ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Η Γέφυρα των Μυστικών

Post by: 21/11/2016 0 comments

Jennifer Donnelly

Η Γέφυρα των Μυστικών

Εκδόσεις Διόπτρα

Καιρό είχα να μείνω άγρυπνη και να διαβάσω μέσασε 48 ώρες ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα 560 σελίδων!

Με τράβηξε το εξώφυλλό του και είπα να το διαβάσω. Είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα μυστηρίου, γεμάτο δράσεις και εκπλήξεις!

Η Τζο Μόντφορτ είναι ένα πλούσιο 17χρονο κορίτσι, αριστοκρατικής οικογένειας της Νέας Υόρκης του 1890, έτοιμη να τελειώσει το σχολείο και να παντρευτεί έναν πάμπλουτο νεαρό κληρονόμο. Μόνο που η ίδια ονειρεύεται να γίνει αρθρογράφος, ρεπόρτερ και συγγραφέας.

Και ξαφνικά συμβαίνει η τραγωδία που ενεργοποιεί έναν ανεμοστρόβιλο γεγονότων: ο πατέρας της Τζο βρίσκεται νεκρός από ατύχημα. Την ώρα που καθαρίζει το όπλο του, εκείνο εκπυρσοκροτεί και τον σκοτώνει.

Όμως η Τζο δεν πιστεύει πως ο πατέρας της Τσαρλς Μόντφορτ, ένας από τους πιο πλούσιους άντρες της Νέας Υόρκης, ιδιοκτήτης εφημερίδας και βασικός μέτοχος σε ναυτιλιακή εταιρία, μπορεί να σκοτώθηκε από ατύχημα!

Έχοντας δει τον κόσμο της να γκρεμίζεται, με πολλά κότσια για την εποχή εκείνη, αρχίζει να ερευνά τα μυστήρια που συνδέονται με το θάνατο του πατέρα της. Στο πλευρό της, ένας νεαρός ρεπόρτερ, ο Έντι Γκάλαχερ, με τον οποίο αναπτύσσει ένα ρομαντικό αίσθημα.

Έξω από τα όρια του ασφαλούς σπιτιού, η Τζο θα κάνει όλα όσα “υποτίθεται” ένα κορίτσι της τάξης της δεν κάνει: θα εμπλακεί στη ζωή και στον υπόκοσμο των δρόμων της Νέας Υόρκης, θα επισκεφτεί άσυλα, νεκροτομεία και τάφους που κρύβουν μυστικά από το παρελθόν, όχι όμως τόσο βαθιά που να μην μπορούν να έρθουν στο φως…

Η πλοκή και οι ήρωες είναι σαν να βγήκαν από ένα αστυνομικό μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι ή από τα κοινωνικά κατακάθια της ιστορίας του Όλιβερ Τουίστ.

Περιγραφές των κοινωνικών τάξεων της εποχής, των οικογενειών και του χρήματος, ποιοι δέσποζαν στην οικονομία της Νέας Υόρκης, ποιος ήταν ο (παντού περιορισμένος) ρόλος της γυναίκας, πώς ήταν οργανωμένος ο υπόκοσμος και το trafficking στο βούρκο της κοινωνίας.

Και, μέσα σε αυτούς, η Τζο, η τηνέητζερ ηρωίδα, αθώα και αφελής, αναζητάει απαντήσεις για το δολοφόνο του πατέρας της.

Η συγγραφέας Τζένιφερ Ντόνελλυ, γράφει συναρπαστικά. Χωρίζει την ιστορία σε μικρά κεφάλαια, που εύκολα διαβάζονται και σου ετοιμάζει συνεχείς εκπλήξεις και ανατροπές.

Πάνω από δέκα κύριοι ήρωες εμπλέκονται σε μια ιστορία που ξεκινάει είκοσι χρόνια πριν, αμέσως μετά τον εμφύλιο της Αμερικής, και που συνδέονται με αληθινά ιστορικά γεγονότα της εποχής, όπως την παράνομη μεταφορά σκλάβων.

Φυσικά και υπάρχει έρωτας μέσα στην πλοκή του βιβλίου. Προεξέχει, όμως, το ιστορικό μυθιστόρημα μυστηρίου με σημαντικές πολιτιστικές, ιστορικές, ιατρικές, κοινωνικές πληροφορίες (ειδικά στο νεκροτομείο (!) γίνεσαι εξπέρ για το ανθρώπινο σώμα). Με τη ραχοκοκαλιά της πλοκής είναι συνδεδεμένα ηθικά ερωτήματα που έρχονται και επανέρχονται, ζητώντας τις απαντήσεις τους μέσα στην ιστορία αλλά και στην ψυχή του αναγνώστη.

Και το μεγάλο δίλημμα που θέτει το βιβλίο, είναι το θέμα της προσωπικής ελευθερίας. Μπορείς να είσαι ο εαυτός σου, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα χάσεις τα πάντα ή να συμβιβαστείς με τις κοινωνικές συμβάσεις και τα περιοριστικά στερεότυπα;

Η λύση του μυστηρίου, οδηγεί σε ένα τέλος που ικανοποιεί απόλυτα τους ηθικούς κώδικες του αναγνώστη και συνδέεται με την απάντηση στο θέμα της προσωπικής ελευθερίας.

Απλά, υπέροχο! Δεν θα περάσεις μόνο συναρπαστικές ώρες, αλλά θα μάθεις πολλά, θα αναζητήσεις μέσα σου απαντήσεις, θα πάρεις θετικά μηνύματα, μέσα από μια “μαύρη” ιστορία!
Ακολουθήστε την Κατερίνα Τσεμπερλίδου στο Instagram:

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης