ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Πόλεμος και Ειρήνη (A’ τόμος)

Post by: 07/04/2015 0 comments

Λέων Τολστόι

Πόλεμος και Ειρήνη (A’ τόμος)

Μυθιστόρημα

Εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος

Η ιστορία του Τολστόι ξεκινάει το 1805 στην Αγία Πετρούπολη, τη νέα πρωτεύουσα της Ρωσίας, στην οποία ανθούν οι δεξιώσεις, το κουτσομπολιό και οι μηχανορραφίες της Αυλής.

Στη δεξίωση της κυρίας επί των τιμών της βασιλομήτορος, είναι καλεσμένοι ο Πιερ Μπεζούχοφ, νόθος γιός (μεταξύ πολλών άλλων) του κόμη Μπεζούχοφ και ο φίλος του πρίγκιπας Αντρέι Μπολκόνσκι, κυνικός και καυστικός, έτοιμος να αναχωρήσει για τον πόλεμο.

Παρότι ο Αντρέι είναι παντρεμένος με μια από τις λατρεμένες νεαρές γυναίκες της Ρωσικής κοινωνίας, έχει μετανιώσει για το γάμο του, νιώθει αλυσοδεμένος και θα προτιμούσε την ελευθερία του.

Ο Πιέρ, ζει στο σπίτι του πρίγκιπα Βασίλι Κουράγκιν και έκανε παρέα με το γιο του, Ανατόλ Κουράγκιν και τον αξιωματικό Ντόλοχοφ, έκλυτους γλεντζέδες της Πετρούπολης.

Μεγαλωμένος στη Γαλλία με έξοδα του πατέρα του, ο πανύψηλος, άχαρος και καλόψυχος Πιερ θα βρεθεί στο μέσον ενός αγώνα για την κληρονομιά του γέρου κόμη Μπεζούχοφ, ο οποίος πεθαίνει μετά από απανωτά εγκεφαλικά.

Ο Πιέρ, γίνεται ο κληρονόμος του κόμη, σύμφωνα με τη διαθήκη του, – που προσπάθησαν οι συγγενείς να του κρύψουν – μια και ήταν ο αγαπημένος γιος του γέρο-κόμη.

Στην παλιά πρωτεύουσα της Ρωσίας, στη Μόσχα, ζουν οι Ροστόφ, οι οποίοι έχουν τέσσερα παιδιά: τη Βέρα, που έχει την προοπτική να παντρευτεί τον Μπεργκ έναν Γερμανό συμφεροντολόγο αξιωματικό, τον εικοσάχρονο Νικολάι που αγαπά την εξαδέλφη του Σόνια (η οποία μεγάλωσε μαζί τους από τότε που έμεινε ορφανή), τη δεκατριάχρονη Νατάσα, ενθουσιώδη, χαρούμενη και μονίμως ενθουσιασμένη με κάποιον άντρα, και τον εννιάχρονο Πέτια που θέλει να καταταγεί στο στρατό, όπως ο αδελφός του Νικολάι.

Ο Αντρέι Μπολκόνσκι, επισκέπτεται τα κτήματα της οικογένειας στο Μπογκουτσάροβο και αποχαιρετά την έγκυο γυναίκα του, Λίζα, τον πατέρα του και την αδελφή του πριν φύγει για τον πόλεμο. Η γυναίκα του, μένει απρόθυμα κοντά στον δύσθυμο και κακότροπο πατέρα του. Η δε θρησκόληπτη αδελφή του πρίγκιπα Αντρέι, Μαρία, αρνείται να παντρευτεί τον Ανατόλ Κουράγκιν, γιο του πρίγκιπα Βασίλι, για να μην αφήσει μόνο τον τυραννικό πατέρα της, κι ας τη βασανίζει.

Ο Πιερ, με το που ανακηρύσσεσαι πλούσιος κληρονόμος, γίνεται με ενθουσιασμό αποδεκτός από την κοινωνία της Πετρούπολης. Επιπλέον, λόγω της περιουσίας του είναι πολύφερνος γαμπρός.

Τον βάζει στο μάτι ο αδίστακτος Βασίλι Κουράγκιν για να τον παντρέψει με την “αταχτούλα” κόρη του Ελέν. Χωρίς καλά-καλά να το καταλάβει, ο διστακτικός Πιερ, βρίσκεται παντρεμένος με την Ελέν.

Στα σύνορα, αρχίζουν οι μάχες του Ρώσο-Γαλλικού πολέμου. Ο Νικολάι Ροστόφ τραυματίζεται στη μάχη στο Σενγκράβεν και παίρνει προαγωγή. Είναι ενθουσιασμένος με τον τσάρο Αλέξανδρο τον Α’ και έτοιμος να δώσει και τη ζωή του γι’ αυτόν.

Οι Ρώσοι υποχωρούν και, στη Μοραβία, στο Αούστερλιτς, κατατροπώνονται από τους Γάλλους. Η μάχη του Αούστερλιτς λέγεται και μάχη των τριών Αυτοκρατόρων (Ρωσίας-Αυστρίας εναντίον Γαλλίας), όπου ο Ναπολέων στήνει παγίδα στους αντιπάλους του, σε σημείο που να μην έχουν καν αντιληφθεί από πού ξεφύτρωσε η γαλλική στρατιά. Ο πρίγκιπας Αντρέι, στην προσπάθειά του να εμψυχώσει τους στρατιώτες του, ορμά με το άλογό του μπροστά κρατώντας μια σημαία στα χέρια, αλλά τραυματίζεται.

Τον συλλαμβάνουν αιχμάλωτο οι Γάλλοι, τον περιποιούνται στο νοσοκομείο τους και, στη συνέχεια, τον αφήνουν στις περιποιήσεις των ντόπιων, καθώς προελαύνουν προς τη Μόσχα.

Η συνέχεια με τον β’ τόμο αύριο.

Μην χάσεις την αυριανή ανάρτηση.    

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης