ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

John Grisham: The Whistler, παρουσίαση και περίληψη του βιβλίου

Post by: 07/08/2017 0 comments

John Grisham

The Whistler

a novel

Εκδόσεις Doubleday

Το πρόσφατο μυθιστόρημα του Νο1 μπεστσελερίστα δικαστικών θρίλερ, Τζων Γκρίσαμ. Τον θαυμάζω όχι μόνο για τον τρόπο γραφής του, αλλά και για τα μηνύματα δικαίου που περνάει στο αναγνωστικό του κοινό.

Αφού στις περισσότερες των ιστοριών του, η δικαιοσύνη αποδίδεται, οι κακοί μπαίνουν στη φυλακή και αντιμετωπίζουν το νόμο και οι καλοί επιβραβεύονται. Έτσι υπάρχει ελπίδα στην ανθρωπότητα ότι η αλήθεια πάντα λάμπει και η δικαιοσύνη είναι ακέραια.

 • “The Whistler”, “Δε γουΐστλερ”, που είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος, σημαίνει “Ο Καταδότης”, αυτός που σφυρίζει τα μυστικά, που “κελαϊδάει” όσα γνωρίζει.
 • Η ιστορία του μυθιστορήματος εδώ, ασχολείται με την εξιχνίαση της διαφθοράς ενός δικαστή του δικαστικού σώματος.
  Ο Γκρίσαμ, περιέργως, βάζει την ηρωίδα που παρανομεί, να είναι δικαστίνα. Όμως και τα πρόσωπα που καταφέρνουν να την εκθέσουν είναι γυναίκες. Επομένως, από τις γυναίκες εκπορεύονται και τα καλά (η δικαιοσύνη) και τα κακά (η διαφθορά και παραβίαση του νόμου).
 • Η Λούση Στολτζ είναι δικαστίνα στην υπηρεσία του σώματος δικαστών που ερευνούν – πιθανά – πειθαρχικά παραπτώματα ή παρανομίες των δικαστών. Συνεργάτης της είναι ο Χιούγκο Χατς, οικογενειάρχης με 4 παιδιά.
  Στη ζωή τους εμφανίζεται ένας πρώην δικηγόρος και πρώην κατάδικος, ο Γκρεγκ Μάγιερς, που τους δίνει πληροφορίες για μια διεφθαρμένη δικαστίνα που, όπως ισχυρίζεται, παίρνει μίζες για να καλύπτει της “Μαφία της Ακτής” και τις μπίζνες της με καζίνα, μπαρ, στριπτιζάδικα κλπ.
  Ο Μάγιερς, με νέο όνομα και νέα ταυτότητα, εκπροσωπεί ένα άλλο πρόσωπο (μυστικό), που σε συνεργασία με τον Καταδότη (αυτόν που γνωρίζει τις παρανομίες) ζητά τη συνεργασία των Στολτζ και Χατς, με στόχο να πάρουν αμοιβή από την αποκάλυψη αυτή από την πολιτεία της Φλόριντα. Προϋπόθεση που θέτει είναι να μην ανακατευτεί το FBI και η έρευνα να γίνει από άοπλους δικαστικούς, του Συμβουλίου των Δικαστών.
 • Η ανάθεση αυτής της υπόθεσης φαίνεται επικίνδυνη. Μέχρι ποιού σημείου, όμως, επικίνδυνη αφού φτάνει σε σημείο να απειλούνται ζωές και ο θάνατος να γίνεται προϋπόθεση σιωπής.
 • Ένα μυθιστόρημα σαν ηλεκτροφόρο καλώδιο. Κάθε λίγες σελίδες ανατρέπονται δεδομένα, είτε από την τροπή της ιστορίας, είτε από τις αποκαλύψεις για τη φυλή των Ινδιάνων που νέμεται το καζίνο και τον υπόκοσμο της περιοχής.
 • Ένα υπέροχο μυθιστόρημα, γεμάτο αγωνία, έντονα συναισθήματα και γνώσεις: για το πώς κινείται το μαύρο χρήμα μέσω off shore εταιριών και για το πώς κινούνται οι διεθνούς επιπέδου απατεώνες, με ιδιωτικά αεροπλάνα, επενδύσεις σε ακίνητα, πολύτιμες πέτρες και κατάλληλες δικαστικές αποφάσεις.
 • Ο Τζων Γκρίσαμ πάλι έγραψε ένα δικαστικό αριστούργημα, που σου κόβει την ανάσα.

Το διάβασα στα αγγλικά.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης