ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

The Turkish Gambit

Post by: 23/11/2015 0 comments

Boris Akunin

The Turkish Gambit

Εκδόσεις Random House


Το μυθιστόρημα “Ο Τούρκικος ελιγμός” είναι ένα εκπληκτικό ερωτικό, ιστορικό  μυθιστόρημα, ένα θρίλερ που διαδραματίζεται το 1877 κατά τη διάρκεια του ρωσο-τουρκικού πολέμου.

Στην ιντριγκαδόρικη αυτή περίοδο, στο βουλγαρικό μέτωπο όπου συγκρούονται οι δύο στρατοί συναντάμε τον Εράστ Φαντορίν, στρατιωτικό, διπλωμάτη και ντεντέκτιβ και την όμορφη και δυναμική Βάρυα Σουβόροβα.

Η Βάρυα έχει ξεκινήσει από την Αγία Πετρούπολη για να έρθει στο ρωσικό μέτωπο, προκειμένου να συναντήσει τον αγαπημένο της Πιότρ Γιαμπλόκοφ, που είναι κρυπτογράφος του στρατού. Στο δρόμο, της κλέβουν την άμαξα, τα ρούχα και τα χρήματά της και αναγκάζεται να μεταμφιεστεί σε αγόρι προκειμένου να φτάσει σώα στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Φτάνει, αφού ο Φαντορίν σώζει τη ζωή της πάνω από μία φορά.

Γνωρίζοντας καλή στενογραφία, η Βάρυα βρίσκει δουλειά σαν βοηθός του Φαντορίν – άλλη μια ευγενική του προσφορά – και καλλιεργεί σχέσεις με τους ξένους ανταποκριτές και τους ανώτατους αξιωματικούς του στρατού. Χωρίς καν να έχει συναντήσει τον αγαπημένο της, μαθαίνει ότι κατηγορείται για κατασκοπία και ότι κινδυνεύει όχι μόνο να φυλακιστεί αλλά και να εκτελεστεί.

Το μεγάλο γεγονός γύρω από το οποίο στρέφεται όλη η πλοκή του βιβλίου είναι η κατάληψη της βουλγαρικής πόλης Πλέβνα, η οποία ανήκει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τρεις προσπάθειες κάνουν οι Ρώσοι για να την καταλάβουν, αλλά και στις τρεις, οι Οθωμανοί βρίσκονται μπροστά τους. Οι ελιγμοί που κάνουν οι Τούρκοι πάντα φέρνουν σε αιφνιδιασμό τους έτοιμους για τη νίκη Ρώσους. Οι Ρώσοι είναι σίγουροι πλέον ότι, ανάμεσά τους, βρίσκονται δύο τουλάχιστον προδότες που μεταφέρουν τις κινήσεις τους στον εχθρό, αφαιρώντας τους την βέβαιη νίκη μέσα από τα χέρια τους. Ο Φαντορίν αρχίζει να ερευνά τα στοιχεία, για να ανακαλύψει από πού δημιουργούνται οι διαρροές.

Οι υποψίες πέφτουν διαδοχικά σε τρία άτομα. Όμως, τελικά, από αυτά, άλλος δολοφονείται, άλλος εξαφανίζεται, άλλος αθωώνεται γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον του.

Στο μεταξύ, οι Ρώσοι καταφέρνουν, τελικά, και καταλαμβάνουν την Πλέβνα προελαύνοντας μέχρι την Αδριανούπολη την οποία επίσης καταλαμβάνουν.

Την ίδια στιγμή, ο Φαντορίν έχει φύγει για το Παρίσι και το Λονδίνο για να επιστρέψει, μετά από έρευνα, με τα στοιχεία του αληθινού προδότη.

Ο νεαρός Πιοτρ Γιαμπλόκοφ, ο αρραβωνιαστικός της Βάρυα, ελευθερώνεται και φεύγει με την αγαπημένη του. Ο Φαντορίν εξακολουθεί να παραμένει ανύπαντρος, γιατί ο συγγραφέας Μπόρις Ακούνιν τον χρησιμοποιεί ως ήρωα-πρωταγωνιστή σε 11 βιβλία του!

Θεωρώ, πολύ ενδιαφέροντα τα ιστορικά μυθιστορήματα. Εδώ, ανακάλυψα άγνωστα, για μένα ιστορικά στοιχεία, πρωτότυπη πλοκή και αρκετό έρωτα – εκφρασμένο ή υποβόσκοντα. Μια ιδανική συνταγή για να περάσεις υπέροχες ώρες, με συγκίνηση και αγωνία που θα σε αφήσουν ξάγρυπνο μέχρι να ανακαλύψεις τη συνέχεια κα τη λύση του γρίφου.

Αν θέλεις να το αγοράσεις κάνε κλικ εδώ:

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης