ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Gray Mountain

Post by: 31/08/2015 0 comments

John Grisham

Gray Mountain

Εκδόσεις Holder & Stoughton

 

Ο Τζων Γκρίσαμ επιστρέφει με το καλύτερο δικαστικό θρίλερ των τελευταίων ετών. Ξαναβρίσκουμε τον παλιό, καλό Γκρίσαμ με την κοφτερή πένα και τις απαράμιλλες νομικές του γνώσεις.

Το Gray Mountain (εκδόσεις Holder & Stoughton) είναι το βουνό που υπήρξε το σπίτι του ήρωα του βιβλίου, του Ντόνοβαν.

Όπως πάντα τα μυθιστορήματα του Γκρίσαμ κινούνται σε δύο επίπεδα: στο πρώτο επίπεδο παρακολουθούμε την ιστορία και στο δεύτερο επίπεδο ερχόμαστε σε επαφή με το κοινωνικό μήνυμα του συγγραφέα.

Η Σαμάνθα Κόφερ, είναι μία ασκούμενη δικηγόρος της Νέας Υόρκης που μέσα σε ένα βράδυ απολύεται από τη νομική φίρμα στην οποία εργάζεται, την περίοδο της μεγάλης ύφεσης, το 2008.

Και, ξαφνικά, βρίσκεται σε μια εθελοντική θέση νομικού σε ένα γραφείο στα Απαλάχια Όρη, να ασχολείται με αληθινά προβλήματα των κατοίκων της πόλης. Η περιοχή είναι βασανισμένη. Ο κόσμος εργάζεται σε ορυχεία κάρβουνου, πεθαίνοντας πριν την ώρα του, είτε εισπνέοντας τη σκόνη του κάρβουνου κάτω στις στοές ή καταναλώνοντας μεθαμφεταμίνη.

Οι εταιρίες που εκμεταλλεύονται το κάρβουνο της περιοχής είναι αδίστακτες, αφού, με το που παίρνουν άδεια εξόρυξης, ισοπεδώνουν αμέσως τα παρθένα δάση για να φτάσουν στις φλέβες του άνθρακα που χρειάζονται. Έτσι, βουνά και άγρια φύση παρθένας ομορφιάς που χρειάστηκαν ένα εκατομμύριο έτη για να διαμορφωθούν, καταστρέφονται όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Η οικογένεια του Ντόνοβαν έχει θρηνήσει πολλές τραγωδίες, με αφορμή την δράση των εταιριών στην περιοχή, έχοντας μετατρέψει  τον Ντόνοβαν που είναι δικηγόρος, σε τιμωρό μέσα και έξω από τα πλαίσια του νόμου.

Το να υπερασπίζεσαι την αλήθεια στην επαρχία του κάρβουνου είναι σαν να βάζεις σε κίνδυνο τη ζωή σου.

Η Σαμάνθα προσπαθεί να σταθεί έξω από τους άνισους αγώνες των αδικημένων πολιτών με τις πανίσχυρες εταιρίες. Όμως, στην αρχή ο Ντόνοβαν και στη συνέχεια ο αδελφός του ο Τζεφ, αναγνωρίζοντας τις νομικές της ικανότητες και την ακεραιότητα του χαρακτήρα της, όχι μόνο την εμπιστεύονται αλλά τη σπρώχνουν όλο και πιο βαθιά στο να έχει προσβάσεις σε μυστικά, πληροφορίες και σχέδια για την αποκάλυψη των παρανομιών της περιοχής.

Στη σελίδα 209, θα στενοχωρηθείς. Γιατί ο Ντόνοβαν σκοτώνεται (μάλλον από σαμποτάζ του μικρού  του Τσέσνα, πράγμα που δεν είναι δυνατόν να αποδειχτεί).

Ο Τζεφ, ορκίζεται να βρει τους δολοφόνους του αδελφού του και ζητάει τη βοήθεια της Σαμάνθα. Στο μεταξύ, ο Τζεφ αρχίζει να τη φλερτάρει και ξεκινάει ανάμεσά τους μια ερωτική σχέση, που είναι και λίγο “κάλυψη” αφού την παίρνει μαζί του, υποτίθεται για ερωτικές αποδράσεις σε μια καλύβα στο δάσος. Παράλληλα εκεί είναι κρυμμένα τα κλεμμένα – από τον Ντόνοβαν – αρχεία μιας από τις εταιρίες άνθρακα, που αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία της ενοχής της σε μια δίκη που έμεινε στη μέση με το θάνατο του Ντόνοβαν.

Η Σαμάνθα βοηθάει τον Τζεφ να συνεχιστεί η δίκη – που κόστισε τη ζωή στον ιδεολόγο αδελφό του – που πλέον την αναλαμβάνει ένας έμπειρος δικηγόρος συνεργάτης του Ντόνοβαν.

Παρά την προσωρινή της παραμονή στην πόλη και παρά τις προτάσεις από τη Νέα Υόρκη που άρχισαν να φθάνουν, η Σαμάνθα προτιμάει να μείνει στη μικρή επαρχιακή πόλη με χαμηλό μισθό, παρά να γυρίσει στους ξέφρενους ρυθμούς της μητρόπολης.

Άλλωστε, ο Τζεφ είναι τσιμπημένος μαζί της, ενώ εκείνη δεν σκέφτεται καν τη δέσμευση μαζί του. (Τράβα με κι ας κλαίω).

Υπέροχος, ανεπανάληπτος Γκρίσαμ. Δεν μπορείς να σταματήσεις το διάβασμα, έχεις αγωνία συνεχώς για το παρακάτω και ο μάστορας των ανατροπών, σε τροφοδοτεί με όσες χρειάζεσαι για να είσαι συνεχώς σε εγρήγορση και αγωνία.

Αν θέλεις να το αγοράσεις, κάνε κλικ εδώ:

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης