ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Πόλεμος και Ειρήνη (B’ τόμος)

Post by: 08/04/2015 0 comments

Λέων Τολστόι

Πόλεμος και Ειρήνη (B’ τόμος)

Μυθιστόρημα

 Εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος

Όλη η Μόσχα είναι αναστατωμένη με τη δεξίωση για την υποδοχή του πρίγκιπα Μπαγκρατιόν, στρατηγού που πήρε μέρος στη μάχη του Αούστερλιτς.

Στο μεταξύ, ο Πιέρ, που έχει μετανιώσει πικρά για το γάμο του με την Ελέν, την αφήνει μεταβιβάζοντάς της με πληρεξούσιο τη μισή του περιουσία και φεύγει για την Πετρούπολη. Αφορμή γι’ αυτό ήταν οι υποψίες του Πιερ για τη σχέση της γυναίκας του με τον “ψυχοπαθή” Φιοντόρ Ντόλοχοφ.

Ο Νικολάι Ροστόφ, όντας παρών στη μονομαχία, όπου ο Μπελούχοφ τραυμάτισε τον Ντόλοχοφ, θα δεθεί στη συνέχεια μαζί του με μια ολέθρια φιλία. Ο Ντόλοχοφ ζητάει από τη Σόνια να τον παντρευτεί, αλλά αυτή αρνείται απαντώντας του πώς αγαπάει άλλον, τον Νικολάι. Με κίνητρο την εκδίκηση, ο Ντόλοχοφ παρασέρνει τον Νικολάι Ροστόφ σε χαρτοπαιξία και τον αναγκάζει να χάσει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να ζητήσει δανεικά από τον πατέρα του και να βυθίσει την οικογένεια στο χρέος.

Στο Μπογκουτσάροβο, θεωρούν τον πρίγκιπα Αντρέι νεκρό. Όμως, εκείνος, έχοντας αναρρώσει από τον τραυματισμό του, επιστρέφει στο κτήμα της οικογένειας και παραβρίσκεται στον τοκετό της γυναίκας του Λίζας, η οποία όμως πεθαίνει, ενώ ο γιος του, Νικολάι, επιζεί του δύσκολου τοκετού. Ο Αντρέι, απογοητευμένος από όσα έζησε στο Αούστερλιτς αποφασίζει ότι δεν επιστρέψει στο στρατό αλλά θα μείνει στα κτήματά του. Χτίζει το δικό του σπίτι στα κτήματα της προσωπικής του περιουσίας, στην περιοχή Λίσι Γκόρι.

Ο Πιερ στρέφεται στους μασόνους για να βρει ηθικές και μεταφυσικές απαντήσεις στα βαθιά φιλοσοφικά του ερωτήματα. Παρασυρμένος από τις μασονικές θεωρίες της συγχώρεσης, δέχεται πίσω τη γυναίκα του, που τον θερμοπαρακαλά να τα ξαναβρούν.

Καλεσμένος σε μια δεξίωση, ο Αντρέι Μπολκόνσκι, γνωρίζει τη νεαρή Νατάσα Ροστόβα και την ερωτεύεται. Εξομολογείται στον φίλο του Πιέρ τον έρωτά του αυτό και εκείνος τον ενθαρρύνει για την επιλογή του, βεβαιώνοντάς τον πως και η Νατάσα τον θέλει.

Όμως, ο τυραννικός πατέρας Μπολκόνσσκι, ούτε λόγο να ακούσει για τη φτωχή νύφη. Βάζει σαν όρο, λοιπόν, στο γιο του να φύγει για ένα χρόνο και, αν στο γυρισμό εξακολουθεί να αγαπά τη Νατάσα, να την παντρευτεί, έστω παρά την αντίρρησή του.

Ο πρίγκιπας Αντρέι εξομολογείται τον έρωτά του στην ενθουσιασμένη Νατάσα, φεύγει όμως μακριά. Η Νατάσα είναι απογοητευμένη και ανυπόμονη. Ο καιρός περνά και ο αρραβωνιαστικός της, της γράφει λίγα γράμματα και δεν την επισκέπτεται καθόλου.

Ένα βράδυ, η Νατάσα παρακολουθεί μια παράσταση στην όπερα της Μόσχας. Εκεί γνωρίζει την Έλεν (σύζυγο του Πιέρ) και τον αδελφό της Ανατόλ Κουράγκιν. Ο Ανατόλ, αν και παντρεύτηκε στο μέτωπο μια νεαρή Πολωνέζα την οποία έχει εγκαταλείψει στην Πολωνία, κρατά το γάμο του κρυφό. Γοητευμένος από την Νατάσα, αρχίζει να της γράφει ερωτικά γράμματα με σκοπό να την απαγάγει ένα βράδυ από το σπίτι της και να την πάρει μαζί του, δήθεν για να την παντρευτεί. Μόνο που ο παπάς θα είναι αποσχηματισμένος παπάς.

Η Νατάσα πείθεται από το ενδιαφέρον του Ανατόλ και θεωρώντας τα αισθήματά της για αυτόν σοβαρά και όχι επιπόλαια, γράφει ένα γράμμα στην πριγκίπισσα Μαρία, την αδελφή του Αντρέι, διαλύοντας τον αρραβώνα.

Η ξαδέλφη της Νατάσας όμως, η Σόνια, αντιλαμβάνεται τις προετοιμασίες της για να το σκάσει και ειδοποιεί τη θεία της. Η αρπαγή ακυρώνεται την τελευταία στιγμή και η Νατάσα κάνει απόπειρα αυτοκτονίας.

Ο Πιερ έρχεται να τη βρει και της δίνει την πληροφορία ότι ο Ανατόλ έχει ήδη ένα έγκυρο γάμο στον ενεργητικό του. Σπεύδει να βρει τον Κουράγκιν, προσφέρεται να του δώσει χρήματα, υπό τον όρο να φύγει από τη Μόσχα και να του παραδώσει τα γράμματα της Νατάσας Ροστόβα και αρνείται να την ξανασυναντήσει.

Επιστρέφοντας, ο πρίγκιπας Αντρέι, μαθαίνει όλη την αλήθεια από το φίλο του Πιέρ. Παρά τη θλίψη του και την αγάπη του, δηλώνει ότι δεν μπορεί να συγχωρέσει την πρώην αρραβωνιαστικιά του.

Ο Πιερ επισκέπτεται την άρρωστη Νατάσα, η οποία τον παρακαλεί να ζητήσει, εκ μέρους της, από τον φίλο του Αντρέι να την συγχωρήσει. Βλέποντάς την σε κακή κατάσταση, ο Πιέρ νιώθει οίκτο, τρυφερότητα και στοργή για το κορίτσι αυτό.

Για πρώτη φορά, συνειδητοποιεί ότι είναι ερωτευμένος μαζί της και της εξομολογείται πώς αν ήταν ένας ελεύθερος άντρας, θα γονάτιζε μπροστά της και θα της ζητούσε την αγάπη της. Εκείνη το εκλαμβάνει ως παρηγοριά και κλαίει με δάκρυα ευγνωμοσύνης, από συγκίνηση και ευτυχία.

Μετά από αυτή τη σκηνή, ο Πιέρ θεωρεί πως είναι έτοιμος να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή.

 

Η συνέχεια με τον γ’ τόμο αύριο.

Μην χάσεις την αυριανή ανάρτηση.    

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης