ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

The Undertaking

Post by: 27/10/2014 0 comments

Audrey Magee
The Undertaking
Εκδόσεις Atlantic Books

 • Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου πολέμου (συγκεκριμένα από το 1941 έως το 1944- και μετά ως το 1952) και στο Ανατολικό μέτωπο.

 • Είναι το πρώτο μυθιστόρημα που διαβάζω γραμμένο ολόκληρο σε μορφή διαλόγου.

 • Η συγγραφέας είναι νεαρή Ιρλανδή αλλά παρουσιάζει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες όλα τα ανθρώπινα που συμβαίνουν στους Γερμανούς στρατιώτες στην περίφημη μάχη του Στάλινγκραντ και όλα όσα ζουν οι ανυποψίαστοι Βερολινέζοι γεμάτοι περηφάνια έως και αλαζονεία για τον στρατό τους. Παρουσιάζει επίσης τα προνόμια μέχρι τη στιγμή της κατάρρευσης όσων – και μόνο όσων – πρόσκεινται στο κόμμα των Ναζί καθώς και την ευκολία με την οποία οι Βερολινέζοι έπαιρναν τα άδεια σπίτια των διωγμένων Εβραίων με την πλούσια επίπλωση και τα μεγάλα δωμάτια. Η συγγραφέας περιγράφει ακόμα τις απάνθρωπες συνθήκες μέσα στα χιόνια και την έλλειψη σίτισης που επέβαλε ο γερμανικός στρατός στους στρατιώτες του στη μάχη του Στάλινγκραντ καθώς και τις κτηνωδίες του στρατού κατά των Ρώσων. Οι οποίοι Ρώσοι ανταπέδωσαν με τις ίδιες κτηνωδίες, μπαίνοντας από τα ανατολικά στο Βερολίνο, οργισμένοι και διψασμένοι για εκδίκηση.

 • Η ιστορία του βιβλίου ξεκινάει το 1941 όταν ο στρατιώτης Φάμπερ, προκειμένου να πάρει 10ήμερη άδεια από το μέτωπο που έχει σταλεί να υπηρετήσει στον πόλεμο, κάνει ένα γάμο μέσω φωτογραφίας (από προξενιό) με τη Βερολινέζα Καταρίνα Σπινέλ – η οποία με τη σειρά της τον θέλει για την σύνταξή του, σε περίπτωση που σκοτωθεί στο μέτωπο.

 • Με εξασφαλισμένη την άδειά του, ο Φάμπερ επισκέπτεται την Καταρίνα στο Βερολίνο για να τη γνωρίσει και μένει μαζί της 3 βδομάδες τελικά. Ανάμεσά τους αναπτύσσεται μια έντονη χημεία και η προοπτική μιας οικογένειας είναι ο αισιόδοξος τρόπος που βλέπουν το μέλλον.

 • Όταν, όμως, ο Φάμπερ επιστρέφει στον τρόμο του μετώπου, έρχεται σε επαφή με τις φρικαλεότητες των μαχών καθώς πλησιάζει προς το Στάλινγκραντ. Η ανάμνηση της γυναίκας του και στη συνέχεια η φωτογραφία του γιου του, τον κρατάνε με πείσμα ζωντανό, με την ελπίδα να γυρίσει πίσω στην οικογένειά του ξανά.

 • Πίσω στο Βερολίνο, η Καταρίνα, μαζί με τους γονείς της, μετακομίζουν σε ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα που ανήκε σε μια εβραϊκή οικογένεια και, για να ζήσει μαζί και με το γιος της, δένεται με το κόμμα των Ναζί. Όσο πιο ψηλά στην ιεραρχία, τόσο περισσότερα τα προνόμια και οι απολαβές: κρέας για φαγητό, προσκλήσεις σε δεξιώσεις, ιατρική βοήθεια. Στο μεταξύ έρχεται με άδεια από το μέτωπο ο αδελφός της, έχοντας χάσει το μυαλό του από τον τρόμο, τις μάχες, τους σκοτωμούς και τους βομβαρδισμούς. Πριν καλά-καλά θεραπευτεί, τον ξαναστέλνουν στο μέτωπο, όπου και σκοτώνεται.

 • Όμως τα χρόνια περνούν, οι βομβαρδισμοί διαλύουν τοΒερολίνο, το σπίτι της Καταρίνας γίνεται συντρίμμια και η οικογένεια επιστρέφει στο παλιό μικρό τους διαμέρισμα, το οποίο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Βερολίνου.

 • Οι γνωριμίες της με το κόμμα των Ναζί δεν αρκούν για να της δώσουν αντιβιοτικά για τη μηνιγγίτιδα του γιου της, αφού φυλάσσονται για πιθανή χρήση από ανώτερα μέλη του κόμματος. Έτσι, ο γιος της πεθαίνει, αβοήθητος.

 • Η σκέψη του άντρα της την κρατάει καθηλωμένη σε μια πόλη – φάντασμα που ετοιμάζεται να υποστεί την επέλαση των Ρώσων-νικητών. Όμως η Καταρίνα του έχει υποσχεθεί ότι θα την βρει εκεί που την άφησε, αυτή είναι η υπόσχεσή της, η Επιχείρηση (Undertaking) πρέπει να ολοκληρωθεί παρά τις οποιεσδήποτε απώλειες. Οι οποίες είναι βαριές. Οι Ρώσοι εισβάλουν σπίτι τους οργισμένοι και νικητές. Τέσσερις από αυτούς βιάζουν την Καταρίνα.

 • Χιλιάδες μίλια μακριά, ο Φάμπερ παραδίδεται στους Ρώσους, προτιμώντας την αιχμαλωσία από τον άδικο θάνατο.

 • Όταν το ζευγάρι θα ξανασυναντηθεί οκτώ χρόνια μετά από το 1944 (το 1952), η ζωή τους είναι τόσο πολύ διαφορετική που οι δρόμοι τους με το ζόρι θα διασταυρωθούν για λίγο…

 • Ένα φανταστικό μυθιστόρημα, μια αληθινή ιστορία ειδωμένη από την άλλη πλευρά, τη γερμανική. Θαύμασα την απόδοση της ιστορίας μέσα από τους διαλόγους. Λατρεύω τους διαλόγους, οι σωστοί διάλογοι είναι σπάνιοι, όμως το να διαβάσεις μια σπουδαία ιστορία που σου δημιουργεί χιλιάδες εικόνες στο μυαλό, μόνο μέσα από διαλόγους θέλει μοναδική ικανότητα και μαεστρία.

 • Αναγνώστη, μην το χάσεις.

Αν θέλεις να το αγοράσεις, κάνε κλικ εδώ:

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης