ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Αύριο είναι μια καινούρια μέρα

Post by: 02/01/2017 0 comments

Lori Nelson Spielman

Αύριο είναι μια καινούρια μέρα

Εκδόσεις Διόπτρα

Μετάφραση: Παρασκευή Αυγουστίνου

Αυτό το μυθιστόρημα θα το θυμάμαι για πολλά χρόνια. Μια υπέροχη ιστορία, ένα μοναδικό, ανθρώπινο μυθιστόρημα. Είναι το είδος των βιβλίων που αξίζει να διαβάζουμε. Γιατί συνδυάζει ενδιαφέρουσα και σύγχρονη πλοκή μαζί με το μήνυμα ζωής που απορρέει από την ιστορία: να αγαπάμε τη ζωή και να τη ζούμε στο έπακρο.

Και ένα μήνυμα ακόμα: καθένας και καθεμία είναι διαφορετικός. Ας δεχτούμε αυτό που είμαστε και τις πραγματικές ανάγκες μας. Μη προσπαθούμε να μπούμε στα καλούπια που μας βάζουν οι άλλοι, αλλάζοντας τον εαυτό μας. Ο αληθινός μας εαυτός είναι αυτό που ήμασταν κάπου κοντά στην εφηβεία.

Ένα πολύ ψυχολογημένο μυθιστόρημα, πολύ έξυπνο και γεμάτο συναισθήματα, σαν βάλσαμο στην ψυχή. Η ιστορία του είναι γεμάτη διδάγματα ζωής, δοσμένα με συναισθηματικό τρόπο, σαν βιβλίο αυτογνωσίας αλλά σε μορφή μυθιστορήματος.

Να μερικά παραδείγματα:

  • “Απόψε απέτυχα και παρόλα αυτά κατάφερα να επιβιώσω, ωστόσο δεν είμαι έτοιμη να το επαναλάβω”.
  • “Ξέρεις τι με πληγώνει περισσότερο μπαμπά; Το αίσθημα ότι δεν ήμουν ποτέ αρκετά καλή για σένα”.
  • “Όταν νιώθεις φόβο, πιάνε αυτό το θάρρος και ταρακούνα το να ελευθερωθεί”.

Η Μπρετ Μπολίνγκερ είναι κοινωνικά επιτυχημένη: στα τριάντα “κάτι” της ζει μια υπέροχη ζωή σαν υπεύθυνη μάρκετινγκ στην αυτοκρατορία καλλυντικών της μητέρας της, συζεί με τον επιτυχημένο δικηγόρο Άντριου σε ένα μοντέρνο λοφτ στο κέντρο του Σικάγου.

Όμως η μητέρα της πεθαίνει και, στη διαθήκη της, ενώ αφήνει ξεκάθαρες οδηγίες για τους γιούς της, για την κόρη της αφήνει έναν όρο: προκειμένου να πάρει την κληρονομιά της, η Μπρετ θα χρειαστεί να εκπληρώσει τη λίστα με τους στόχους της, που είχε γράψει όταν ήταν 14 ετών. Η λίστα, τότε στα 14, είχε 20 στόχους, τώρα στα 34, η μητέρα της, της σημειώνει τους 10 σημαντικούς στόχους που πρέπει να εκπληρώσει σε ένα χρόνο!

Τι διακρίνει η μητέρα στην αγαπημένη της κόρη; Ότι όσα την ενθουσίαζαν στα 14, τα έχει καταπνίξει προκειμένου να “χωρέσει” στην κοινωνία και στις επιταγές της επιχειρηματικής ζωής. Οι δέκα στόχοι μοιάζουν αδύνατοι να πραγματοποιηθούν. Τότε ήθελε ένα άλογο, αλλά που να χωρέσει στο πολυτελές λοφτ του ουρανοξύστη στο κέντρο του Σικάγου; Τότε ήθελε να γίνει δασκάλα, μόνο που τώρα είχε ήδη τραβήξει έναν άλλο δρόμο, είχε προχωρήσει σε μια άλλη καριέρα.

Θυμωμένη με τη μητέρα της, η Μπρετ ξεκινάει την απρόθυμη προσπάθεια να εκπληρώσει τους στόχους της, με τη βοήθεια του εκτελεστή της διαθήκης της μητέρας της, δικηγόρου Μπραντ Μάινταρ.

Στο δρόμο για την πραγματοποίηση των στόχων της, η Μπρετ έρχεται σε επαφή με ένα μέρος της κοινωνίας του Σικάγου, άγνωστου σε αυτή. Η συγγραφέας ρίχνει φως στα σύγχρονα κοινωνικά θέματα που καμιά “κυβέρνηση” σε καμιά χώρα δεν έχει λύσει. Την κατώτερη κοινωνικά τάξη, τους ναρκομανείς, τους φτωχούς μετανάστες, τα άσυλα κακοποιημένων γυναικών, το περιθώριο, τον αναλφαβητισμό, τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ανηλίκων, την υιοθεσία, τα καταφύγια αδέσποτων ζώων, την διαφορά των κοινωνικών τάξεων σε όλα τα επίπεδα, ειδικά τις ακραίες διαφορές.

Όσο πιο ευαίσθητος κοινωνικά είσαι και όσο πιο έτοιμος/η να κοιτάξεις βαθιά μέσα στον εαυτό σου, τόσο πιο πολύ θα ταυτιστείς με το βιβλίο.

Επίσης, σίγουρα θα εκτιμήσεις και θα συγκινηθείς μέσα από τις ευχαριστίες της συγγραφέως, την προσωπικότητα και την ψυχή της. Πόσοι άνθρωποι, επαγγελματίες, φίλοι, συγγενείς, περιστασιακοί αναγνώστες πίστεψαν και αγάπησαν την ιστορία της Spielman και βοήθησαν να πραγματοποιηθεί το όνειρό της. Πόση επίσης αγάπη και πίστη χρειάζεται από τρίτα πρόσωπα ένα βιβλίο για να καταφέρει να φτάσει στα ράφια των βιβλιοπωλείων!

Ένα βιβλίο που το αξίζεις! Θα το λατρέψεις!

 
Ακολουθήστε την Κατερίνα Τσεμπερλίδου στο Instagram:

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης