ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Inferno

INFERNO

Post by: 02/07/2013 0 comments

                                                           ΒΙΒΛΙΟ – Μυθιστόρημα

Dan Brown

Bestselling author of The Da Vinci Code

Inferno

Εκδόσεις BantamPress

«Θα σκότωνες το μισό πληθυσμό της γης σήμερα για να γλιτώσεις τον κόσμο από την εξαφάνιση;»

Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που προκύπτει μέσα από το θρίλερ του Νταν Μπράουν με τίτλο «Κόλαση». Επιτέλους, ένας συγγραφέας τολμάει να θίξει το θέμα του υπερπληθυσμού της Γης που κανένας πολιτικός δεν ενδιαφέρεται να λύσει σοβαρά.

«Τα πιο σκοτεινά σημεία της Κόλασης περιμένουν αυτούς που παραμένουν ουδέτεροι σε εποχές ηθικής κρίσης», ισχυρίζεται ο περίφημος Δάντης Αλιγκιέρι και προσυπογράφει ο σύγχρονος Νταν Μπράουν.

Το καινούργιο θρίλερ του Νταν Μπράουν βασίζεται πάνω στο βιβλίο «Η Θεία Κωμωδία» του Δάντη (Κόλαση, Καθαρτήριο, Παράδεισος).

Ήρωας και αυτού του βιβλίου είναι πάλι ο καθηγητής σημειολογίας Ρόμπερτ Λάνγκτον, ο οποίος στις πρώτες σελίδες του βιβλίου, ξυπνάει σε νοσοκομείο της Φλωρεντίας με μερική αμνησία. Ανάμεσα στα πράγματά του βρίσκεται ένα μακάβριο αντικείμενο. Κανείς δεν μπορεί να δώσει εξηγήσεις για το τι του συνέβη και πώς βρέθηκε εκεί.

Εκεί αρχίζει ένα κυνηγητό με στόχο τον Λάνγκτον, με απροσδιόριστους και αδιευκρίνιστους εχθρούς. Στο πλευρό του βρίσκεται η νεαρή γιατρός Σιέννα Μπρουκς, με την οποία ο Λάνγκτον προσπαθεί να διαφύγει μέσα από τα μυστικά περάσματα της πόλης της Φλωρεντίας.

Το μόνο που έχουν στη διάθεσή τους σαν οδηγό είναι μερικοί στίχοι από το αριστούργημα του Δάντη «Κόλαση». Με αυτούς θα πρέπει να ερμηνεύσουν κώδικες και γρίφους σε κτίρια, πίνακες και γλυπτά της πόλης για να σωθούν οι ίδιοι και για να σώσουν τον κόσμο από μια τρομερή απειλή. Υπάρχει μια κάψουλα πανούκλας που πρόκειται να αυτοδιαλυθεί σε μια «δεξαμενή που δεν καθρεφτίζει τα αστέρια» σκορπίζοντας το θάνατο στη μισή ανθρωπότητα. Υπάρχει περίπτωση ένας επιστήμονας να θεωρεί τον εαυτό του σωτήρα της ανθρωπότητας δημιουργώντας τον ιό που θα εξολοθρεύσει το 1/3 της ανθρωπότητας για να ζήσουν οι υπόλοιποι;

Μέσα στις 461 σελίδες του βιβλίου, υπάρχει ένα διαρκές κυνηγητό και ανατροπές που αλλάζουν τα δεδομένα σε κάθε σελίδα με κορύφωση τις τελευταίες σελίδες του βιβλίου. Εκεί δίνονται οι απαντήσεις σε όλα τα τραγικά ερωτηματικά.

Αν εξαιρέσουμε ότι
– η συνταγή του Νταν Μπράουν είναι η ίδια: η ερμηνεία των γρίφων από τον εξειδικευμένο καθηγητή
– η συνταγή ότι αυτοί που φαίνονται φίλοι κρύβουν το ρόλο τους και οι εχθροί δεν είναι εχθροί ούτε οι φίλοι φίλοι
– ότι ο Νταν Μπράουν κρύβει στοιχεία από τον αναγνώστη «για να του κάνει τον έξυπνο»

Θα πω υπέρ του βιβλίου ότι:
– είναι μια καλοκαιρινή κινηματογραφική υπερ-περιπέτεια σε μορφή βιβλίου
– μαθαίνεις και απολαμβάνεις απίστευτες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη Φλωρεντία, τη Βενετία, τα κτίρια, την Αναγέννηση, την ιστορία, το θέμα της πανούκλας που θέριζε την Ευρώπη το Μεσαίωνα, για το Δάντη και το έργο του, για τον Μποτιτσέλι και τον «Χάρτη» του (του πίνακα που απεικόνιζε την «Κόλαση» του Δάντη), για τους Μεδίκους…..όλα, ανάμεσα στη δράση, και στον κίνδυνο της πλοκής.
– Μαθαίνεις πως η έρευνα και η τεχνολογία μπορούν και θα κάνουν το ανθρώπινο είδος πιο υγιές, δυνατό και λειτουργικό, παρεμβαίνοντας στο DNA μας και αλλάζοντας προς το καλύτερο το ανθρώπινο είδος μέσα σε μια γενιά!
– Το κοινωνικό θέμα του υπερπληθυσμού με το οποίο καταπιάνεται ο συγγραφέας, μας κάνει γνωστό ότι το ανθρώπινο είδος έχει φθάσει στα 7 δισεκατομμύρια, ενώ ο πλανήτης Γη μπορεί να θρέψει μόνο τα 4 δισεκατομμύρια! Τρομακτική συνειδητοποίηση!

Συμπέρασμα: έχει κανείς πολλούς λόγους να διαβάσει την «Κόλαση» όχι του Δάντη αλλά του Νταν Μπράουν. Θα απολαύσει ένα θρίλερ, μια συναρπαστική περιπέτεια και θα προβληματιστεί. Ταυτόχρονα θα γίνει το θέμα του καλοκαιριού στις παρέες. Μια καλή συζήτηση θα ξεκινάει κάπως έτσι «Διάβασες την Κόλαση του Νταν Μπράουν;»

Εγώ τη διάβασα και έχω πολλά να πω.

(Υπομονή για τα ελληνικά. Κυκλοφορεί στις 4 Ιουλίου από τις εκδόσεις Ψυχογιός)

Για να το αγοράσεις στα αγγλικά, κάνε κλικ εδώ:

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης