ θα προχωρήσει στη ζωή της, γεμίζοντας εμπειρίες που θα την αλλάζουν και θα ολοκληρώσει τον κύκλο της εκδίκησης, αφού όσα κάνει εναντίον των άλλων, γυρίζουν μπούμεραγκ και εναντίον της.

Μόνο τότε, αφού κλείσει έναν κύκλο, θα βρει τη γαλήνη μέσα της και θα αναζητήσει την ευτυχία μέσα από την αγάπη και την διαγραφή του παρελθόντος.

Ένα δυνατό μυθιστόρημα (ο τίτλος με είχε ιντριγκάρει να το αγοράσω πριν από χρόνια αλλά το διάβασα τώρα) με πολλές πληροφορίες για τη ζωή των Ελλήνων της Πόλης εκεί αλλά και εδώ, όταν ήρθαν γεμάτοι ελπίδα να εγκατασταθούν στην πατρίδα (αλλά οι κάτοικοι της Αθήνας τους θεωρούσαν ξένους) και με πολλές πληροφορίες για τα ιστορικά γεγονότα που επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων του λαού τότε και τώρα.

Αξίζει να το διαβάσεις γιατί συνδυάζει δυνατή πλοκή, μια συμπλεγματική ηρωίδα (μου θύμισε τον Κόμη Μοντεχρήστο στο θηλυκό) και ένα παράθυρο στην ιστορία. Άλλωστε το έχουν διαβάσει πάνω από 70.000 άτομα πριν από σένα. Κάτι ξέρουν!

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης