ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Old Money Can it buy you love?

Old Money Can it buy you love?

Post by: 17/12/2012 0 comments

ΒιβλίοΜυθιστόρημα

Nicola Thorne

Old Money

Can it buy you love?

Εκδόσεις HarperCollins

Ένα μυθιστόρημα για την κοινωνική σύγκρουση μέσα από ήρωες που εκπροσωπούν διαφορετικές τάξεις. Πού αλλού θα μπορούσε να διαδραματίζεται, παρά στην Αγγλία;

Στην Ελλάδα, έχουμε λίγες τέτοιες περιπτώσεις, πιστεύω. Εδώ, όμως, οι συγκρούσεις προέρχονται εξ αιτίας εκατοντάδων ετών που είναι κατεστημένη και ξεκάθαρα διακριτή η διαφορά των τάξεων.

Ο Νικ και ο Τζάιλς είναι κολλητοί φίλοι. Ο Νικ προέρχεται από μια «νεόπλουτη» οικογένεια Ελλήνων εκατομμυριούχων μεταναστών στο Λονδίνο. Είναι χαρισματικός, πλούσιος, μεθοδικός, φιλόδοξος.

Ο Τζάιλς προέρχεται από μια οικογένεια δικηγόρων, με καλή μόρφωση, ανατροφή, που είναι μέλη σε λέσχες.

Και οι δύο νέοι δίνουν εξετάσεις για να μπουν στην Οξφόρδη. Παράλληλα, όμως ερωτεύονται και οι δύο τη Λώρα, μια συνομήλική τους που προέρχεται από την εργατική τάξη, δηλαδή μιλάει με προφορά του Μάντζεστερ, έχει πατέρα άνεργο και, γενικά, πολύ στενάχωρα οικονομικά.

Ποιος θα την κερδίσει; Εδώ αρχίζουν ένα σωρό ανατροπές.

Την κερδίζει αρχικά ο Νικ, ο συστηματικός και επιμελής Έλληνας. Ο Τζάιλς, αποτυγχάνει στις εξετάσεις του και δεν μπαίνει στην Οξφόρδη. Όμως δεν ντρέπεται να διεκδικήσει την κοπέλα του κολλητού του φίλου και την καλεί να πάνε παρέα στην Αυστραλία. Η Λώρα, που είναι πολύ ερωτευμένη με τον Νικ αλλά ντρέπεται για τον πλούτο του και για την δική της ταπεινή οικογένεια, παραμελεί τα μαθήματά της και χάνει χρονιά στην Οξφόρδη. Οπότε, βρίσκεται στην ίδια μοίρα με τον αποτυχημένο Τζαίλς, τον οποίο ακολουθεί στην Αυστραλία, εγκαταλείποντας τον Νικ (που είναι ο ιδανικός γαμπρός).

Οι τρεις φίλοι και οι οικογένειές τους έχουν πολλά ακόμα μπλεξίματα να περάσουν γιατί οι τύχες τους θα μπερδευτούν και με άλλα άτυχα περιστατικά που ανακατεύουν μυστικά, χρήματα, εκβιασμούς, επενδύσεις, εξαρτήσεις.

Το μυθιστόρημα το αγόρασα γιατί είδα πως η πλοκή του αφορά κατά ένα μεγάλο μέρος την εξέλιξη μιας ελληνικής οικογένειας στο Λονδίνο. Σας λέω, λοιπόν, πως η συγγραφέας περιγράφει πολύ καλά τους «δικούς μας», τη μεσαία ανερχόμενη τάξη και τις αξίες τους.

Αντίθετα την σνομπ, παραδοσιακή οικογένεια, την περιγράφει υποκριτική, ψυχρή και έτοιμη να κάνει τα πάντα για το χρήμα, το οποίο δήθεν σνομπάρει.

Ενδιαφέρον μυθιστόρημα, πολύ αγγλικό, πολύ αληθινό.

Αν θες να το αγοράσεις, κάνε κλικ εδώ:
 

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης