ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Οι 40 Κανόνες της Αγάπης

Οι 40 Κανόνες της Αγάπης

Post by: 07/12/2012 0 comments

Βιβλίο – Μυθιστόρημα

Ελίφ Σαφάκ

Οι 40 Κανόνες της Αγάπης

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Μετάφραση Άννα Παπασταύρου

Τι αριστοτεχνικό βιβλίο! Μακάρι να το είχα γράψει εγώ και όχι η καταπληκτική συγγραφέας Elif Shafak. Είναι ένα από τα λίγα βιβλία που οι σελίδες του σε αφήνουν καλύτερο άνθρωπο.

Το βιβλίο της Forty Rules of Love εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2010 και έχει πουλήσει πάνω από 660.000 αντίτυπα μόνο στην Τουρκία (η προηγούμενη επιτυχία της ήταν το βιβλίο The Bastard of Instanbul – επίσης γράφτηκε στα αγγλικά)

Η ιστορία του μυθιστορήματος είναι εμπνευσμένη από τους Σούφι.

Μια Αμερικανίδα αστή, δυστυχής στο γάμο της, αναλαμβάνει τη νέα της δουλειά, να διαβάζει βιβλία για λογαριασμό ενός εκδοτικού οίκου και να εκφέρει άποψη. Το πρώτο βιβλίο που αναλαμβάνει να διαβάσει είναι το Sweat Blasphemy (Γλυκιά Ύβρις) που έχει γράψει ένας Aziz Zahara.

Η ηρωίδα του βιβλίου ενθουσιάζεται από την ιστορία που διαβάζει: την αναζήτηση από τον κληρικό Σούφι Δερβίση Shams of Tabriez του περίφημου Rumi, ποιητή και Μύστη. Πώς ο Rumi επηρεάζει και αλλάζει τον κληρικό Shams σε ποιητή, μύστη και ακόλουθο της αγάπης.

Μαγεύεται επίσης από τα 40 μαθήματα αγάπης, τους 40 κανόνες, όπως τους μετέδωσε ο Shams μεταφέροντας την ανάγκη μας για την παρουσία της αγάπης στον καθένα μας.
Διαβάζοντας αυτήν την ιστορία, η ηρωίδα του βιβλίου ταυτίζεται με τον Shams και απελευθερώνεται μέσω των 40 κανόνων της αγάπης.

Το συναρπαστικό στο μυθιστόρημα αυτό είναι οι δύο παράλληλες πλοκές, η μία στο σήμερα με την Αμερικανίδα αστή και η άλλη που σε ταξιδεύει στο 13ο αιώνα, στο Μυστικισμό, στις μυρωδιές της Ανατολής. Σαν παράλληλες πλοκές οι δύο ιστορίες έχουν δύο «τέλη», δύο endings. Μέχρι να φτάσεις εκεί, μένεις καθηλωμένος διαβάζοντας τις περιπέτειες των διδασκάλων αλλά και των απλών ανθρώπων.

Πολύ τολμηρό βιβλίο, η βία συνυπάρχει με την αγάπη και ο φθόνος με την ανθρωπιά.

Προσωπικά, οφείλω να ομολογήσω ότι έγραψα σε ένα notebook και τους 40 κανόνες της αγάπης.

Αν θέλεις να σκέφτεσαι, να είσαι εξελιγμένος, να είσαι άνθρωπος, αγόρασέ το. Και διάβασέ το απόψε.

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης