ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

OURANOPETRA

Ουρανόπετρα

Post by: 09/12/2013 0 comments

 

Γιάννης Καλπούζος

Ουρανόπετρα

Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα. Ο συγγραφέας είναι σαν συνδυασμός μεταξύ Νταν Μπράουν, Πηνελόπης Δέλτα και Γιώργου Θέμελη

Οι περιγραφές του σε ανατριχιάζουν: σαν να ζεις και συ εκεί, την καθημερινή ζωή της Κύπρου το 1570! Είκοσι χρόνια δηλαδή μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης! Το ίδιο και όταν η ιστορία του βιβλίου σε ταξιδεύει δώδεκα γενιές αργότερα, το 1892.

Ζεις και συ τι έτρωγαν οι εργάτες, πώς τους δάνειζαν σε άλλους γαιοκτήμονες, πόση ώρα έκανες να μεταφερθείς με τα πόδια από το ένα χωριό στο άλλο, πόσο οι πράξεις του αδελφού επηρέαζαν τον αρραβώνα της αδελφής, για πόσες φρικαλεότητες ήταν ικανοί οι Τούρκοι, πως για να έχεις δικαίωμα ψήφου, έπρεπε να έχεις ιδιόκτητα χωράφια. Θα διαβάσεις και θα φανταστείς πολλά.

Ήρωες της ιστορίας είναι ο Γερόλεμος (το 1570) και ο απόγονός του ο Αδάμος (το 1890). Θα δεις πώς ένα φυλαχτό προφυλάσσει από γενιά σε γενιά τα μέλη της οικογένειας (μόνο οι άντρες το παραλαμβάνουν, ίσως για να γλιτώνουν τη ζωή τους από πολέμους και μάχες). Για να ανακαλύψουν όμως τη δύναμη και την ιστορία του φυλαχτού, χρειάζεται να λύσουν κάποιους γρίφους…

Φτωχοί χρωστάνε παντού και κάνουν ένα σωρό δουλειές αφού τα χωράφια τους περνάνε εύκολα στα χέρια αετονύχηδων δανειστών, αδικημένοι από παντού με συνομωσίες εναντίον τους που εξυφαίνει ένα άτομο και οι απόγονοί του (από γενιά σε γενιά). Και μέσα σε αυτόν τον κουρνιαχτό από μάχες, πολιορκίες, αδικίες και τη φλόγα για εκδίκηση γεννιούνται δυο μεγάλοι και απόλυτοι έρωτες, ο ένας όμως ξεφτίζει και ο άλλος έχει αίσιο τέλος.

Σαν αναγνώστης θα νιώσεις αγωνία, θυμό ρομαντισμό και ανακούφιση. Θα τα περάσεις όλα τα συναισθήματα, γιατί, παρά τα ελαττώματά του και τις αμαρτίες του, ο ήρωας της ιστορίας είναι πατριώτης και ένας αθεράπευτα ρομαντικός άντρας.

Φυσικά μέσα από τους αιώνες που κυλάει η ιστορία των 12 γενιών, αντιλαμβανόμαστε καθαρά πόσα έχει υποφέρει για αιώνες το μαρτυρικό νησί της Κύπρου.

Αρχικά από την κυριαρχία των Ενετών. Στη συνέχεια με συνεχείς πολιορκίες, μάχες, πλιάτσικα, καταστροφές, αιχμαλωσίες, σκλαβοπάζαρα και σφαγές περνάει στα χέρια των Οθωμανών. Τρεις αιώνες αργότερα οι Οθωμανοί παραχωρούν το νησί έναντι ανταλλάγματος στους Βρετανούς.

Και, πάντα, φτωχοί, πλούσιοι αγρότες, χωρίς στον ήλιο μοίρα, να πρέπει να πληρώνουν φόρους σε έναν και σε δύο κατακτητές.

Μέσα σε αυτές τις ιστορικές συγκυρίες ξετυλίγονται καθημερινές ανθρώπινες ιστορίες, καρδιοχτύπια, έρωτες, πάθη, ιδεολογίες, αγάπη για την οικογένεια, αφοσίωση στην πατρίδα, δίψα για εκδίκηση.

Πραγματικά είναι ένα μυθιστόρημα που με ενθουσίασε. Και συγχαρητήρια για τον τίτλο, αφού αυτός μου κίνησε το ενδιαφέρον για να το αγοράσω.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης