ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Τα παιδιά της Τζακαράντας

Τα παιδιά της Τζακαράντας

Post by: 12/08/2013 0 comments

ΒΙΒΛΙΟ – Μυθιστόρημα

Σαχάρ Ντελιτζανί

Τα παιδιά της Τζακαράντας

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Το καταπληκτικό αυτό μυθιστόρημα της Ιρανής συγγραφέως Σαχάρ Ντελιτζανί σε κάνει να σκεφτείς: αξίζουν οι προσωπικές θυσίες προκειμένου για τις πολιτικές σου πεποιθήσεις; Αξίζει να χάσεις την ελευθερία σου, αξίζει να μη σε γνωρίζει το ίδιο το παιδί σου και – ενδεχομένως – και να χάσεις τη ζωή σου προκειμένου να υπηρετήσεις μια ιδεολογία;

Και άραγε οι θυσίες για αυτήν την ιδεολογία οδηγούν σε κάποια αλλαγή, ή μήπως, τελικά τίποτα δεν αλλάζει στα απολυταρχικά καθεστώτα;

Η συγγραφέας γεννήθηκε στη φυλακή Εβίν στην Τεχεράνη το 1983. Στο βιβλίο περιγράφει όλα όσα της αφηγήθηκε η μητέρα της.

Η Αζάρ και ο άντρας της ο Αμίρ είναι μόνο είκοσι και….ετών όταν φυλακίζονται για την αντικαθεστωτική τους δράση. Η Αζάρ είναι έγκυκος, γεννάει στη φυλακή τη μικρή Νέντα αλλά της παίρνουν το παιδί.

Το παιδί μεγαλώνει στα χέρια της γενναιόδωρης φιγούρας, μαμάς Ζινάτ. Σε μια αυλή, στο σπίτι της μαμάς Ζινάτ, κάτω από το όμορφο δέντρο της τζακαράντας μεγαλώνουν μαζί αδελφάκια και ξαδελφάκια χάρη στην προσφορά αυτής της γιαγιάς και της ανύπαντρης κόρης της. Τα παιδιά δεν έχουν γνωρίσει τους γονείς τους και όταν τους επισκεφτούν στη φυλακή, φοβούνται αυτόν τον ξένο που βλέπουν να τους αγκαλιάζει.

Τα χρόνια παιρνούν. Άλλοι γονείς εκτίουν την ποινή τους και απελευθερώνονται και άλλοι εκτελούνται χωρίς πραγματικό δικαστήριο.

Τα παιδιά σκορπίζουν στα πέρατα της Οικουμένης, γιατί δεν αντέχουν τις ρίζες τους και άλλα μένουν στην πατρίδα τους γιατί εκεί βρίσκουν ακριβώς αυτό: τις ρίζες τους.

Το μυθιστόρημα είναι μια πολιτική κραυγή, μια προσπάθεια να φωτίσει τα ζοφερά χρόνια του Ιράν, όταν όλα ξεκίνησαν με μια επανάσταση αλλά κατέληξαν σε ένα απολυταρχικό και καταπιεστικό καθεστώς.

Αξίζει να το διαβάσεις γιατί, τελικά, μέσα στις ιστορικές αλλαγές, αυτό που μένει δεν είναι μόνο οι ξερές περιγραφές των γεγονότων, αλλά οι άνθρωποι και οι προσωπικές ιστορίες τους.

Παρουσίασα το βιβλίο στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στην Κηφισιά, όταν η συγγραφέας ήρθε στην Ελλάδα. Μας δήλωσε ότι και το επόμενο βιβλίο της θα διαδραματίζεται στην εποχή εκείνη. Δεν έχει φύγει από μέσα της η έμμονη ιδέα και η επιρροή εκείνων των γεγονότων της πατρίδας της στους αγαπημένους της ανθρώπους.

Δεν είναι τυχαίο που το βιβλίο κυκλοφορεί σε 26 χώρες.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης