ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε

Post by: 22/02/2016 0 comments

Γιούνας Γιούνασον

Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε

από το παράθυρο και εξαφανίστηκε

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα απίστευτο ανθρώπινο, ξεκαρδιστικό και λίγο σουρεαλιστικό μυθιστόρημα χτισμένο πάνω στην ελπίδα και στις νέες ευκαιρίες.

Ο Άλαν Κάρλσον έχει γενέθλια. Κλείνει τα εκατό. Όλοι ετοιμάζουν τη γιορτή του στο γηροκομείο που ζει. Αυτός, όμως, τους τη σκάει. Φοράει το παντελόνι του, πηδάει από το παράθυρο και φεύγει από το ασφυκτικό περιβάλλον μιας απάνθρωπης πειθαρχίας.

Ο εκατοντάχρονος, που τα έχει τετρακόσια, πηγαίνει στο σταθμό για να φύγει και, εκεί, βρίσκεται κάτοχος μιας βαλίτσας με εκατομμύρια χαρτονομίσματα που ανήκει σε μια ομάδα μαφιόζων.

Μια σειρά από αστείες συμπτώσεις τον φέρνουν κοντά σε σεσημασμένους μικροαπατεώνες, σε αφελείς αστυνομικούς, σε έναν ελέφαντα και σε μυστηριώδεις θανάτους.

Αυτές οι απίθανες περιπέτειες θα ήταν υπέρ-αρκετές για κάθε άνθρωπο, πόσο μάλλον για έναν εκατοντάχρονο, αν ο συγκεκριμένος εκατοντάχρονος δεν είχε ζήσει μια σούπερ γεμάτη ζωή που τον έφερε κοντά σε όλες τις διάσημες προσωπικότητες του 20ου αιώνα (εντάξει, πλην του Χίτλερ). Πάμπολλες φορές γλυτώνει το θάνατο αλλά όχι την εξορία, τις κακουχίες στα βουνά, τον πόλεμο και τη φυλακή, τη συμμετοχή σε πειράματα, κοντά στον Στάλιν, τον Φράνκο, τον Τρούμαν, τον Ρούσβελτ και τον Ντε Γκολ, διαδραματίζοντας ένα ρόλο-κλειδί στα γεγονότα.

Άλλωστε, είναι ευφυής και, επιπλέον, ειδικός στα εκρηκτικά.

Αφού, λοιπόν, εμπλακεί με τα μυστήρια αυτά γεγονότα του σήμερα, όχι μόνο γλυτώνει από την αστυνομία, όχι μόνο γίνεται πάμπλουτος αλλά καταλήγει από την κρύα Σουηδία στο τροπικό Μπαλί, με σύντροφό του μια φίλη από τα παλιά, κοντά στην οποία ανακαλύπτει τον έρωτα μετά τα 100!!!

Το μυθιστόρημα είναι γεμάτο ανατροπές και περιπέτειες, απίστευτο χιούμορ και πολλή φαντασία, αφού ο συγγραφέας εμπλέκει με πρωτότυπο και καθοριστικό τρόπο τον ήρωά του στα ιστορικά γεγονότα που χαρακτήρισαν τον 20ον αιώνα. Και το κάνει πιστευτά! Σαν όντως ο εκατοντάχρονος να έσωσε τον Φράνκο και να συμβούλεψε τον Ρούσβελτ.

Ο τρόπος που γράφει το βιβλίο του ο Γιούνασον, έχει κι αυτό πρωτοτυπία: το ένα κεφάλαιο του μυθιστορήματος διαδραματίζεται στο ξεκαρδιστικό σήμερα και το επόμενο είναι ένα φλας-μπακ στην απίστευτη ζωή του. Έτσι, ο αναγνώστης παρακολουθεί με αγωνία το σήμερα, ενώ κεφάλαιο το κεφάλαιο, ξεδιπλώνεται μπροστά του ο βίος και η πολιτεία των εκατό χρόνων του ήρωα.

Ένα πολύ σκανδιναβικό στιλ γραψίματος. Πλούσιο σε δράση και ανθρωπιά, αλλά ταυτόχρονα και αρκετά “ξερό” χωρίς να σε ζαλίζει με συναισθηματικά μελοδράματα. Εγκεφαλικό στιλ, έξυπνο, ευφυές, πρωτότυπο.

Μια φρέσκια ανάσα στον κόσμο του βιβλίου.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης