ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Η Επιστροφή

Post by: 08/02/2016 0 comments

Φιλομήλα Λαπατά

Η Επιστροφή

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που θα σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή. Θέμα του; Ο Έρωτας, η Εκδίκηση, ο Πατριωτισμός.

  • Αν έχεις αγαπήσει τον “Κόμη Μοντεχρήστο” και το πάθος του να εκδικηθεί την αδικία της νιότης του, θα βρεις στην “Επιστροφή” το ίδιο πάθος για εκδίκηση.
  • Η ηρωίδα εδώ, είναι μια γυναίκα που επιστρέφει στην Αθήνα του Όθωνα, το 1836, μετά από μια ακούσια εικοσαετή φυγή στην Κωνσταντινούπολη. Η Λέγκω Βαρβαρέσου, κόρη Αγωνιστών του ’21, είναι αρραβωνιασμένη με το γιο νοικοκυραίων αγωνιστών, σε προσχεδιασμένο γάμο. Όταν, το 1816 συλλαμβάνεται ο πατέρας της σε μία συμπλοκή κατά των Οθωμανών, η Λέγκω, νεαρό κορίτσι ακόμα, θυσιάζεται για να τον σώσει από την κρεμάλα. Η θυσία της καταλήγει σε ένα απαγορευμένο έρωτα και σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
  • Πατριώτης καθώς είναι, ο αγωνιστής πατέρας της, της κουρεύει την κοτσίδα και την διώχνει από το σπίτι. Το ίδιο και ο νεαρός αρραβωνιαστικός της, αφού την ξυλοφορτώσουν άγρια και οι δύο.
  • Είκοσι χρόνια μετά, με άλλο όνομα, η Λέγκω επιστρέφει στην Αθήνα με τη φλόγα της εκδίκησης να καίει. Ο έμπιστός της οικονόμος, Σέργιος Βογιατζόγλου, έρχεται να προετοιμάσει το έδαφος και τις νομικές ενέργειες για τις πράξεις εκδίκησης της πλούσιας, χήρας πλέον, Λέγκως. Νοικιάζει δωμάτιο στον ξενώνα της λοκάντας Κοραλίας Τσάβαλου και την ερωτεύεται.
  • Ο μύθος του μυθιστορήματος περιλαμβάνει δευτερεύουσες ιστορίες με πολλά πρόσωπα, τα οποία συνδέονται με τις κοινωνικές τάξεις της εποχής και τον τρόπο ζωής της Αθήνας. Οι ήρωες προσδιορίζονται από το χαρακτήρα τους και από τον κοινωνικό ρόλο άντρα ή γυναίκας εκείνης της εποχής.
  • Η συγγραφέας Φιλομήλα Λαπατά, με την κινηματογραφική ματιά της, περιγράφει την πόλη και την κοινωνία της Αθήνας, με τρόπο ανάγλυφο, σαν να είμαστε παρόντες. Τη λάσπη των αχάρακτων ακόμα δρόμων, τις πρώτες συνοικίες δίπλα στην Πλάκα και του Ψυρρή (το Σύνταγμα, τότε, βρισκόταν μακρυά στις εξοχές), τους άρχοντες και τους υπηρέτες, τους καφενέδες, τα λιοτρίβια στον Ελαιώνα, τα προικιά της ανύπαντρης κοπέλας, τα ταξίδια με ιστιοφόρα, τα εκκλησάκια και τα ξωκλήσια της Αθήνας, τα αρχικά ονόματα και τις σημάνσεις των δρόμων, την τιμή και την υπόληψη των Ελληνίδων κοριτσιών, τον πατριωτισμό των αγωνιστών, την αψύτητα του άντρα-συζύγου. Ακόμα και τον τρόπο, με τον οποίο οι Βαυαροί διάλεξαν το σημείο που θα έχτιζαν τα ανάκτορα του βασιλέα Όθωνα, τον περιγράφει το βιβλίο. Σου αποκαλύπτονται πράγματα που ούτε καν έχεις φανταστεί. Όπως, ας πούμε, ότι νόθευαν το ελαιόλαδο με αγγουρόζουμο, ότι έφερναν πάγο από την Πάρνηθα για να διατηρήσουν την μπύρα, ότι τα δημόσια φώτα τα άναβαν οι φανοσκόποι κάθε βράδυ.
    Ένας άλλος κόσμος από αυτό που είμαστε σήμερα!
  • Φυσικά, πίσω από την ιστορική αυτή ατμόσφαιρα, υπάρχει ο έρωτας. Το γράψιμό της συγγραφέως απευθύνεται στη σφαίρα της φαντασίας για τις λεπτομέρειες των ερωτικών περιπετειών, δεν τις δηλώνει με εύκολο τρόπο. Αναδεικνύει τα βαθύτερα συναισθήματα των ηρώων περιγράφοντας τα ανώτερα, όχι μόνο τα κατώτερα ένστικτα.
  • Ένα ενδιαφέρον ιστορικό μυθιστόρημα, που όχι μόνο θα σου αρέσει αλλά θα σου μάθει πολλά για την πόλη της Αθήνας και τους κατοίκους της, στις αρχές του 19ου αιώνα.
Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης