ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Στη σκιά της Πεταλούδας

Post by: 23/05/2016 0 comments

Ισίδωρος Ζουργός

Στη σκιά της Πεταλούδας

Εκδόσεις Πατάκη

Ένα καθηλωτικό, συγκλονιστικό ελληνικό μυθιστόρημα από την πένα του μοναδικού Ισίδωρου Ζουργού.

 • Στο μυθιστόρημα “Στη σκιά της Πεταλούδας” ο αναγνώστης παρακολουθεί δύο οικογένειες, και μέσα από αυτές, την ιστορία της Μακεδονίας και της Ελλάδας για έναν ολόκληρο αιώνα. Με φόντο αληθινά ιστορικά γεγονότα που παρελαύνουν από τις σελίδες του βιβλίου καταγράφονται οι ανταλλαγές πληθυσμών, ο Μακεδονικός αγώνας, ο εθνικός διχασμός, το προσφυγικό του ’22, ο πόλεμος, η κατοχή, οι δοσίλογοι, ο εμφύλιος, η ανασυγκρότηση, οι αντιπαροχές, οι φοιτητικοί αγώνες, τα νεότερα χρόνια…
 • Αυτό είναι το φόντο του μυθιστορήματος και σε μαθαίνει όσα, ίσως, δεν γνώρισες για τις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα.
 • Η ιστορία, όμως, του βιβλίου που σε συναρπάζει από τις πρώτες σελίδες του, καθορίζεται από τους ήρωες. Αυτά τα μικρά μυρμήγκια των άσημων ανθρώπων, φτωχών, χωρίς στον ήλιο μοίρα, μεροκαματιάρηδων, αγροτών, που αγωνίστηκαν όλη τη ζωή τους για να ξεφύγουν από τη φτώχεια, τη σκλαβιά, που προσπάθησαν για μια καλύτερη ζωή αλλά τη βλέπουν να ανατρέπεται συνεχώς, στη δίνη ιστορικών γεγονότων… και που κανείς δεν τους υπολογίζει εκτός… κι αν η πένα του συγγραφέα έρθει και αναδείξει τη ζωή τους για να την παρακολουθήσουμε με κομμένη την ανάσα.
 • Ο συγγραφέας αναδεικνύει ξεκάθαρα ποιος από τους ήρωες προτίμησε να συμβιβαστεί με την μοίρα του, παρά να προδώσει τις αρχές του και ποιος όχι. Παρακολουθεί την ψυχογραφία των ηρώων του σαν χειρουργός. Καταγράφει χωρίς ποτέ να τους κρίνει. Χωρίς να πάρει θέση καν υπέρ αριστερών ή δεξιών (τι ανακούφιση για τον αναγνώστη).
 • Οι δύο οικογένειες τώρα… η μία ξεκινάει με την ιστορία του Ηλία Χατζίδη από τα μέρη της Αδριανούπολης, που ξεγλίστρησε δύο φορές από τον τουρκικό και τον βουλγαρικό στρατό που τον είχαν βίαια “κατατάξει” και κατέληξε να εγκατασταθεί σε ένα χωριό έξω από την Θεσσαλονίκη κοντά στο Γαλλικό ποταμό και να παντρευτεί την κόρη ενός τσομπάνου. Ώσπου σκότωσε εκείνο το λύκο…
 • Η άλλη ιστορία πάλι, της δεύτερης οικογένειας, ξεκινάει στο Βελβεντό, όταν ο Γιάννης Τσούντας και η οικογένειά του θα βρεθούν στη δίνη της βίας. Άγριοι κομιτατζήδες θα κάψουν το χωριό τους. Μόνο η Ζώικα, η μικρή τους κόρη, δεν θα βρίσκεται στο μακελειό γιατί προσπαθεί να φυγαδεύσει τη δασκάλα του χωριού…
 • Το σημαντικό στοιχείο είναι ο συμβολισμός της πεταλούδας. Πάντα όταν εμφανίζεται στον ορίζοντα, στα λουλούδια, στο περιβόλι ή στον ύπνο των ηρώων, είναι ένα κακό μαντάτο που κρύβει μια αρνητική εξέλιξη. Η πεταλούδα συμβολίζει το πέταγμα του ανθρώπου καθώς προσπαθεί να ξεπεράσει τη μοίρα του, ενώ εκείνη η μικρή της σκιά στο έδαφος, τον προσγειώνει στα όριά του, στο αδιέξοδο, στο πεπρωμένο του.
 • Η πλοκή του βιβλίου επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις για τον αναγνώστη. Μια στο σήμερα, μια στο χτες, αόρατα δίχτυα από το παρελθόν δένουν τους δύο σημερινούς ήρωες του βιβλίου, δύο αγνώστους, που κλείνονται στο ασανσέρ μιας ημιτελούς πολυκατοικίας παραμονή 15 Αύγουστου!
 • Ο Ισίδωρος Ζουργός, στις τελευταίες σελίδες, εξομολογείται πως θέλησε να γράψει ένα βιβλίο για τους αποτυχημένους. Ίσως αυτή να ήταν η πρόθεσή του. Εγώ διάβασα μια ιστορία για αυτούς που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη μοίρα τους και να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Όμως, αυτό δεν είναι δυνατό. Ή γιατί κάποιος γεννήθηκε σε λάθος εποχή, ή μέσα στη δίνη δυσάρεστων γεγονότων, ή στο πιο φτωχό χωριό ή σε οικογένεια με ένα μεγάλο βάρος. Έτσι, η μοίρα αποδεικνύεται πιο δυνατή από τις προσπάθειες των ανθρώπων. Ειδικά, μάλιστα αν για να ξεφύγεις από τη μοίρα, χρειάζεται να συμμαχήσεις και λίγο με το διάβολο, βάζοντας στην άκρη, εντιμότητα, αξιοπρέπεια, αρχές και αξίες.
 • Το μυθιστόρημα “Στη σκιά της πεταλούδας” διαβάζεται πολλαπλά. Έχει ολοζώντανες περιγραφές, δράση, συμβολισμό, πανανθρώπινες αξίες, τη μυρωδιά της Μακεδονίας, τη μοίρα της Ελλάδας!
 • Ένα αριστούργημα ψαγμένο και εμπνευσμένο!
Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης