ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΜΟΥ

Κατερίνα Τσεμπερλίδου: Η λίστα μου με τα 10 βιβλία του 2017

Post by: 11/12/2017 0 comments

Κάθε χρόνο, κυκλοφορούν δεκάδες χιλιάδες βιβλία στον κόσμο. Έχω τη χαρά, την τύχη και την υγεία να μπορώ να διαβάσω 52 – τουλάχιστον – βιβλία το χρόνο. Μυθιστορήματα, διηγήματα, ιστορικά βιβλία, βιβλία αυτογνωσίας και βιβλία για την digital εποχή.

Τα βιβλία για μένα, είναι ταξίδια του νου, τροφή για το μυαλό, νέες γνωριμίες (με ήρωες) ανοιχτά παράθυρα για τις πεποιθήσεις μας, απαραίτητες γνώσεις για τις ελλείψεις μας.

Το 2107, είχα την τιμή και τη χαρά να διαβάσω πολλά αξιόλογα βιβλία (και πόσοι ακόμα εξαιρετικοί τίτλοι υπάρχουν που, όμως, δεν πρόλαβα να διαβάσω…).

Φυσικά, κάθε αναγνώστης έχει τα δικά του γούστα. Ευτυχώς, για να διαβάζονται όλα τα βιβλία. Εσείς, μπορεί να έχετε τη δική σας λίστα με αγαπημένα βιβλία.

Η δική μου λίστα με τα αγαπημένα μου βιβλία του 2017 έγινε με, σχετικά, εύκολη επιλογή (αν και σε δύο σημεία, στην θέση #5 και στη θέση #7 δυσκολεύτηκα να επιλέξω και συμπεριέλαβα στη θέση αυτή από δύο αγαπημένα βιβλία).

Διαβάστε, χαρίστε, προσφέρετε για χριστουγεννιάτικο δώρο οποιοδήποτε από αυτά τα βιβλία που σας προτείνω και θα χαρίσετε ευτυχία στον αναγνώστη που θα πάρει το δώρο σας.

#1. “Ιλιάς του Ομήρου” σε μετάφραση Δ.Ν. Μαρωνίτη – Εκδόσεις Άγρα.

Ακριβώς επειδή είναι εξαιρετικά μεταφρασμένο στη νεοελληνική γλώσσα, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία να μην το διαβάσουμε όλοι οι Έλληνες. Είναι από τα σημαντικότερα αρχαία έργα και πιο γνωστά στην παγκόσμια λογοτεχνία.

Με σημερινά κριτήρια είναι συναρπαστικό! Αν και είναι γραμμένο σε ποίηση, στη μετάφραση, πλησιάζει σε γραφή το μυθιστόρημα. Διαδραματίζεται στην εποχή του Τρωικού πολέμου και η αφήγηση εξιστορεί μόνο 4 ηρωικές μέρες (που διαδραματίζονται το 9ο από τα 10 χρόνια διάρκειας του Τρωικού πολέμου).

Η ιστορία της Ιλιάδας (από το Ίλιο, την πρωτεύουσα της Τροίας την οποία πολιορκούν οι Έλληνες), περιγράφει την μήνιν (την οργή) του Αχιλλέα εναντίον του αρχιστράτηγου Αγαμέμνονα, επειδή ο τελευταίος του πήρε τη σκλάβα-λάφυρο Βρισηίδα.

Μέσα στο θυμό του, ο Αχιλλέας, ο καλύτερος πολεμιστής των Ελλήνων (που, όμως, τότε ονομάζονταν Αχαιοί ή Δαναοί) πεισμώνει με τον Αγαμέμνονα και απέχει μαζί με τους Μυρμιδόνες του από τις μάχες. Αποτέλεσμα; Οι Τρώες, με αρχηγό τον ¨Έκτορα, “παίρνουν κεφάλι” και αρχίζουν να εξοντώνουν τους Δαναούς.

Πόσο αναγνωρίζεις το DNA μας μέσα στο αριστούργημα αυτό, αφού περιγράφει το χαρακτηριστικό της διχόνοιας. Από την εποχή του Ομήρου η ανάγκη για εξουσία και η οργή από την αδικία, κάνουν τους προγόνους μας να αδιαφορούν για το ομαδικό καλό της χώρας, προκειμένου να εκδικηθούν.

Παρακαλώ πολύ, διαβάστε το. Θυμίζει παραμύθι. Περιγράφει τόσες μάχες που έχει χαρακτηριστικά από σενάριο video-game. (Αυτά θα πείτε στα παιδιά σας για να διαβάσουν με ενδιαφέρον την πολιτιστική μας κληρονομιά).

#2. “Επτά πόλεμοι, τέσσερεις εμφύλιοι, επτά πτωχεύσεις 1821-2016 του Γ.Β.Δερτιλή – Εκδόσεις Πόλις.

Ένα βιβλίο που θα έπρεπε να διαβάσουν όλοι οι Έλληνες! Ήδη, πριν από μένα, το έχουν διαβάσει 21.000 αναγνώστες!

Συγγραφέας του είναι ο καθηγητής ιστορίας Γιώργος Δερτιλής και στις σελίδες του αποτυπώνει τους δύο τελευταίους αιώνες ιστορίας της χώρας μας.

Οι βαριές σκιές που πέφτουν στο λαό μας, αναλύονται μέσα από την εύστοχη πένα του συγγραφέα, αφού πόλεμοι, πτωχεύσεις και εμφύλιοι, αποδεικνύεται ότι οφείλονται στη δική μας φιλοσοφία και ευθύνη. Κατάληξη; Αν και κάποιοι από τους πολέμους υπήρξαν αναπόφευκτοι, οι υπόλοιποι έγιναν επειδή είχαμε υπερφίαλους ηγέτες.

Η βαθύτερη αιτία των καταστροφών μας είναι 1. Η δημαγωγία των πολιτικών μας και 2. ο διχαστικός τους λόγος που μας διχάζει σαν λαό.

Διάβασε όλες τις πικρές αλήθειες που οδήγησαν τη χώρα μας σε τερατώδεις δαπάνες, στο αδελφοκτόνο σύνδρομο του Κάιν, σε ψηφοθηρία, σε εκδικήσεις κομμάτων, σε εξορίες, τιμωρίες, ακόμα και σε αδικίες με ευρωπαϊκά κονδύλια. Ένα αντικειμενικό βιβλίο με ένα δίδαγμα: πόση, μα πόση παιδεία μας χρειάζεται.

#3. “Οι πολεμιστές αυτοκράτορες του Βυζαντίου του John C. Carr – Εκδόσεις Ψυχογιός.

Το πιο πλήρες και ολοκληρωμένο βιβλίο για τον αναγνώστη που θέλει να αποκτήσει πλήρη εικόνα για την αυτοκρατορία των 1100 ετών του Βυζαντίου.

Ο συγγραφέας παρουσιάζει το Βυζάντιο με έναν ευρηματικό τρόπο: μέσα από τη ζωή 98 αυτοκρατόρων και 4 αυτοκράτειρων γυναικών. Έτσι, μαθαίνεις την ιστορία όχι αποστειρωμένα αλλά μέσα από τη ζωή, τις νίκες, τη δράση, τις συνομωσίες, τις ίντριγκες και το θάνατο του κάθε αυτοκράτορα, των φίλων, συμμάχων ή σφετεριστών του.

Το βιβλίο έχει χαρακτηριστικά θρίλερ, αφού ο αναγνώστης αγωνιά για την επόμενη φάση ζωής του κάθε αυτοκράτορα. Έχει και χαρακτηριστικά κουτσομπολιού αφού ο συγγραφέας μας παρουσιάζει λεπτομέρειες από τη ζωή στο παλάτι, τις ερωτικές προτιμήσεις των ηγεμόνων του Βυζαντίου, τις παρεμβάσεις συζύγων ή ερωμένων ή ευνούχων ή στρατηγών της αυλής του.

Ένα συναρπαστικό ιστορικό βιβλίο που θα σου τα πει όλα για το Βυζάντιο και θα σε καταπλήξει.

#4. “Το νέο όνομα της Έλενας Φερράντε – Εκδόσεις Πατάκη. Από τη σειρά “Η τετραλογία της Νάπολης”, Μετάφραση Δημήτρη Δότση.

Αυτό είναι το δεύτερο μυθιστόρημα της σειράς. Όπως και το πρώτο “Η υπέροχη φίλη μου”, έτσι και αυτό, “Το νέο όνομα”, έχουν την υπογραφή της ωμής πραγματικότητας.

Οι δύο φίλες, Λίνα και Λενού, που παρακολουθούμε τις ζωές τους από μικρά κοριτσάκια, σε αυτό το βιβλίο έχουν μεγαλώσει.

Η Λίνα παρατάει το σχολείο και κάνει ένα πλούσιο γάμο με τον Στέφανο. Η Λενού, αφοσιωμένη στο διάβασμα, θα μπει στο Πανεπιστήμιο.

Όλα αλλάζουν εκείνο το καλοκαίρι, όταν παρορμητικά η Λίνα, θα κάνει σχέση με το Νίνο, τον οποίο αγαπά η Λενού, χωρίς να το παραδεχτεί. Η Λίνα, κάνει τα πάντα για να μείνει σε ένα νησί παραθερίζοντας μακρυά από τον άντρα της. Αλλά και ο Στέφανο, ο άντρας της, κάνει σχέση με την Άντα, την υπάλληλό του.

Η φιλία των δύο κοριτσιών δέχεται μεγάλο πλήγμα, η Λενού ανακαλύπτει το σεξ και η οικογένεια της Λίνας διαλύεται, αφού η λίνα μένει έγκυος από τον Νίνο.

Στο μεταξύ, η ζωή της Λίνας κατεβαίνει ένα-ένα τα σκαλιά της εξαθλίωσης, ενώ η ζωή της Λενού εξελίσσεται προς το καλύτερο.

Το βιβλίο τελειώνει με μια ανατροπή. Τον Νίνο να μπαίνει ξανά στη ζωή της Λενού.

Η συγγραφέας, με πολλή τρυφερότητα, αγκαλιάζει την πονεμένη πλευρά των ηρώων της, αν και περιγράφει τη ζωή τους γεμάτη βία και ωμότητα.

#5. “Λίγες και μία νύχτες & Κλεινόν

Τη θέση αυτή μοιράζονται δύο εκπληκτικά βιβλία, ένα μυθιστόρημα κι ένα βιβλίο με “μυθιστορίες”.

#5. “Λίγες και μία νύχτες του Ισίδωρου Ζουργού – Εκδόσεις Πατάκη.

Η ιστορία ενός περιπλανώμενου της ζωής στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Ο Λευτέρης Ζεύγος, από φτωχό παιδί στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί στρατιώτης στην Ουκρανία, θα λιποτακτήσει και μετά θα αναζητήσει την τύχη του στην Ευρώπη. Θα γίνει πλούσιος, μετά φτωχός και πάλι πλούσιος. Όλη του τη ζωή θα αγαπήσει μόνο μια γυναίκα με ένταση, πάθος και συγκινητική αφοσίωση.

Ώσπου, στο τέλος της ζωής του, ένα συγγραφέας αναλαμβάνει να γράψει τη βιογραφία του. Και βρίσκεται μπροστά από μεγάλες εκπλήξεις που δείχνουν πόσο η μοίρα ανατρέπει άλλοτε καταστροφικά και άλλοτε ευεργετικά τη ζωή του ήρωα του βιβλίου.

#5. “Κλεινόν – μυθιστορίες για την Αθήνα του Γιάννη Ευσταθιάδη – Εκδόσεις Μελάνι.

Ένα πρωτότυπο βιβλίο, με 30 τρυφερές, νοσταλγικές, αγαπησιάρικες και συγκινητικές ιστορίες αφιερωμένες στην πόλη των Αθηνών.

Ο συγγραφέας Γιάννης Ευσταθιάδης, σκιαγραφεί την Αθήνα και την κοινωνική της ζωή, τους κατοίκους της και τις αλλαγές που έζησαν μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, μέσα από έναν ύμνο για την πρωτεύουσα.

Τις ιστορίες αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο, σαν προσωπική μαρτυρία, άγνωστοι χαρακτήρες ή πασίγνωστες προσωπικότητες της πόλης που δεν υπάρχουν πια (εννοείται πως οι αφηγήσεις είναι όλες φανταστικές).

Μέσα από την πένα του συγγραφέα, ακούμε να μας μιλάνε για την ένδοξη πόλη της Αθήνας ο Κωστής Παλαμάς, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Αντώνης Σαμαράκης, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Νικόλας Τσελεμεντές και πολλοί άλλοι – ανάμεσά στους οποίους βρίσκεται και ο πιλοποιός πατέρας του συγγραφέα.

Στις 170 σελίδες του βιβλίου, μαθαίνουμε ή θυμόμαστε σε ποια καφέ σύχναζε η ελίτ, για τα ράλι ανάβασης της Πάρνηθας, τις ξακουστές ταβέρνες, το άσβεστο μίσος ανάμεσα στους οπαδούς των ποδοσφαιρικών ομάδων, τον εμβληματικό τροχονόμο στα Χαυτεία και πολλά άλλα στοιχεία που χαρακτήρισαν τους κατοίκους της πόλης μας.

Θα διαβάζεις μια ιστορία κάθε βράδυ και θα νιώθεις να ζεσταίνεται η ψυχή σου.

#6. “Η διαθήκη του Ζάνα της Θεοφανίας Ανδρονίκου-Βασιλάκη – Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που σε παρασύρει με την καταιγιστική του πλοκή. Η ιστορία του Ζάνα, ενός εγκαταλειμμένου αγοριού στα βουνά της Ηπείρου, που τον βρίσκει ο άρχοντας του τόπου και τον μεγαλώνει σαν παραγιό, μαζί με τα παιδιά του.

Η ζωή του είναι μια σειρά από πίκρες, προδοσίες και κακουχίες. Παρόλα αυτά, με τις προσπάθειές του καταφέρνει να γυρίσει τη μοίρα του και να γίνει από τους πιο πλούσιους Έλληνες της γενιάς του.

Όταν πεθαίνει, αφήνει στη διαθήκη του δικαιούχους τρία – άγνωστα μεταξύ τους – πρόσωπα: το νεαρό λόρδο Έντουαρντ από την Αγγλία, τη Ζέτα και την Ελενίτσα από την Ελλάδα. Αυτοί θα κληρονομήσουν την περιουσία του υπό έναν όρο: να βρουν ποιος ήταν ο δολοφόνος της εγγονής του.

Καθώς τα τρία πρόσωπα αρχίζουν να ξετυλίγουν το κουβάρι της ζωής του Ζάνα και το παρελθόν του, ο αναγνώστης παρακολουθεί με κινηματογραφική πλοκή, πηγαίνοντας από ανατροπή σε ανατροπή και από έκπληξη σε έκπληξη, το παζλ της ιστορίας. Δεν θα πάρεις ανάσα!

#7. “Η θυσία”& “Του Google η μάνα κάθεται

Τη θέση αυτή μοιράζονται δύο μυθιστορήματα που τα βρήκα εξαιρετικά, καθένα για άλλους λόγους. Το ένα σύγχρονο και κοινωνικό, το άλλο ιστορικό και συναρπαστικό.

#7. “Η Θυσία της Άννας Γαλανού, εκδόσεις Διόπτρα.

Μια συναρπαστική ιστορία αγάπης που διαδραματίζεται στην Αδριανούπολη και στην Κρήτη την περίοδο 1550-1570.

Η Ρούσα, νεαρή αρχοντοπούλα της Κρήτης, συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται από τους Ενετούς σαν τιμωρία για την επαναστατική δράση του πατέρα της.

Η γαλέρα με την οποία μεταφέρεται, πέφτει στα χέρια Οθωμανών κουρσάρων και η Ρούσα οδηγείται σε σκλαβοπάζαρο στην Κωνσταντινούπολη. Καταλήγει σε ένα πανδοχείο της Αδριανούπολης, όπου τη σώζει ένας όμορφος Θρακιώτης, ο Σεκίρ.

Εκεί αρχίζει η κοινή τους πορεία γεμάτη κινδύνους, ανατροπές και ένα απροσδόκητο τέλος. (ήδη κυκλοφορεί το επόμενο βιβλίο της τριλογίας με τίτλο “Η εκδίκηση”).

#7. “Του Google η μάνα κάθεται της Κατερίνας Μανανεδάκη – Εκδόσεις Λιβάνη

Ένα σύγχρονο, κοινωνικό, ξεκαρδιστικό μυθιστόρημα που κάνει εξαιρετική καταγραφή της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Η ηρωίδα του βιβλίου είναι η Δέσποινα, κλασική σύγχρονη Ελληνίδα παντρεμένη με παιδιά… ή μάλλον κλασικό πολυεργαλείο: σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη, “δούλα”, νοικοκυρά, γκρινιάρα και γονίμως θυμωμένη και ενοχική.

Η συγγραφέας περιγράφει, με πολύ χιούμορ, την ενοχή της Δέσποινας αλλά και κάθε Ελληνίδας μάνας, που κρύβεται πίσω από την αμφιβολία αν είναι αρκετά καλή σε κάθε της ρόλο. Πράγμα που εκμεταλλεύονται ο λατρεμένος άντρας της και τα λατρεμένα της παιδιά στην εφηβεία.

Ένα βιβλίο που θα σε κάνει να γελάσεις μεν, αλλά θα σε προβληματίσει επίσης.

#8. “Κάποιοι δεν ξεχνούν ποτέ, Διηγήματα και μια παραλλαγή του Γιάννη Καλπούζου – Εκδόσεις Ψυχογιός.

Είκοσι ιστορίες μεταξύ ρεαλισμού και φαντασίας. Μοτίβα που έρχονται και ξαναέρχονται, σαν ο συγγραφέας να θέλει να ξορκίσει. Εφιάλτες και τολμηρές πράξεις, συναισθήματα πέρα από τα όρια, παιχνίδια με το χωροχρόνο.

Οι ήρωες του ζουν, οι περισσότεροι, τη ζωή με πάθος, ρισκάροντας, φτάνοντας στα άκρα, αναζητώντας το ανέφικτο και δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους. Οι περισσότεροι είναι άντρες και αφηγούνται τις ιστορίες σε πρώτο πρόσωπο.

Τα περισσότερα διηγήματα του βιβλίου διαδραματίζονται στην περιφέρεια, στην επαρχία. Εκεί που υπάρχουν φήμες, δεισιδαιμονίες, μύθοι, σκιές και πάθη.

Όπως όλα τα διηγήματα μπορείς να διαβάζεις ένα κάθε βράδυ.

#9. “H κρυφή γοητεία του εντέρου της Giulia Enders – Εκδόσεις Πατάκη, Μετάφραση Αντώνης Καλοκύρης.

Το πιο παρεξηγημένο όργανο του ανθρώπινου σώματος έρχεται στο φως χάρη στη νεαρή γιατρό Giulia Enders που έγραψε το βιβλίο και στην αδελφή της που το εικονογράφησε χαριτωμένα.

Με τρόπο ανάλαφρο, εκλαϊκευμένο και επιστημονικό, η Τζούλια Έντερς μας παρουσιάζει με γλύκα και σεβασμό όλα όσα συμβαίνουν στο δεύτερο “εγκέφαλο” του σώματός μας.

Την πέψη, τα γουργουρητά, τα “χειροκροτήματα” του σιελογόνου συστήματος, τον άτλαντα των βακτηριδίων, τη σκληρή δουλειά του εντέρου.

Μιλάμε για ένα θαύμα της φύσης που η συγγραφέας το περιγράφει ως το εκπληκτικότερο γιγάντιο δάσος του κόσμου.

Θα αγαπήσεις το σώμα σου και τον τρόπο γραφής της νεαρής γιατρού, που γράφει με αγάπη και χιουμοριστικούς χαρακτηρισμούς αυτό το αγαπησιάρικο και σοφό βιβλίο.

#10. “Ισαάκ Μιζάν: Αριθμός βραχίονα 182641 του Δημήτρη Βλαχοπάνου – Εκδόσεις “Άπειρος Χώρα”.

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο για τη ζωή του Ηπειρώτη (Αρτινού) Ισαάκ Μιζάν, που αφηγείται τη δραματική ζωή του, ενώ την καταγράφει ο φιλόλογος, επίσης Ηπειρώτης, Δημήτρης Βλαχοπάνος.

Στις σελίδες της ιστορίας του βιβλίου περιγράφονται οι διώξεις των Εβραίων της Ελλάδας από τους Ναζί και οι συνθήκες ζωής στα στρατόπεδα του Ολοκαυτώματος στη Γερμανία: ο τρόμος του θανάτου, η ασιτία, ο εξευτελισμός, η βία, η εργασία κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

Περιγράφεται επίσης η μοίρα και η απογοήτευση όσων επέζησαν των βασανιστηρίων και επέστρεψαν στην πατρίδα τους για να βρουν λεηλατημένη όλη τους την περιουσία.

Το βιβλίο είναι μείξη βιογραφίας και ιστορικής τεκμηρίωσης, αφού παρουσιάζει όχι μόνο περιστατικά από τη ζωή του Ισαάκ Μιζάν, αλλά και ιστορικές καταγραφές από το δράμα των Ελλήνων Εβραίων.

Ξεκινάει από την περιγραφή της κοινότητας 350 Εβραίων οικογενειών που ζούσαν για 600 χρόνια στην Άρτα και καταλήγει στο ότι από αυτές τις οικογένειες, πολύ λίγες επέζησαν.

Ένα βιβλίο για τις ανθρώπινες θηριωδίες, για την ελπίδα και την πίστη στη ζωή.

Εκτός συναγωνισμού

Το 2017 κυκλοφόρησε και το νέο μου μυθιστόρημα Οι Ελληνίδες είναι θεές – Κατερίνας Τσεμπερλίδου – Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.

Ένας ύμνος στις Ελληνίδες και στην Ελλάδα. Ένα μυθιστόρημα για μια ιστορία αγάπης. Ένας ρεπόρτερ, με ελληνικές ρίζες, που ζει στην Αμερική, επισκέπτεται την Ελλάδα για να φτιάξει μια ταινία για τις σύγχρονες Ελληνίδες. Κοντά του θα βρεθεί μια όμορφη Ελληνίδα δικηγόρος που θα τον βοηθήσει στην ταινία του. Ανάμεσά τους δημιουργείται μια έλξη, μόνο που ο ρεπόρτερ είναι αρραβωνιασμένος στην Αμερική.

Μέσα από την ιστορία, ανακαλύπτουμε τις ομοιότητες των σύγχρονων Ελληνίδων με τις 6 θεές της Μυθολογίας: Αθηνά, Αφροδίτη, Άρτεμη, Ήρα, Εστία, Δήμητρα.

 

Πηγή: www.tsemperlidou.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης