ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Καρδιά από πέτρα

Post by: 24/10/2016 0 comments

Simon Scarrow

Καρδιά από πέτρα

Εκδόσεις Διόπτρα

Αυτό το καθηλωτικό μυθιστόρημα μην το χάσεις! Κάθε Ελληνίδα ή Έλληνας, αξίζει να το διαβάσει.

Η “Καρδιά από πέτρα” (μετάφραση Χρήστου Μπαρουξή) είναι μια συνταρακτική ιστορία για τη φιλία και την εμπιστοσύνη, για το δραματικό έρωτα και για την αφοσίωση στην πατρίδα, που διαδραματίζεται στην Ελλάδα στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

  • Επειδή όλοι οι Έλληνες στην οικογένειά μας έχουμε ακούσει ιστορίες από μαμάδες ή γιαγιάδες και παππούδες για τον πόλεμο και την γερμανική Κατοχή, αυτό το μυθιστόρημα έχει όλα τα στοιχεία να μας μαγέψει!
  • Η ιστορία ξεκινάει το 1938 στην Ελλάδα, στο νησί της Λευκάδας. Ένας Γερμανός αρχαιολόγος, μαζί με το γιο του Πέτερ και το νεαρό βοηθό του Χάινριχ κάνουν ανασκαφές, αναζητώντας τον τάφο του Οδυσσέα. Μαζί τους, παρέα, είναι ο Ανδρέας, γιος ενός ιδεολόγου ποιητή και η Ελένη, η κόρη του χωροφύλακα της Λευκάδας.Τίποτα δεν προμηνύει τον πόλεμο και την Κατοχή που θα συμβούν δύο χρόνια αργότερα.

    Ο Ανδρέας κατατάσσεται στο Πολεμικό Ναυτικό ενώ η ομάδα των Γερμανών αρχαιολόγων καλείται πίσω στο Βερολίνο από το καθεστώς των Ναζί.

  • Πέντε χρόνια αργότερα, το 1943, οι ίδιοι ανέμελοι νέοι θα συναντηθούν ξανά, κάτω από άλλες συνθήκες. Τόσο ο Ανδρέας όσο και η Ελένη, ανήκουν πλέον στις δυνάμεις των ανταρτών και κάνουν δολιοφθορές στον εχθρό. Λόγω της γνώσης του στην ελληνική γλώσσα, ο Πέτερ μετατίθεται στη Λευκάδα, ως διερμηνέας αξιωματικός της Βέρμαχτ, το ίδιο και ο Χάινριχ, που είναι πλέον αξιωματικός των Ες Ες σε μυστική αποστολή…
  • Από εδώ και μετά αρχίζει μια καταιγιστική δράση γεμάτη συγκρούσεις, διλήμματα, δράμα και βαθιά συναισθήματα, που καθηλώνουν τον αναγνώστη και δεν τον αφήνουν να πάρει ανάσα.
  • Το βιβλίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορικό δράμα. Όμως, η συναρπαστική γραφή του Simon Scarrow δεν εστιάζει σε ιστορικές λεπτομέρειες όπως άλλα ιστορικά βιβλία. Περιγράφει μόνο τα γεγονότα που είναι απαραίτητα για το φρενήρη ρυθμό της εξαιρετικής του πλοκής.Αν και Ελληνίδα, έμαθα και γώ στοιχεία για την Κατοχή, τους Γερμανούς και τον εμφύλιο που δεν γνώριζα.
  • Respect, σεβασμός και εκτίμηση για τον τρόπο που ο συγγραφέας παρουσιάζει τους Έλληνες, την Ελλάδα και το πώς έζησαν στην Κατοχή. Τις ομορφιές της χώρας, τα μοναδικά κειμήλια που φέρνουν στο φως οι ανασκαφές και που διεκδικούν ξένα μουσεία, τη διχόνοια ανάμεσα στο λαό μας, το πείσμα και την ανδρεία των Ελλήνων, την φτώχεια και την αγάπη για την πατρίδα. Ο συγγραφέας παίρνει θέση σε όλα τα καίρια θέματα που αφορούν τους Έλληνες.Μέσα από την αντικειμενική ματιά του συγγραφέα, ξαναβλέπεις κι εσύ τη χώρα και το λαό που ανήκεις, με νέα ματιά. Χωρίς να μας εξωραΐζει, ο Σκάροου μας τιμά και μας επαινεί.
  • Στο μυθιστόρημα, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει ο έρωτας για μια γυναίκα αλλά και η ψυχική σύγκρουση με την αγάπη για την πατρίδα. Εκεί ταιριάζει και ο τίτλος του βιβλίου “Καρδιά από πέτρα”.

Παρότι κατηγορούνται συχνά οι γυναίκες συγγραφείς για τις ερωτικές ιστορίες που περιγράφουν στα μυθιστορήματά τους, δεν υπάρχει συναρπαστικό βιβλίο που να μην αφηγείται ένα έρωτα, ειδικά αν καταλήγει σε θυσία. Απόδειξη το μυθιστόρημα αυτό, γραμμένο από έναν άντρα που ξέρει να περιγράφει ωραία ελληνικά αντρικά και γυναικεία πρότυπα.

 

Μας έχει κατανοήσει σε βάθος.

Το συστήνω σε όλους!
Ακολουθήστε την Κατερίνα Τσεμπερλίδου στο Instagram:

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης