ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ASTIKIZOOLOGIA

Αστική Ζωολογία

Post by: 19/05/2014 0 comments

Χάουαρντ Τζέικομπσον

Αστική Ζωολογία

Εκδόσεις Ψυχογιός

  • Το μυθιστόρημα αυτό το είχα ακουστά, οπότε χάρηκα που βρέθηκε στα χέρια μου για να το διαβάσω.

Ο Τζέικομπον έχει ένα πολύ προσωπικό στυλ σαν συγγραφέας. Έξυπνο, ερωτικό, κυνικό, πνευματώδες, πολύ διεισδυτικό. Η γραφή του σπάει κόκκαλα. Το καταλυτικό του χιούμορ μετατρέπει μια, ας πούμε, ερωτική ιστορία σε μια θλιμμένη διήγηση, μέσα από τα μάτια της ωριμότητας.

  • Το μυθιστόρημά του περιστρέφεται γύρω από τρία θέματα: την ερωτική ιστορία του ήρωα, τις ραγδαίες αλλαγές που συμβαίνουν στα επαγγελματικά του ήρωα (είναι συγγραφέας) και τον εντοπισμό της θρησκευτικής ταυτότητας του ήρωα (είναι Εβραίος). Ταυτόχρονα, και ο αναγνώστης παρακολουθεί μέσα από τα ώριμα μάτια του ήρωα τις ραγδαίες αλλαγές στην κοινωνία.

  • Ο συγγραφέας Γκάι Έιμπλμαν (χαϊδευτικά Γκουΐντο) είναι παντρεμένος με την πανέμορφη Βανέσα και, ταυτόχρονα, έλκεται σεξουαλικά από τη μητέρα της, Πόπι. Οι δυο γυναίκες είναι θεαματικές σε εμφάνιση και μοιάζουν περισσότερο με αδελφές, παρά σαν μητέρα –κόρη. Η καριέρα του Γκάι δεν πάει καλά, είναι πια ξοφλημένος συγγραφέας. Πιστεύει, λοιπόν, ότι μια ερωτική περιπέτεια με την πεθερά του ίσως του δώσει τη σπίθα έμπνευσης που του λείπει για να γράψει ένα βιβλίο.

Βέβαια, πιστεύει ότι η μυθοπλασία έχει πεθάνει, πλέον, αφού οι σεφ έχουν πάρει τη θέση των συγγραφέων στην σημερινή κοινωνία. Κάτι ανάλογο πιστεύει και ο εκδότης του Γκάι και αυτοκτονεί.

  • Στο μεταξύ, η σύζυγος Βανέσα γράφει δικό της βιβλίο που γίνεται επιτυχημένη κινηματογραφική ταινία, ενώ ο Γκάι παράλληλα με τις συνεχείς ερωτικές του φαντασιώσεις και περιγραφές, κάνει κάποιες τολμηρές κινήσεις για να κατακτήσει την πεθερά του, η οποία δεν του «κάθεται». Ο αδελφός του Γκάι, ο Τζέφρι, είναι bisexual και πυροδοτεί τις φαντασιώσεις του αδελφού του δηλώνοντας πως έχει κοιμηθεί με όλο τον πλανήτη.

  • Δεν θα σας πω την υπόλοιπη ιστορία με τα αστεία της και τα θλιβερά της.

Θα σας πως ότι είναι από τα πιο σύγχρονα μυθιστορήματα που έχω διαβάσει, γεμάτα ερωτισμό και κυνισμό ταυτόχρονα. Θα το προτιμούσα 80 σελίδες πιο σύντομο (είναι 430), αλλά και έτσι είναι ενδιαφέρον. Μερικά μυθιστορήματα τα θυμάσαι με δυσκολία όταν γυρίσεις και την τελευταία τους σελίδα. Αυτό εδώ, με τον απίστευτο τίτλο «Αστική Ζωολογία», το θυμάσαι ολόκληρο (και ναι οι πίθηκοι του εξωφύλλου και τα ερωτικά τους παίζουν το ρόλο τους στο βιβλίο).

Το συστήνω για να αφυπνιστεί περισσότερο κάθε μυαλό.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης