ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Ανάθεμά σε Ντοστογιέφσκι

Post by: 27/01/2014 0 comments

Ατίκ Ραχίμι

Ανάθεμά σε Ντοστογιέφσκι

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Ένα δυνατό μυθιστόρημα, σαν γροθιά στο στομάχι. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου που έγινε αμέσως μετά την αποχώρηση των Ρώσων και πριν την εγκαθίδρυση των Ταλιμπάν.

Ο ήρωας του Ραχίμ, ο Ρασούλ έχει μεγάλη γνώση του πόσο ο ίδιος μοιάζει με τον Ρασκόλνικοφ, τον ήρωα του Ντοστογιέφσκι από το «Έγκλημα και Τιμωρία». Έχει ψύχωση με τον Ντοστογιέφσκι, τους ήρωές του και τα μυθιστορήματά του.

Όπως ο Ρασκόλνικοφ, έτσι και ο Ρασούλ σκοτώνει μια γριά τοκογλύφο επειδή σπρώχνει την αρραβωνιαστικιά του Σοφία στην πορνεία.

Όμως κατά ένα μυστήριο τρόπο, όχι μόνο δεν ακούγεται είδηση για το φόνο της γριάς αλλά ούτε καν βρίσκεται το υποτιθέμενο πτώμα της.

Ο Ρασούλ νιώθει τεράστιο το βάρος του αμαρτήματός του και δεν μπορεί να καταπιεί μπουκιά φαγητού, παρά μόνο ανακουφίζεται με το να μαστουρώνει. Χάνει και τη φωνή του από το σοκ και δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο. Όταν καταφέρνει να βρει τη φωνή του και να παραδοθεί ομολογώντας το φόνο που έκανε, δεν ανοίγει μύτη. Με τις ρουκέτες να πέφτουν έξω στην πόλη σαν βροχή, ποιος έχει διάθεση να ασχοληθεί με το φόνο (βέβαια, αν υπήρχε φόνος) μιας αμαρτωλής τοκογλύφου και μαστροπού.

Το μυθιστόρημα αυτό ταιριάζει με τη σκοτεινή και καταθλιπτική εποχή του εμφυλίου, αμφισβητώντας αξίες και ηθική στην κοινωνία της Καμπούλ. Επικρατεί το μίσος, ο παραλογισμός, ο θρησκευτικός φανατισμός.

Αν ψάχνεις ένα ποιοτικό, σκληρό, βραβευμένο λογοτεχνικό βιβλίο, το βρήκες!

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης