ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

The Help

Post by: 26/12/2011 0 comments

ΒιβλίοΛογοτεχνία

The Help

Μυθιστόρημα

Της Kathryn Stockett

Εκδόσεις G.P. Putnam’s Sons

Το βιβλίο αυτό γυρίστηκε ταινία και στην Ελλάδα παίζεται με τον καθόλου εμπνευστικό τίτλο «Οι υπηρέτριες».

Όλες οι ηρωίδες του βιβλίου είναι γυναίκες, αν και δύο ήρωες αρκετά σημαντικοί για την πλοκή του βιβλίου είναι άντρες.

Ενώ το βιβλίο το είχα αγοράσει μήνες πριν, καθυστέρησα να το αρχίσω όταν είδα ότι διαδραματίζεται το 1962. Ωχ!! Είπα, τι να δω και τι να μάθω από εκείνη την εποχή.

Και όμως. Μόλις αρχίσεις να διαβάζεις το βιβλίο, δεν μπορείς να το σταματήσεις. Οι σελίδες του φεύγουν μία – μία.

Το βιβλίο διαδραματίζεται σε μια πόλη του αμερικανικού Νότου, στο Jackson, Mississippi, και περιγράφει τη ζωή των λευκών, την εποχή που τα δικαιώματα των μαύρων ήταν ανύπαρκτα. Δεν υπάρχει οικογένεια χωρίς τουλάχιστον μια μαύρη υπηρέτρια.

Οι κυρίες των οικογενειών είναι ένα κλειστό κύκλωμα αλληλοϋποστήριξης, κοινωνικά δυνατό που ξέρει να βασανίζει ή να μπλοκάρει από την εργασία κάθε μαύρη που σηκώνει κεφάλι.

Εκεί, λοιπόν, που είναι όλα τακτοποιημένα στην πόλη από γενιά σε γενιά και από μητέρα σε κόρη, μια νεαρή απόφοιτος κολεγίου επιστρέφει στο σπίτι της και αρχίζει να φέρνει τα πάνω κάτω.

Παίρνοντας συνεντεύξεις από τις μαύρες οικιακές βοηθούς για να γράψει βιβλίο, βγάζει στη φόρα όλα τα μυστικά των κυριών και στην επιφάνεια όλη τη βρωμιά της κοινωνίας της πόλης.

Η τόλμη όσων μαύρων γυναικών της απαντούν είναι μεγάλη, μια και ρισκάρουν να μην ξαναβρούν πουθενά δουλειά, γι’ αυτό και η ίδια συλλέγει το υλικό της κρυφά και το φυλάει σε κρύπτη. Ό,τι υπάρχει καταγεγραμμένο στις σελίδες του μπορεί να ανατρέψει όλη τη δομή της κοινωνίας και να εξοστρακίσει την νεαρή λευκή που τα βάζει με τη φυλή της.

Τι θα συμβεί; Θα αποκαλυφθεί το μυστικό; Θα εκδοθεί το βιβλίο; Ποια θα είναι η μοίρα της κοινωνίας της πόλης, των μαύρων γυναικών και της ατρόμητης συγγραφέως;

Οι απαντήσεις υπάρχουν στις συναρπαστικές σελίδες του βιβλίου της Kathryn Stockett. Η συγγραφέας του βιβλίου κατάγεται από το Νότο και, έχει τις πηγές της μέσα από την αληθινή ιστορία της οικιακής βοηθού της δικής της οικογένειας. Κάνει ειδική μνεία στη μαύρη που τη μεγάλωσε και η οποία δεν πρόλαβε να διαβάσει το βιβλίο, φόρο τιμής, στις μαύρες του Μισισιπή, αφού πέθανε όταν η συγγραφέας ήταν δεκαέξι ετών.

Το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά με τον τίτλο: «Ένα όνειρο, δύο χρώματα» Εκδόσεις Μίνωας.

 Διάβασέ το και μετά δες την ταινία – όλες οι ταινίες αλλάζουν ριζικά την πλοκή και τους διαλόγους των βιβλίων.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης