ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Γυναίκες στα πρόθυρα γάμου

Post by: 18/06/2015 0 comments

Θεοφανία Ανδρονίκου – Βασιλάκη

Γυναίκες στα πρόθυρα γάμου

Εκδόσεις Ψυχογιός


Μήπως το ελληνικό Sex and the City σε μυθιστόρημα;

Αν θέλεις ένα μυθιστόρημα για να αποφορτιστείς από τα βάρη της χρονιάς, ξεκίνα με τις “Γυναίκες στα πρόθυρα γάμου”. Είναι ένα σημερινό, σύγχρονο μυθιστόρημα με συναίσθημα, κοινωνικά στερεότυπα (που σπάζουν) και με μεγάλες δόσεις αγωνίας για το παρακάτω. Ένα βιβλίο που δεν θ’ αφήσεις εύκολα από τα χέρια σου.

Το φετινό μυθιστόρημα της Θεοφανίας Ανδρονίκου – Βασιλάκη είναι το καλύτερό της.

Θέμα του τέσσερις γυναίκες που πλησιάζουν τα σαράντα και που ψάχνουν για να βρουν την αγάπη και το γάμο.

Η Στέλλα, η Κέλυ, η Λένα και η Ρίτσα – που έχουν συναντηθεί πριν πολλά χρόνια σε ένα χωριό στην Ήπειρο – ξανασυναντιούνται τώρα στο γάμο της Νίκης.

Καθώς καμιά τους δεν έχει συνοδό, τοποθετούνται όλες μαζί σε ένα τραπέζι, επειδή είναι οι μοναδικές ανύπαντρες. Εκεί, αντιλαμβάνονται ότι ο ρατσισμός κατά των γυναικών που δεν έχουν βάλει στεφάνι, απλώνεται ακόμα και στις ευχάριστες κοινωνικές εκδηλώσεις. Δεν αρκεί η εργασία, η επαγγελματική επιτυχία, τα ταλέντα για να “μετρήσει” μια γυναίκα χρειάζεται και ο γάμος ή τουλάχιστον ο σύντροφος σαν επιστέγασμα των ικανοτήτων της!

Οι τέσσερεις γυναίκες συνδέονται φιλικά με αφορμή τη γνωριμία τους και, καθεμιά, υποκύπτοντας στο βιολογικό της ρολόι και στα κοινωνικά στερεότυπα, αρχίζει να ψάχνει για το γαμπρό. Βέβαια, το γαμπρό όπως τον έχει φανταστεί η καθεμιά, σύμφωνα με τα δικά της στερεότυπα. Βέβαια, στο τέλος, τον βρίσκουν σύμφωνα με τις πραγματικές τους ανάγκες και όχι με όσα έχουν φαντασιωθεί για το ποιός θα είναι ο ιδανικός.

Η ιστορία είναι ένας σίφουνας εναλλαγών με το ένα επεισόδιο της πλοκής να διαδέχεται το άλλο και συ να αναζητάς τη συνέχεια. Έχει δράση, αγωνία, ίντριγκες από τους πρώην, τους νυν, τους επόμενους και από κοινωνικά θέματα, με τα οποία διανθίζει πολύ πετυχημένα την πλοκή η συγγραφέας.

Τα αδέσποτα, η κακοποίηση των ζώων, τα οργανωμένα μέσω διαδικτύου ραντεβού γνωριμίας, η υποκρισία των gay που παρουσιάζουν τους εαυτούς τους σαν επιτυχημένους οικογενειάρχες, οι ίντριγκες στον επαγγελματικό χώρο, είναι μερικά μόνο στοιχεία από την καταιγιστική δράση του μυθιστορήματος.

Έτσι, οι “Γυναίκες στα πρόθυρα… γάμου” σου προσφέρουν, παράλληλα με το συναίσθημα, και μια σύγχρονη ματιά γύρω μας, καλύπτοντας θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος που αποτυπώνουν τη σημερινή κοινωνία.

Ας ελπίσουμε ότι οι επόμενες γενιές γυναικών θα διαβάζουν το μυθιστόρημα της Θεοφανίας Ανδρονίκου – Βασιλάκη σαν σημείο αναφοράς για το τι συνέβαινε τότε, το 2105.

Σήμερα, ας το διαβάσουμε όλες.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης