ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ifonitispetaloudas

Η φωνή της πεταλούδας

Post by: 17/03/2014 0 comments

Αγγελική Πλουμά

Η φωνή της πεταλούδας

Εκδόσεις Φίλντισι

  • Έχω αδυναμία στα διηγήματα. Πρέπει να είσαι πολύ μαέστρος για να δημιουργείς μικρές ιστορίες πλήρεις, με πλοκή, ήρωες και ουσία.

  • Η Αγγελική Πλουμά με τη συλλογή διηγημάτων της, μου θυμίζει σύγχρονες αμερικάνικες φωνές. Όμως, η δική της είναι 100% ελληνική. Ένας φρέσκος αέρας στα ελληνικά γράμματα.

  • Η συγγραφέας, περιγράφει τα 7 διηγήματά της ως μυθιστορήματα τσέπης! Και, πραγματικά, έχουν αυτό το χαρακτήρα.

  • Οι ιστορίες της και η γραφή της, σε αντίθεση με άλλες συλλογές που περιστρέφονται γύρω από το ίδιο θέμα, είναι τόσο διαφορετικές, σαν να έχουν γραφεί από διαφορετικό χέρι. Έχουν, λοιπόν, ένα συναρπαστικό στοιχείο έκπληξης και διαφορετικότητας.

  • Η ιστορία ενός ναυτικού σε ένα ναυάγιο, η ιστορία ενός Έλληνα δεύτερης γενιάς στην Αμερική που είναι ευτυχής με κουτάκια Coca Cola, η ιστορία μιας μεγαλοκοπέλας και των ερωτικών της απογοητεύσεων, η τραγική ιστορία μιας οικογένειας στη συντηρητική κοινωνία του χωριού, η συγκινητική ιστορία μιας κόρης που απέρριψε (και απορρίφθηκε) από τη μάνα της, η ερωτική ιστορία δύο ομοφυλόφιλων γυναικών και ο φόβος για την πτήση με αεροπλάνο, η ιστορία τριών αδελφών που στηρίζονται στην καπατσοσύνη του αδελφού τους…..συνθέτουν τον καμβά των 7 διηγημάτων ή 7 μικρών μυθιστορημάτων.

  • Η Αγγελική Πλουμά γράφει άλλοτε σε πρώτο και άλλοτε σε τρίτο πρόσωπο. Όταν γράφει σε πρώτο πρόσωπο, υποδύεται με τη «λαλιά» της το ναυτικό ή το χωριάτη ή την κοσμοπολίτισσα αβίαστα και πειστικά.

  • Και οι 7 ιστορίες, κατά την άποψή μου, ρουφιούνται ως την τελευταία σελίδα. Η λακωνική τους αξία τις κάνει πολύτιμες. Ούτε γλαφυρές μεγαλοστομίες ούτε βαρετές φλυαρίες. Και, όμως, είναι πλήρεις και ολοκληρωμένες και σε πλημμυρίζουν συναισθήματα.

  • Τις συστήνω με μεγάλη μου χαρά. Θα απολαύσεις πολλές διαφορετικές γεύσεις γραφής, θα περάσεις όμορφα, θα ταξιδέψεις, θα συγκινηθείς βαθιά.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης