ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΜΟΥ

Η λίστα μου με τα 11 βιβλία που διάλεξα το 2018

Post by: 17/12/2018 0 comments

Σε μια χρονιά που τα βιβλιοπωλεία γέμισαν με νέες εκδόσεις βιβλίων, κατάφερα να διαβάσω 52 βιβλία, όσες και οι εβδομάδες του χρόνου.

Από αυτά, 11 άντεξαν στη μνήμη μου, μέρες αφού τα ολοκλήρωσα. Μυθιστορήματα, δοκίμια ή βιβλία αυτοβελτίωσης που με κράτησαν μακριά από την τηλεόραση, που έδωσαν τροφή στην ψυχή μου, που μου έδωσαν νέες πληροφορίες ή βελτίωσαν την κριτική μου σκέψη.

1.Ομήρου Οδύσσεια, μετάφραση Δ. Μαρωνίτη, εκδόσεις Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, Ίδρυμα Μανώλη Τριανταφυλλίδη.
Το μοναδικό, παγκόσμιο φαινόμενο βιβλίου. Όταν το ξαναδιαβάζεις για ευχαρίστησή σου και όχι για να δώσεις εξετάσεις στο σχολείο, στη μετάφραση του Δ. Μαρωνίτη, ανακαλύπτεις την συναρπαστικότερη ιστορία των αιώνων. Περιπέτεια, έρωτες, σεξ, ανταγωνισμοί, αναποδιές, ανατροπές, ακολουθούν το ταξίδι του Οδυσσέα που, με ευφυΐα, ευστροφία, πονηριά, κουράγιο και τόλμη καταφέρνει να γυρίσει πίσω στην Ιθάκη του. Ευκαιρία να απολαύσεις το αριστούργημα του Όμηρου γνωρίζοντας σε βάθος τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα όλων των ηρώων του έπους. Χάρη στη μετάφραση αυτή, είναι σαν να διαβάζεις ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα, ενώ είναι ένα έπος-ποίημα.

2.Ένας στύλος φωτιάς, Ken Follet, εκδόσεις Bell, μετάφραση Ρηγούλα Γεωργιάδου.
Μετά το “Πόλεμος και Ειρήνη” του Τολστόι, το πιο συγκλονιστικό και ολοκληρωμένο μυθιστόρημα που διάβασα τα τελευταία 5 χρόνια. Ο συγγραφέας Κεν Φόλετ είναι μάγος της μυθοπλασίας. Η σύγκρουση δύο αδικημένων, ενός Άγγλου προτεστάντη και ενός Γάλλου καθολικού, είναι το θέμα του βιβλίου. Προδοσίες, μίσος, ανταγωνισμός, σπιουνιές, έλλειψη ηθικών φραγμών, ψέματα και συκοφαντίες, κάνουν την πλοκή του βιβλίου καθηλωτική. Η πλοκή διαδραματίζεται το 1580 μ.Χ., σε μια Ευρώπη που οι Χριστιανοί σπαράσσονται μεταξύ τους από θρησκευτικούς πολέμους. Όσοι προτεστάντες συλλαμβάνονται από την καθολική ηγεσία, καίγονται ζωντανοί ως αιρετικοί, δεμένοι σε ένα στύλο. Αριστούργημα!

3.Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, William H. McNeill, εκδόσεις Παπαδόπουλος, μετάφραση Νίκος Ρούσσος.
Ένα εμβληματικό βιβλίο, ένα διαμάντι που αξίζει να διαβάσουν όλοι οι Έλληνες. Ο Καναδός καθηγητής William McNeill, περιγράφει τις τεκτονικές αλλαγές της Ελλάδας από τον εμφύλιο πόλεμο μέχρι την ανασυγκρότηση και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Με περιοδείες και συνεντεύξεις ανά την Ελλάδα, επί 30 χρόνια, ο συγγραφέας καταγράφει την μεταπολεμική ιστορία μας, μέσα από κοινωνιολογική ματιά (ιστορικά γεγονότα, γεωγραφία, αγροτική ζωή, δημογραφία). Παρακολουθεί τη ζωή των ανθρώπων σε 6 ελληνικά χωριά και την εξέλιξή τους για τρεις δεκαετίες.

Σύμφωνα με τη γνώμη του συγγραφέα, τέσσερα είναι τα βασικά στοιχεία συνοχής του πληθυσμού της Ελλάδας: 1. Η ορθόδοξη χριστιανική πίστη. 2. Η ελληνική γλώσσα. 3. Η παραδοσιακή πυρηνική οικογένεια. 4. Το εμπόριο.

Είναι must να το διαβάσεις. Πώς ένας ξένος μάς περιγράφει τόσο αντικειμενικά;

4.Origin, Dan Brown, εκδόσεις Ψυχογιός.
Το πρόσφατο μυθιστόρημα του Dan Brown. Δυνατή πλοκή, χορταστική ιστορία, καταιγιστική δράση. Ο αγαπημένος ήρωας, καθηγητής Ρόμπερτ Λάνγκτον, με σύμμαχό του την τεχνολογία, θα προσπαθήσει να λύσει τους γρίφους, για να βρει το ένα και μοναδικό password, απαραίτητο για τη λύση του μυστηρίου του μυθιστορήματος.

Μια φανταστική, σύγχρονη ιστορία, χτισμένη πάνω στο νέο θέμα που απασχολεί τους επιστήμονες, στην artificial intelligence, και που εκτυλίσσεται σε ένα μόνο βράδυ! Μοιάζει κάπως μακρινή, αλλά πόσο σύντομα θα μπορεί να συμβεί στ’ αλήθεια!

5.Οι αδελφοφάδες, Νίκος Καζαντζάκης, εκδόσεις Καζαντζάκη.
Ένα μυθιστόρημα-αριστούργημα, βασισμένο πάνω στο αιώνιο αμάρτημα των Ελλήνων: τον διχασμό. Ήρωες του βιβλίου, που διαδραματίζεται την εποχή του εμφυλίου πολέμου, είναι οι κάτοικοι ενός χωριού, όπου ο ένας αδελφός σκοτώνει τον άλλον (αδελφοφάδες) για πολιτικές διαφορές. Από τη μια, αμύνονται του χωριού οι εθνικοί μαυροσκούφηδες στρατιώτες και από την άλλη επιτίθενται στο χωριό οι οπλισμένοι αντάρτες κοκκινοσκούφηδες για να το καταλάβουν. Στη μέση οι κάτοικοι του χωριού, που δεν το αφήνουν σε χλωρό κλαρί, ούτε οι μεν ούτε οι δε.

Οι άνθρωποι αλληλοεξοντώνονται, καταδίδουν, μισούν. Οι χωριανοί, νιώθουν αμφιθυμία και κλίνουν μια προς τη μία πλευρά και μια προς την άλλη. Η τραγική ειρωνεία της τύχης είναι πως, ο παπάς του χωριού, που παρακινεί και τις δυο πλευρές να φιλιώσουν κα να ενωθούν, είναι ο πατέρας του άγριου καπετάνιου των ανταρτών.

Το τέλος είναι τραγικό, δεν μπορεί να μην δακρύσεις. Μόνο ένας Καζαντζάκης θα μπορούσε να έχει γράψει αυτό το συγκλονιστικό μυθιστόρημα, που μοιάζει με τραγωδία του Αισχύλου.

Αριστούργημα. Ένα βιβλίο-μήνυμα για όλους τους Έλληνες.

6.Δύο βιβλία: Θεοί από στάχτη & Άνθρωποι από στάχτη, Πασχαλία Τραυλού, εκδόσεις Διόπτρα.
Αυτά είναι τα 2 πρώτα μυθιστορήματα της τριλογίας της Πασχαλίας Τραυλού. Τα βάσανα των ανθρώπων μέσα από την ιστορία 3 γενιών μιας οικογένειας. Ξεκινάει από τη Μικρά Ασία, όταν οι Έλληνες διώκονται από τους Νεότουρκους. Η οικογένεια φεύγει και, πρόσφυγες πια, βρίσκουν καταφύγιο στην πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη. Τους βρίσκει η μαύρη περίοδος των διώξεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η καταστροφή, τα βασανιστήρια.

Κύρια ηρωίδα του βιβλίου, η Ροζαλία Σεφεριάδη, κόρη προσφύγων από τη Μικρά Ασία, με όνειρο να πάει στο Παρίσι να σπουδάσει μουσική και να γνωρίσει το μαέστρο που ερωτεύτηκε από μια φωτογραφία του στην εφημερίδα. Όμως, η ζωή έχει άλλα σχέδια για τη Ροζαλία, γεμάτα πόνο και ανατροπές.

Όλα τα τραγικά γεγονότα της εποχής, επηρεάζουν τους ήρωες του μυθιστορήματος. Κάθε στροφή της ιστορίας και ένα χτύπημα της μοίρας. Αγωνία και προσμονή σε κάθε σελίδα, αυτό θα νιώσεις σαν αναγνώστρια.

Δύο βιβλία τόσο αυθεντικά στη γραφή τους, που μοιάζουν με αφήγηση μιας αληθινής ιστορίας. Συγκλονιστικά και τα δύο.

7.Γινάτι, ο σοφός της λίμνης, Γιάννης Καλπούζος, εκδόσεις Ψυχογιός.
Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με θέμα το “γινάτι”, δηλαδή το πείσμα και την οργή, που συχνά καταλαμβάνει εμάς τους Έλληνες και καταστρέφουμε τα πάντα ή μπαίνουμε στον πικρό δρόμο της εκδίκησης.

Στα Ιωάννινα, μεταξύ 1917-1929, διαδραματίζεται η ιστορία του Ζώτου και της Χαβαής. Μαζί τους, ο αναγνώστης θα ανακαλύψει τη ζοφερή και παραδοσιακή Ελλάδα της εποχής. Τον τόνο της φιλοσοφίας στο μυθιστόρημα, δίνει ο σοφός σιορ Διονάτος, πρώην γιατρός και νυν ψαράς, που οι σταγόνες της σοφίας του στηρίζουν τον ευέξαπτο Ζώτο.

8.Τα απομεινάρια του φανατισμού, Γιώργος Παμπούκης, εκδόσεις Πατάκη.
Ένα εξαιρετικό βιβλίο που αξίζει να διαβάσουν όλοι οι συμπολίτες μας με ανοιχτό μυαλό. Ο Γιώργος Παμπούκης, γράφει σε μορφή δοκιμίου, τις απόψεις του για τον πολιτικό φανατισμό. Θεωρεί ξεπερασμένο το διχασμό αριστερού-δεξιού, γιατί σύμφωνα με το βιβλίο του, δεν αντιπροσωπεύει πια τίποτα ιδεολογικά και η ορολογία είναι απλά ανεύθυνη, λαϊκίστικη, υπερφίαλη, βλακώδης.

Ερευνώντας το θέμα στην παγκόσμιά του διάσταση, το αναπτύσσει σαν μια φιλική κουβέντα απέναντι σε καλόπιστους πολίτες, περιγράφοντας τα θετικά και τα αρνητικά του καπιταλισμού και του κουμμουνισμού.

Το συμπέρασμα του βιβλίου είναι πως σήμερα, παρά τις τόσες επαναστάσεις, εξακολουθεί να υπάρχει ανισότητα ανάμεσα σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ένα βιβλίο που σου ανοίγει το μυαλό.

9.Το δώρο του θυμού, Arund Gandhi, εκδόσεις Διόπτρα.
Ένα βιβλίο φιλοσοφικό και αυτογνωσίας, πάνω στη διδασκαλία και τα μαθήματα ζωής του ηγέτη των φτωχών της Ινδίας, τον ανυποχώρητο δάσκαλο Μαχάτμα Γκάντι.

Ένα μικρό διαμάντι, παρουσιάζει έντεκα μαθήματα ζωής που ο γνωστός Ινδουιστής έδωσε στον εγγονό του.

Με τις υπέροχες ιστορίες του, βασισμένες πάνω στην φιλοσοφία της μη-βίας, του ηγέτη της ανθρωπότητας, αυτό το βιβλίο θα σε “ξυπνήσει”.

10.Η υπηρέτρια της Δούκισσας, Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη, εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.
Δύο ιστορίες παράλληλες, μία με χάπυ εντ και μία με δυσάρεστο τέλος. Άλλος είναι τυχερός στην αγάπη και άλλος όχι.

Η Γιασεμί ανακαλύπτει στο Μοναστηράκι, έναν μισοκατεστραμένο πίνακα που απεικονίζει μια νεαρή γυναίκα. Η γυναίκα, αποδεικνύεται πως είναι η προγιαγιά της, που, από τις φτωχογειτονιές του Ναυπλίου, γίνεται υπηρέτρια της Δούκισσας της Πλακεντίας και κάνει τα πάντα για να ανέβει κοινωνικά στα σαλόνια της Ευρώπης και να αποκτήσει τον, ευγενικής καταγωγής, άντρα που αγαπά.

11.Placebo, Σαρίτα Χάιμ, εκδόσεις Μίνωας.
Ένα μυθιστόρημα που φέρνει στο φως τις κρυμμένες πλευρές των συνηθισμένων οικογενειών της Ελλάδας του σήμερα. Η οικογένεια του Γιάννη και της Άννας, ζει μια ζωή στον αυτόματο πιλότο, ώσπου έρχεται να τους αφυπνίσει η σκοτεινή πλευρά της ζωής της έφηβης κόρης τους, διαταράσσοντας την ισορροπία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.

Placebo, ψεύτικο φάρμακο δηλαδή, είναι και η εικόνα που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος για τη ζωή του. Νομίζει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει επιφανειακά τα βαθύτερα θέματά του.

Ψυχολογικό, αποκαλυπτικό, δυνατό μυθιστόρημα.

Αυτά διάλεξα εγώ, όμως καθένας μας έχει φτιάξει τη δική του λίστα στο μυαλό του. Εσύ, που αγαπάς τα βιβλία, που είσαι βιβλιοφάγος, ποια λίστα θα έφτιαχνες για το 2018;

Καλό διάβασμα στην αγαπημένη σου γωνιά.

Πηγή: www.tsemperlidou.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης