ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Και τα βουνά μίλησαν

Post by: 17/11/2014 0 comments

Καλέντ Χοσεϊνί

Και τα βουνά μίλησαν

Εκδόσεις Ψυχογιός

Πώς να το χαρακτηρίσω; συγκλονιστικό; συγκινητικό; ανατριχιαστικό; ένα μυθιστόρημα τόσο πολύ ανθρώπινο, που έχει ψυχή.

  • Αναδεικνύει τον πόνο, την αδελφική αγάπη, την προδοσία, το φαινόμενο της μετανάστευσης, στο ταραχώδες Αφγανιστάν.

  • Η ιστορία του Χοσεϊνί ξεκινάει πριν εξήντα χρόνια σε μια πάμφτωχη οικογένεια ενός χωριού του Αφγανιστάν. Η μητέρα πεθαίνει και ο άντρας, ο Σαμπούρ, ξαναπαντρεύεται και κάνει παιδιά. Η νέα γυναίκα που παντρεύεται, η Παρβάνα, είναι μία σκληρή συγχωριανή που τον θέλει χρόνια αλλά εκείνος έδειχνε προτίμηση στη δίδυμη αδελφή της, την Μασούμα. Κάποια στιγμή που έπαιζαν οι δύο αδελφές, η “κακιά” Παρβάνα έσπρωξε τη χαρισματική αδελφή της, η οποία έπεσε από το κλαδί ενός δέντρου και έμεινε παράλυτη. Ο νεαρός Αφγανός παντρεύτηκε, λοιπόν, μια άλλη γυναίκα, η οποία του έκανε δυο παιδιά και πέθανε. Η Παρβάνα, μπρος στη νέα προοπτική να παντρευτεί τελικά ο Σαμπούρ, έστω και παράλυτη, την αδελφή της, δέχεται την παράκληση της αδελφής της να τη συνοδέψει στην έρημο και να την αφήσει να πεθάνει εκεί. Ο δρόμος για το γάμο με το Σαμπούρ, ανοίγεται για την Παρβάνα.

  • Η φτώχεια μεγάλη και η πείνα μεγαλύτερη. Τα δύο αδέλφια από τον πρώτο γάμο του Σαμπούρ είναι αυτοκόλλητα, αφού ο μεγάλος γιός σχεδόν μεγαλώνει σαν μάνα τη μικρή του αδελφή. Στο μεταξύ η Παρβάνα γεννάει τα δικά της παιδιά και ο πατέρας που δεν έχει πώς να ταΐσει τα στόματα της οικογένειας, πουλάει τη μικρή κόρη του για υιοθεσία σε μια πλούσια οικογένεια της Καμπούλ. Από κει και πέρα, η οικογένεια χωρίζει και την παρακολουθούμε στις επόμενες τρεις γενιές πώς σκορπίζει στα πέρατα του κόσμου.

  • Αν έχεις αδελφό η αδελφή θα ταυτιστείς περισσότερο με το βιβλίο. Αλλά και ένας απλός αναγνώστης να είσαι, θα ζήσεις αυτό που έχουν ζήσει και πολλοί ξεριζωμένοι Έλληνες, την “τυραννία των συνθηκών” όπως σημειώνει η εξαιρετική μεταφράστρια Αργυρώ Μαντόγλου.

  • Ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου λέγεται “Και τα βουνά αντήχησαν”. Η ηχώ της φωνής των δύο πληγωμένων αδελφών που χωρίστηκαν βίαια συνεχίζεται. Το παρελθόν που ανέτρεψε δύο ζωές φτάνει και αποκαλύπτεται σε απογόνους που ενδιαφέρονται να ακούσουν για τις ρίζες τους. Γιατί οι πράξεις εκείνων των ανθρώπων των προηγούμενων γενεών επηρέασαν όλες τις ζωές των υπόλοιπων, όπως ένα βότσαλο επηρεάζει την επιφάνεια μια λίμνης δημιουργώντας – άγνωστο πόσους – ομόκεντρους κύκλους.

  • Ο συγγραφέας είναι γιατρός στο επάγγελμα. Και σαν γιατρός δεν παραλείπει να περιγράψει τη φθορά των ανθρώπων μέσα από άτυχα περιστατικά ή ασθένειες. Οι ήρωές του παθαίνουν όγκο στην ωοθήκη, ηπατίτιδα, παράλυση κάτω άκρων, έμφραγμα, εγκεφαλικό, παραμορφωτική αρθρίτιδα, δαγκώματα σκύλου, σπασμένα χέρια, θανατηφόρα πτώση σε λατομείο μαρμάρου. Ο συγγραφέας θέλει να μας αφηγηθεί πόσο ευάλωτο είναι το σώμα, γεγονός που, ο ίδιος βιώνει κάθε μέρα με το επάγγελμά του, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει το μεγαλείο, τη δύναμη και τα συναισθήματα της ψυχής, μέσα από τη δική του ματιά.

  • Το βιβλίο “Και τα βουνά μίλησαν” είναι από τα λίγα βιβλία που ξεχωρίζω και που θα θυμάμαι για χρόνια μετά. 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης