ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

THE RACKETEER

The Racketeer

Post by: 12/08/2013 0 comments

                                                             ΒΙΒΛΙΟΜυθιστόρημα

John Grisham

The Racketeer

It’s payback time

Εκδόσεις Holder & Stoughton Ltd

Το φετινό δικαστικό θρίλερ του Τζων Γκρίσαμ είναι το καλύτερό του! «Ο κακοποιός» να το μεταφράσω; «Το λαμόγιο;» να το μεταφράσω; Δεν ξέρω.

Συνήθως, μετά από 29 βιβλία, περιμένεις ο συγγραφέας να έχει κουραστεί, ειδικά όταν γράφει δικαστικά μυθιστορήματα, ένα κάθε χρόνο!

Και, όμως, αυτό εδώ σου κόβει την ανάσα!

Η ιστορία: ο Μάλκολμ Μπάνιστερ είναι 43 ετών, μαύρος, πρώην δικηγόρος, πατριώτης (έχει υπηρετήσει και στους πεζοναύτες) και βρίσκεται στη φυλακή, όντας αθώος.

Το λάθος του; Δέχτηκε μέσω ενός φίλου, έναν πελάτη για μια υπόθεση μεταφοράς τίτλων ιδιοκτησίας που όμως ήθελε να κρατήσει το όνομά του μυστικό. Αποδείχθηκε ότι ο πελάτης ήταν κακοποιός και το FBI (οι «Φίμπις», όπως τους αποκαλεί) τους κατηγόρησαν όλους, συμπεριλαμβανομένου και του αθώου δικηγόρου του μαφιόζου.

Έτσι αρχίζει το βιβλίο.

Ο Μάλκολμ μισεί το FBI. Στο μεταξύ, όταν βρίσκεται στον 5ο χρόνο της φυλάκισής του (εκτίει ποινή 10 ετών), στον έξω κόσμο δολοφονείται ένας ομοσπονδιακός δικαστής. Ο φόνος γίνεται στο απομονωμένο του λυόμενο εξοχικό, το χρηματοκιβώτιό του είναι ορθάνοιχτο και η ερωμένη του βρίσκεται χειροπόδαρα δεμένη, γυμνή και βασανισμένη (προφανώς για να αποκαλύψει ο δικαστής τον κωδικό του χρηματοκιβωτίου).

Ο Μάλκολμ ζητάει να δει τους υπεύθυνους των φυλακών και αφού με το ζόρι τον δέχονται, τους ανακοινώνει ότι γνωρίζει το δολοφόνο του δικαστή και ότι θέλει να τον απελευθερώσουν με αντάλλαγμα να τους αποκαλύψει το όνομα του δολοφόνου.

Από εκεί και πέρα αρχίζει μια ιστορία με μεγάλα ψέμματα, πολλά μυστικά, πολλές ψεύτικες πληροφορίες, όπου ο Μάλκολμ παίζει τη γάτα με το ποντίκι με το FBI. Όμως τώρα έχει νέο όνομα, νέα ταυτότητα, νέο πρόσωπο, που απέκτησε μετά από 5ωρο χειρουργείο.

Το δρομολόγιο των κινήσεων του Μάλκολμ τρελαίνει τους πράκτορες. Τι κάνει; Γιατί πηγαίνει στο Μαϊάμι, μετά στην Αντίγκουα, μετά πίσω στη Φλόριντα;

Μήπως για κάποιο λόγο τους έδωσε το όνομα λάθος προσώπου του δολοφόνου;

Η γνώμη μου: το μυθιστόρημα σε κάνει να θέλεις να πας στην επόμενη σελίδα. Κάθε σελίδα είναι μια ανατροπή και ένα νέο στοιχείο.

Ο συγγραφέας, για να φτιάξει αυτή την πλοκή ξέρει πολύ καλά τους νόμους, την παρανομία, τον τρόπο που ελέγχονται τα διαβατήρια προς και από τις ΗΠΑ, τα πάντα.

Δεν καταλαβαίνεις ο ήρωας πού το πάει και με τίνος το μέρος είναι. Αποκαλύπτοντάς σου σε κάθε σελίδα ένα μόνο στοιχείο της ιστορίας, ρουφάς τις σελίδες για να φτάσεις στο τέλος, ώσπου θα σου αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια.

Τα αγγλικά του Γκρίσαμ είναι πολύ εύκολα, καθόλου κουραστικές περιγραφές, μόνο ουσία. Τι είπαν, τι έγινε, ποιος έκανε τι. Σαν σενάριο που το βλέπεις μπροστά σου να ετοιμάζεται για ταινία.

Και μερικές πληροφορίες σε κάνουν να ονειρευτείς και συ τη ζωή στην Καραϊβική!….

Καλοκαίρι είναι! Εννοείται θα το πάρεις γιατί στο τέλος η αγωνία σου θα λυθεί. Υπάρχει κάθαρση!

Για να το αγοράσεις στα αγγλικά, κάνε κλικ εδώ:

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης