ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

“Only time will tell (The Clifton Chronicles) “ – Μόνο ο χρόνος θα το δείξει

Post by: 13/02/2012 0 comments

ΒιβλίοΛογοτεχνία

Jeffrey Archer

Only time will tell (The Clifton Chronicles) “

Μόνο ο χρόνος θα το δείξει

Μυθιστόρημα

St. Martin’s Press New York

Το φετινό μυθιστόρημα του Jeffrey Archer. Είναι το πρώτο μιας τριλογίας, που, όμως έχουμε στα χέρια μας μόνο την αρχή της παράλληλης ιστορίας δύο οικογενειών.

Παρακολουθούμε την ιστορία του ήρωα από μικρή ηλικία, γιατί η ζωή του είναι γεμάτη δυσκολίες και εμπόδια. Κάθε παράγραφος του Άρτσερ είναι γεμάτη εικόνες. Διαβάζεις και φαντάζεσαι. Δεν μπορείς να αφήσεις το βιβλίο κάτω. Πρέπει να το τελειώσεις.

Η πιο συγκλονιστική εικόνα είναι μια σκηνή φτώχειας που περιγράφει. Η γιαγιά, η μητέρα και ο θείος του ήρωα, ζουν σε ένα σπίτι. Μόνο ο θείος εργάζεται και φέρνει μεροκάματο στο σπίτι. Άρα αυτός χρειάζεται και τις περισσότερες δυνάμεις για να ξεκινήσει τη μέρα του. Κάθε πρωί, η οικογένεια του ετοιμάζει ένα μπωλ με πόριτζ. Αφού ο θείος φάει το μπωλ με το πόριτζ, τότε έρχεται η σειρά του νεαρού ήρωα του βιβλίου, ο οποίος γλύφει τα απομεινάρια του χυλού από την κούπα του θείου του. Αυτό είναι το πρωινό του.

Παράλληλα με την ιστορία των ηρώων του, ο Άρτσερ σου μαθαίνει και πράγματα για τη ζωή της βιομηχανικής κοινωνίας της Αγγλίας μεταξύ των δύο παγκόσμιων πολέμων. Για τη φτώχεια, για τον αγώνα για να βρεις δουλειά, για τον πλούτο.

Ο Χάρρυ γεννήθηκε οκτώ μήνες μετά το γάμο της μητέρας του με έναν εργάτη στα ναυπηγεία. Είναι γιος του ή μήπως είναι γιος του ιδιοκτήτη των ναυπηγείων με τον οποίο κοιμήθηκε η μητέρα του ένα μήνα πριν το γάμο της;

Πώς εξαφανίστηκε ο πατέρας του; Γιατί ο πλούσιος πιθανός πατέρας του θέλει να καταστρέψει το Χάρρυ και τη μητέρα του; Με ποια κοπέλα ερωτεύεται μεγαλώνοντας σε έναν απαγορευμένο έρωτα ο ήρωας του βιβλίου; Τι ρόλο παίζει η αχρωματοψία του ήρωα στη λύση των μυστηρίων;

Το βιβλίο έχει αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο και σε τρίτο. Για πρώτη φορά διάβασα βιβλίο, όπου η τυπογραφία είναι διαφορετική όταν η αφήγηση γίνεται από τον ήρωα και αλλάζει όταν η αφήγηση συνεχίζεται από τον συγγραφέα. Πραγματικά ευφυές.

Ο Άρτσερ μας δίνει μια σπρωξιά με το τέλος του πρώτου βιβλίου της τριλογίας κλείνοντας ένα κύκλο ζωής του ήρωα που τον βρίσκουμε να ξεκινάει με μια νέα αρχή. Είμαστε όλο αγωνία ως το επόμενο. Μας κάνει να συμπαθήσουμε τον ήρωα, να δούμε πόσο θριαμβεύει η δικαιοσύνη και πώς ο Χάρρυ είναι σαν να έχει φύλακες – αγγέλους που τον σπρώχνουν να γίνει στη ζωή αυτό πρέπει να γίνει.

Λατρεύω τον Άρτσερ. Ξέρει να επιβιώνει και να γεννιέται από τις στάχτες του. Κανείς δε θυμάται ότι στην πραγματική του ζωή πήγε φυλακή για ψευδορκία και παραπλάνηση της δικαιοσύνης. Όλοι θυμούνται το συγγραφέα. Γιατί, εφόσον ο Άρτσερ εστιάζεται στο συγγραφικό έργο που προσφέρει στην κοινωνία, κάνει τον κόσμο να ξεχνάει τις σκοτεινές πλευρές του και να θυμάται μόνο τις ιστορίες του. Γιατί οι ιστορίες του είναι αυτές που αφήνει πίσω, σαν κληρονομιά στον κόσμο.

Ευχαριστούμε Jeffrey Archer που βγήκες αλώβητος από τη φυλακή και από τις στάχτες σου χωρίς να πάθει τίποτα το ταλέντο σου. Περιμένουμε το δεύτερο βιβλίο σου. Και μετά το τρίτο.

Διάβασέ το.

Αν θέλετε να αγοράσετε το βιβλίο, κάντε κλικ εδώ

Αν το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί μεταφρασμένο στα ελληνικά, παρακαλώ ενημερώστε το site για να αναρτήσουμε την πληροφορία.


Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης