ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο της Σαρίτα Χαΐμ: Placebo, παρουσίαση και περίληψη του βιβλίου.

Post by: 02/07/2018 0 comments

Σαρίτα Χαΐμ

Placebo

Εκδόσεις Μίνωας

 

Ένα μυθιστόρημα που φέρνει στο φως τις σκοτεινές πλευρές των συνηθισμένων οικογενειών της Ελλάδας του σήμερα. Οικογένειες που φαίνονται νορμάλ, κουβαλάνε το δικό τους σταυρό, σε οικονομικό, ψυχολογικό, προσωπικό επίπεδο ή και επίπεδο σχέσεων.

Αν ξύσεις λίγο την τακτοποιημένη επιφάνεια, υπάρχει από κάτω ένα ηφαίστειο αρνητικής ενέργειας, γεμάτο θλίψη, οργή, φόβο, απομόνωση. Αληθινή οικογένεια, αληθινά προβλήματα.

Όμως πάντα υπάρχει και η εξαίρεση, με εκείνα τα μέλη της οικογένειας που δίνουν τη μάχη τους, κρατώντας την πίστη στη ζωή και την αισιοδοξία στο αύριο.

 • Η Άννα και ο Γιάννης ήταν κάποτε πολύ ερωτευμένοι. Όμως η οικονομική αποτυχία του Γιάννη, τον έχει αλλάξει σαν χαρακτήρα. Από τότε που η επιχείρησή του με το φυτώριο απέτυχε, ο Γιάννης έχει γίνει απόμακρος, πικρός, με μια ακυρωμένη περηφάνια, κλεισμένος στον εαυτό του.
 • Η Άννα παλεύει να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις την οικογένειας, δουλεύοντας πολλές ώρες στο καφέ που διατηρεί μαζί με την Εύα.
 • Τα δυο τους παιδιά, η Μαρίνα και ο Βασίλης (Μπίλης) είναι τα δύο άκρα αντίθετα. Όσο ο Βασίλης πολεμάει για τα όνειρά του, τόσο η έφηβη Μαρίνα είναι κλεισμένη στον κόσμο της, οργισμένη, απόμακρη. Η αιτία είναι ο Κώστας, ένας άντρας πολύ μεγαλύτερός της, που την εκβιάζει με αποκαλυπτικές φωτογραφίες, αποτέλεσμα της γνωριμίας τους στο διαδίκτυο. Ο φόβος, την έχει παραλύσει.
 • Ένα διαφορετικό αδιέξοδο ζει και ο πατέρας της. Μούτρα, θυμός, απόγνωση, αλλά και εγωισμός. Μεταξύ εφηβείας και ενηλικίωσης, ο δρόμος περνάει από την κόλαση.
 • Η εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, οδηγεί σε άλλοτε σε σιωπές και άλλοτε σε μελοδραματικούς συναισθηματισμούς.
 • Άλλοι πολεμάνε, όπως η Άννα και ο γιος Βασίλης, και άλλοι τρέπονται σε φυγή όπως η Μαρίνα και ο πατέρας της, ο Γιάννης. Με την παθητική του στάση, ο Γιάννης αποποιείται το ρόλο του. Σαν να μην έχει ξεπεράσει τη δική του εφηβεία. Ο Βασίλης, ο αδελφός, είναι εκείνος που θα αναλάβει από μόνος του να δώσει μια λύση στο πρόβλημα της αδελφής του.
 • Ο κόσμος της οικογένειας συμπληρώνεται από τη γιαγιά Ρουθ, μάνα του Γιάννη, σκληρή μεν αλλά και ηρωική όταν χρειάζεται, τη Νίνα που έχει κατάστημα με tattoo και βιώνει τις φυλετικές διακρίσεις και την βία των λούμπεν στοιχείων της πόλης, που εκδηλώνονται εναντίον του υπαλλήλου της. Επίσης, ο κόσμος της Άννας και του Γιάννη συμπληρώνεται από την οικογένεια της Εύας, συνεταίρου της Άννας και του γκομενάκια-φιγουρατζή συζύγου της.
 • Όλα τα προβλήματα που ζει η κοινωνία της Αθήνας βρίσκουν τη θέση τους στην ιστορία της Σαρίτα Χαΐμ. Ο ρατσισμός, η οικονομική δυσπραγία, η υποκρισία, τα προβλήματα που δημιουργεί το internet στους εφήβους, η ανωριμότητα των ενηλίκων όταν η ζωή τους αλλάζει, οι φιγούρες των “καμπόσων” που προσκυνούν το χρήμα, όμως, με το κακό τους γούστο.
  Όλα τα κοινωνικά θέματα που έφερε στην επιφάνεια η δραματική αλλαγή της χώρας μας, αποτελούν μέρος του μυθιστορήματος.
 • Η συγγραφέας δημιουργεί πολύ ενδιαφέροντες ήρωες και μας τους παρουσιάζει με ψυχολογικές εμβαθύνσεις. Γνωρίζει πολύ καλά την ανθρώπινη ψυχολογία, σε σημείο που μοιάζει να μας παρουσιάζει αληθινούς ανθρώπους της διπλανής πόρτας.
 • Ο ενδιαφέρων τίτλος του βιβλίου είναι ρεαλιστικός και συμβολικός. Placebo, το ψεύτικο φάρμακο, σκέτη ζάχαρη, που δίνουν οι γιατροί σε ορισμένους ασθενείς, είναι το όνομα του περιοδικού φανζίν, που εκδίδει ο Βασίλης με πάθος και ενθουσιασμό. Άλλωστε Placebo, είναι και η εικόνα που έχουμε συχνά για τη ζωή μας, πως μια επιφανειακή αντιμετώπιση θα λύσει βαθύτερα θέματά μας που χρειάζονται στήριξη και πολλή προσωπική δουλειά για να αντιμετωπισθούν.
 • Η γλώσσα που χρησιμοποιεί η Σαρίτα Χαΐμ είναι σημερινή, πλούσια, γεμάτη ενδιαφέρουσες παρομοιώσεις. Δεν “διδάσκει”, ούτε δίνει ρομαντικές λύσεις στον ανθρώπινο πόνο. Μέσα στη μάχη του σκοτεινού εαυτού και της αισιόδοξης πλευράς του ανθρώπου, η ενεργητική αντίδρασή μας στα προβλήματα της ζωής είναι η μόνη λύση για να μην μας πάρει “από κάτω” η ζωή και οι αιφνίδιες ανατροπές της. Η διαχείριση της οργής, της ανωριμότητας, του φόβου, της προκλητικής φυγής, αντιμετωπίζονται από τη συγγραφέα με μια ιαματική γραφή, χωρίς κανακέματα των ηρώων.
 • Αν ήταν να συνοψίσω όλο το βιβλίο σε μια φράση, διαλέγω αυτήν που εκφράζει το βαθύτερο νόημα του βιβλίου: “Ποιος αφελής πιστεύει ότι η ενηλικίωση, σού χαρίζει ελευθερίες και ορίζοντες ανοιχτούς; Λάθος. Εκκρεμότητες σου φέρνει, που σε τραβούν από το μανίκι και απαιτούν επειγόντως λύση.”
 • Ένα σημερινό μυθιστόρημα, γεμάτο ένταση, ρεαλισμό, δυνατούς και αδύνατους χαρακτήρες που κάνουν την ιστορία συναρπαστική. Γιατί κάποιοι από τους ήρωες του μυθιστορήματος υπάρχουν και στο δικό μας μικρόκοσμο ή στο περιβάλλον μας.

 

Πάρτο μαζί σου στην παραλία.

 

Πηγή: www.tsemperlidou.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης