ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Ένας ξαφνικός θάνατος

Ένας ξαφνικός θάνατος

Post by: 01/07/2013 0 comments

        ΒΙΒΛΙΟ – Μυθιστόρημα

Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Ένας ξαφνικός θάνατος

Εκδόσεις Ψυχογιός

Μετά από 450.000.000 αντίτυπα βιβλίων για παιδιά, καιρός είναι να διαβάσουμε τα αντίτυπα που απευθύνονται σε εμάς τους ενήλικες.

Αν η ιστορία είχε φόνο, η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ θα γινόταν η διάδοχος της εθνικής Άγκαθα Κρίστι. Αν είχε μόνο κοινωνική δυστυχία, θα τη θεωρούσα διάδοχο του Κάρολου Ντίκενς.

Επειδή όμως η ιστορία της έχει και μυστήριο και πολλή κοινωνική δυστυχία, θα την θεωρήσω κάτι μεταξύ Κάρολου Ντίκενς και Άγκαθα Κρίστι για το καινούργιο της συγγραφικό ύφος, τόσο διαφορετικό από τα μαγικά του Χάρρυ Πόττερ.

Η γυναίκα γράφει κορυφαία, λογοτεχνικά, με δηλητηριώδεις λεπτομέρειες για μια σάπια κοινωνία. Φαντάζομαι πως, για πολλά χρόνια, θα μάζευε μέσα της τις κοινωνικές αυτές παρατηρήσεις που καιγόταν να μοιραστεί μαζί μας. Και έχοντας γράψει τόσα χρόνια προσεκτικά κείμενα για παιδιά, παρατηρώ ότι τώρα σε αυτό το βιβλίο απολαμβάνει τη χρήση βωμολοχιών από τις πρώτες ως τις τελευταίες σελίδες της ιστορίας της.

Μετά από πολλά βιβλία άλλων συγγραφέων που έχω διαβάσει και που έχουν σταματήσει κάθε περιγραφή χαρακτήρων αναπτύσσοντας μόνο τη δράση των ηρώων, να που μια σύγχρονη συγγραφέας, μας ξαναγυρίζει στις παλιές καλές μέρες των αληθινών λογοτεχνών. Με περιγραφές των ηρώων, των εικόνων, με λεπτομέρειες πέρα από διαλόγους.

Από τις 593 σελίδες του βιβλίου, οι πρώτες 200 είναι έτσι. Οι επόμενες, εμπλουτίζονται με περισσότερη δράση, μιας και έχουμε πλέον κάνει γνωριμία με τους ήρωες και μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις μαραμένες ζωές τους.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα χωριό της νοτιοδυτικής Αγγλίας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 3 χωριών, από τα οποία το ένα ζει κυριολεκτικά από την πρόνοια. Άνεργοι, φτωχοί, ναρκομανείς υπό την παροχή μεθαδόνης, άνθρωποι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, αφρόντιστα μωρά, κλεπταποδόχοι, βασανισμένες μάνες, κόρες που έχουν βιαστεί, εμπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι ιστοριών με δυσάρεστα επακόλουθα. Υπάρχει ελπίδα σωτηρίας για τους ανθρώπους του περιθωρίου, όταν όλοι οι υπόλοιποι, οι τακτοποιημένοι της κοινωνίας, θέλουν να τους ξεφορτωθούν;

Η ιστορία ξεκινάει ως εξής: εντελώς ξαφνικά, ένας νέος άντρας, μέλος του Ενοριακού Συμβουλίου του χωριού, πέφτει ξερός και πεθαίνει από ανεύρυσμα.

Όλο το χωριό αναστατώνεται από την είδηση αλλά και από τις φιλοδοξίες των επίμαχων διαδόχων που εποφθαλμιούν την κενή θέση.

Οι υποψήφιοι για τη θέση είναι τρεις αλλά τόσο αυτοί όσο και άλλα μέλη της κοινότητας, πέφτουν θύματα της οργής των εφήβων παιδιών τους. Όλα τα παιδιά στο χωριό αυτό είναι όχι μόνο εξοργισμένα και επαναστατημένα εναντίον των γονιών τους αλλά, επιπλέον, βγάζουν δημόσια τα άπλυτα των μεγάλων στη φόρα, δημοσιεύοντας ανώνυμα στην ιστοσελίδα του Ενοριακού Συμβουλίου και προσπαθώντας να τους κάνουν ζημιά.

Επομένως, αν και η ιστορία της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ παρακολουθεί τη ζωή μεγάλων ανθρώπων της αγγλικής κοινότητας, είναι η παρέμβαση των εφήβων που αναστατώνει το χωριό και το κάνει άνω – κάτω.

Ποιος το έκανε; Είναι αλήθεια; Ποιον υποπτεύονται; Έχουν τέλος οι ζουμερές αποκαλύψεις ή θα συνεχιστούν και με ποιο τίμημα, τελικά;

Πανέξυπνη και πικρή ιστορία από τη γυναίκα που ξέρει με μαεστρία να γράφει ιστορίες. Πολύ καλή μετάφραση της Έφης Τσιρώνη.

Ξαναλέω: λίγο Ντίκενς, λίγο Άγκαθα Κρίστι (λίγο Βίκτωρ Ουγκώ). Λίγο Όλιβερ Τουΐστ, λίγο οι Άθλιοι. Ένα εξαιρετικό, δυνατό, προκλητικό μυθιστόρημα. Γράφτηκε ότι είναι μαύρη κωμωδία. Δεν γέλασα πουθενά.

Αλλά μου άνοιξε τα μάτια. Θα τα ανοίξει και σε σας.

Είναι το must της χρονιάς. Θα το πάρετε.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης