ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Το Μυστικό της Πεταλούδας

Post by: 11/04/2016 0 comments

Ισμήνη Μπάρακλη

Το Μυστικό της Πεταλούδας

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα υπέροχο, φανταστικό μυθιστόρημα. Γεμάτο Ελλάδα, δυνατή πλοκή και μια κοινωνία που παλεύει να επιβιώσει στα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και την Κατοχή.

Το βιβλίο “Το Μυστικό της Πεταλούδας” της Ισμήνης Μπάρακλη θα σε καθηλώσει. Αν δεν φτάσεις στην τελευταία του σελίδα, δεν υπάρχει περίτπωση να χαλαρώσεις, να το αφήσεις από τα χέρια σου. Εγώ έμεινα μέσα ένα Σάββατο και το διάβασα σε ένα πρωινό μέχρι το απόγευμα.

Η ιστορία είναι γεμάτη δραματικά επεισόδια που πλέκουν έναν ιστό συμπτώσεων για να παγιδέψουν τους ήρωες.

Τρεις οικογένειες, τρία παιδιά, έρχονται κοντά όταν η βία, η φτώχεια και ο θάνατος τα αφήνει ορφανά. Η μοναξιά και η αγάπη τα ενώνει. Όμως, οι σκιές από το παρελθόν μαζί με κρυμμένα μυστικά, κάνουν τη μοίρα να μοιράσει τα χαρτιά με δάκρυα, πόνο και χωρισμό.

Η Μαριγώ, υπηρέτρια στη Σπάρτη και η αδελφή της, η Μεταξία, εργάτρια σε καπνεργοστάσιο, χωρίζονται από μικρές καθώς οι γονείς τους δεν έχουν χρήματα για να τις ζήσουν. Η Μαριγώ γίνεται το θύμα των ορέξεων του αφεντικού της, μένει έγκυος και γίνεται μητέρα ενός νόθου αγοριού. Η Μεταξία, βρίσκει τον έρωτα στα μάτια ενός ακαμάτη κακομαθημένου φτωχού νεαρού. Παντρεύεται και γίνεται μητέρα ενός πανέμορφου κοριτσιού. Όταν είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί, βρίσκει τραγικό θάνατο, ένα θάνατο που θα συγκλονίσει όλη την Ελλάδα.

Κάπου αλλού, σε ένα χωριό του Πάρνωνα, δύο κοριτσάκια, μόνα στην καλύβα τους, χωρίζουν και αυτά για πάντα. Ο λήσταρχος της περιοχής μπαίνει με τη βία, αρπάζει το μεγαλύτερο κορίτσι με το άλογό του, το βιάζει και το αφήνει πεθαμένο δίπλα στο ποτάμι.

Οι τραγωδίες του βιβλίου “Το Μυστικό της Πεταλούδας” δεν έχουν τέλος. Ενοχές, αμαρτίες, δίψα για εκδίκηση. Η κάθαρση και η λύτρωση θα έρθουν χρόνια αργότερα με τρόπο ειρηνικό, μαγικό!

Η τιμωρία δεν χρειάζεται να επιβληθεί από το Θεό, συχνά βρίσκεται μέσα μας και ο ήρωας του μυθιστορήματος, βρίσκει την ποινή του μόνος του. Ο εσωτερικός του κόσμος συγκρούεται με τα κατώτερά του ένστικτα για να οδηγηθεί στην αγάπη και στη συγχώρεση.

Το σπουδαιότερο καθήκον για τον άνθρωπο είναι να αγαπάει το Θεό αγαπώντας τον συνάνθρωπό του” λέει ο ήρωας της συγγραφέως.

Με μια πυκνή και καταιγιστική γραφή, η συγγραφέας Ισμήνη Μπάρακλη σφυροκοπεί τον αναγνώστη με γεγονότα που διαδέχονται το ένα μετά το άλλο, χωρίς να τον αφήνει να πάρει ανάσα παρά μόνο στην τελευταία σελίδα.

Οι περιγραφές και οι διάλογοί της, εμπεριέχουν πολλά στοιχεία από την εποχή εκείνη. Πληροφορίες, λέξεις και ατμόσφαιρα της κοινωνικής δομής της Μεταπολεμικής Ελλάδας. Όμως, δεν αναλώνεται σε κουραστικές περιγραφές ή πολιτικά κηρύγματα. Η ουσία της ιστορίας που έχει να αφηγηθεί είναι τόσο πλούσια, που δεν χάνει την έντασή της από τις περιγραφές της κοινωνίας. Και όμως, όλα ενώνονται και καταγράφονται , χωρίς να δηλώνονται: η απόγνωση του αγρότη με την πολυμελή οικογένεια, ο στιγματισμός της γυναίκας κι ας είναι αυτή το θύμα, ο μόχθος για το μεροκάματο με πολλαπλές βάρδιες, τα χαμηλά ένστικτα των αμόρφωτων ανθρώπων, ο ρόλος της “κακιάς” γυναίκας που φθονεί τα νιάτα και την ομορφιά.

Ένα υπέροχο βιβλίο που ενώ σε περνάει μέσα από τραγικά γεγονότα, στο τέλος σου αφήνει μια γλύκα, μια ζεστασιά, ένα μήνυμα πως μόνο η αγάπη και η συγχώρεση μπορούν να ανατρέψουν τις ανθρώπινες αδυναμίες. Η δύναμη της μετάνοιας, σπάει το κουκούλι των κοινωνικών ενστίκτων και μεταμορφώνει την ψυχή σαν πεταλούδα που πετάει ανάλαφρη προς το Θεό.

Έχω αδυναμία στα βιβλία με ένα θετικό μήνυμα. Και αυτό εδώ το βαθιά ανθρώπινο βιβλίο γεμίζει την ψυχή σου με ελπίδα: το συναίσθημα απόδοσης της δικαιοσύνης και την επιβεβαίωση ότι η άυλη πλευρά του ανθρώπου, η ψυχή, θριαμβεύει πάνω στα ζωικά ένστικτα.

Η συγγραφέας Ισμήνη Μπάρακλη, έχει εξελίξει θεαματικά το γράψιμό της. Από την εποχή του “Από το Γκούτσι στο Ταγάρι” και, στη συνέχεια του “Λικέρ Τριαντάφυλλο”, το γράψιμό της έχει ωριμάσει. Στο βιβλίο της “Το Μυστικό της Πεταλούδας” αγγίζει θέματα με βαθιές ψυχολογικές συγκρούσεις που αγγίζουν το πανάρχαιο, ανθρώπινο θέμα της πάλης του καλού και του κακού, όπου το καλό θριαμβεύει, ακόμα κι αν χρειαστεί να προκαλέσει πόνο.

Αξίζει να το διαβάσεις.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης