ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Οι κρυφές αλήθειες της καθηγήτριας Χανά

Οι κρυφές αλήθειες της καθηγήτριας Χανά

Post by: 16/07/2012 0 comments

ΒΙΒΛΙΟ – Μυθιστόρημα

ReemBassio

Οι κρυφές αλήθειες της καθηγήτριας Χανά

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Μετάφραση Πέρσα Κουμούτση

Ένα μυθιστόρημα για τις ανθρώπινες αξίες, για την αγάπη και για την κοινωνία στη σύγχρονη Αίγυπτο. Θα προσέθετα και για την διαφορά ηλικίας ανάμεσα στο ζευγάρι, όταν η γυναίκα είναι αρκετά μεγαλύτερη από τον άντρα. Να μια πρωτοτυπία που μας έρχεται από την τόσο παραδοσιακή κοινωνία του Καΐρου, στη χώρα, στην οποία το να κοιτάς στα μάτια έναν άντρα, θεωρείται προκλητικό.

H ηρωίδα είναι δόκτωρ, καθηγήτρια σεβαστή και πετυχημένη στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Αλλά είναι και παρθένα, ενώ έχει φτάσει στα σαράντα της χρόνια.

Προκειμένου να τηρήσει μια υπόσχεση στον εαυτό της ότι στα γενέθλιά της θα πάψει να είναι παρθένα, «ξελογιάζει» έναν φοιτητή της του μεταπτυχιακού.

Αυτό, που ξεκινάει από μέρους της σαν την ανάγκη για ένα one night stand εξελίσσεται σε έναν έρωτα αμοιβαίο, ένα έρωτα που θα χρειαστεί, προκειμένου να επιβιώσει, να συγκρουστεί με τις προκαταλήψεις της οικογένειας και να κάνει επαγγελματικές θυσίες.

Η ιστορία βρίσκεται στο επίκεντρο του ακαδημαϊκού χώρου γεμάτου ίντριγκες, διαφθορά, ανταγωνισμούς και δολοπλοκίες.

Παράλληλα με την ερωτική ιστορία (που έχει καλό τέλος γιατί ο νεαρός είναι τρελά αφοσιωμένος στην αγαπημένη του καθηγήτρια) μαθαίνουμε και αρκετά στοιχεία για τη χώρα και την κουλτούρα της. Μαγειρική, θρησκεία, προίκα, η εξουσία του άντρα στην υποτακτική γυναίκα και πολλά άλλα, παρατίθενται πάνω στην πλοκή της ιστορίας για να μας ανοίξουν τα μάτια πάνω στη ζωή της Ανατολής.

Αντιγράφω και μερικές φράσεις μέσα από το βιβλίο που καταδεικνύουν στοιχεία από τη φιλοσοφία της συγγραφέως:

«Η δικαιοσύνη είναι το κλειδί της ευτυχίας»

«Η άγνοια είναι δύναμη. Και ευλογία»

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδιαφορία από τη μεροληψία και τη θλιβερή ανοχή για την αδικία»

«Η γυναίκα στην Ανατολή βρισκόταν και βρίσκεται στα χέρια του άντρα»

«Χανά, ο εγωισμός είναι μια λέξη που επινοήθηκε για να σε περιγράφουν»

«Σε αγαπώ, αξιότιμη κυρία Χανά. Έχασα το μυαλό μου, τους στόχους, τη ζωή μου. Δεν επιθυμώ παρά μόνο εσένα».

«Είμαστε μια χώρα που λατρεύει τη διαφθορά, το νεποτισμό, την υπερηφάνεια, την εξυπηρέτηση των συγγενών, των ξαδέλφων και των γειτόνων».

Θα το πάρεις. Γιατί είναι μια πολύ μοντέρνα ιστορία αγάπης που συγκρούεται με ένα πολύ παραδοσιακό Ανατολίτικο περιβάλλον.
 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης