ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Ματωμένες Κερασιές

Post by: 28/11/2016 0 comments

Κάλη Καρατζά

Ματωμένες Κερασιές

Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

Τρεις γυναίκες, τρεις γενιές, τρεις δυνατές ιστορίες, στο μυθιστόρημα “Ματωμένες Κερασιές” της Κάλης Καρατζά.

Από τα ευλογημένα χώματα τη Μικρασίας, στο σήμερα, οι γυναίκες της ιστορίας τόχουν “τάμα” να φυτεύουν κερασιές. Και τι δεν έχουν ζήσει, πόσα δεν έχουν περάσει.

Φωτιά, θάνατος, πόλεμοι, χαμένοι έρωτες, προδοσίες από φίλες, παράνομοι εραστές, πονεμένα βλαστάρια… είναι τα γεγονότα που σημαδεύουν τη ζωή και τις αποφάσεις των ηρωίδων της ιστορίας.

Τα δράματα που εκτυλίσσονται τις κάνουν αγωνίστριες και ευάλωτες μαζί.

Και πάντα “ένα σημάδι” προμηνύει το κακό που έρχεται να ανατρέψει την ευτυχισμένη ζωή των ηρώων: τα κατακόκκινα κεράσια που λεκιάζουν το όνειρο της αγάπης, λερώνουν το κατάλευκο νυφικό, σπέρνουν την καταστροφή.

Η συγγραφέας δείχνει με δραματικό τρόπο, πώς μερικές φορές, γενιές ολόκληρες σε μια οικογένεια σέρνουν την κακοδαιμονία και την τραγωδία στο DNA τους, μέχρι να σπάσει η ατυχία και να αλλάξει το χαρτί.

Όλα αρχίζουν στη Σμύρνη όταν η Διαμαντούλα μαθαίνει για την κολλητή της φίλη, την Τουρκάλα Εμινέ, ότι έχει δεσμό με το δικό της αρραβωνιαστικό. Και όχι μόνο αυτό. Καρπός του παράνομου έρωτά τους είναι ένα παιδί. Ο κόσμος της γκρεμίζεται. Όμως, η Διαμαντούλα εκπροσωπεί τις δυνάμεις του καλού. Όταν, λοιπόν, θα συμβεί ο χαλασμός της Μικρασιατικής καταστροφής, η Διαμαντούλα χάνει όλα τα αγαπημένα της πρόσωπα μέσα στη φωτιά και τις άγριες δολοφονίες των τούρκων. Ορφανό μένει και το μικρό νόθο κορίτσι της Εμινέ και του αγαπημένου της αρραβωνιαστικού. Η Διαμαντούλα παίρνει την απόφαση και αναλαμβάνει τη σωτηρία του κοριτσιού. Μαζί, οι δυο τους, θα καταφέρουν να φτάσουν στα γαλλικά καράβια, να σωθούν και να έρθουν, πρόσφυγες, στον Πειραιά.

Ανύπαντρη και προσφυγοπούλα, η Διαμαντούλα προσπαθεί να μεγαλώσει το μικρό κοριτσάκι, αφιερώνοντας τη ζωή της στη μικρή Ραλλού, με τη βοήθεια της Ολυμπίας, μιας κοκκινομάλλας γόνου Φαναριωτών, με τα πιάνα και τα γαλλικά της, σε ένα χαμόσπιτο στον Πειραιά.

Μεγαλώνοντας, η Ραλλού, νεαρό κορίτσι ακόμα, ερωτεύεται έναν αντιστασιακό δάσκαλο και κοιμάται ένα βράδυ μαζί του. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει αρχίσει, η Ραλλού μένει έγκυος και δεν ξαναβλέπει ποτέ τον άντρα που τη σαγήνευσε.

Και φθάνουμε στο σήμερα, όπου η Μαντώ Αϊβαλιώτη, ανακαλύπτει τα γεγονότα του παρελθόντος της και, μαζί, έναν άγνωστο άνδρα που η θάλασσα ξεβράζει στην παραλία μπροστά στο σπίτι της, στη Μάνη.

Η Κάλη Καρατζά σκιαγραφεί με δύναμη και ένταση γυναίκες τραγικές, απλές και γεμάτες πάθος, που επιβίωσαν σε μια κοινωνία φτωχή και καθόλου φιλική στις αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.

Ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει όλα τα σφάλματα στον έρωτα και τις συνέπειές του μέσα από τις ηρωίδες της Κάλης Καρατζά. Θα ζήσει από κοντά τα πάθη και τα λάθη των επόμενων γενιών, μετά τη Διαμαντούλα.

Ένα μυθιστόρημα με αγωνία, συγκίνηση και πάθος.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης