Honoré de Balzac
Το Άγνωστο Αριστούργημα
Εκδόσεις Ηριδανός
Μια υπέροχη ιστορία 67 μόνο σελίδων του κορυφαίου συγγραφέα Ονορέ ντε Μπαλζάκ.
Το Άγνωστο Αριστούργημα είναι μια νουβέλα αφιερωμένη στην Τέχνη. Ο συγγραφέας, επειδή παθιάζεται με την τέχνη και ειδικά τη ζωγραφική, παρακολουθεί τις εκθέσεις των ρομαντικών καλλιτεχνών, έχει φίλους ζωγράφους, καταθέτει εδώ την άποψή του για την τέχνη και την ψυχολογία των καλλιτεχνών.
Καλλιτέχνες, όπως ο Σεζάν και ο Πικάσο, λάτρεψαν αυτό το σπουδαίο έργο του Μπαλζάκ.
Κεντρικός ήρωας της νουβέλας είναι ο Φρενχόφερ, φανταστικό πρόσωπο, ο οποίος συμβουλεύει άλλους ζωγράφους, εκφράζει τις απόψεις του για την τέχνη, για τους Γερμανούς δασκάλους και τους Ιταλούς ζωγράφους, (η ιστορία διαδραματίζεται στο 1612) για το φως, τη σκιά, τις γραμμές που χρησιμοποιούν οι ζωγράφοι στους πίνακες… Το μότο του ήρωα είναι: “Σκοπός της τέχνης δεν είναι ν’ αντιγράφεις τη φύση, αλλά να την εκφράζεις! Ο ζωγράφος δεν είναι κάποιος ευτελής αντιγραφέας, αλλά ένας ποιητής!”
Ο γέροντας Φρενχόφερ, λοιπόν, κάνει “μάθημα” τέχνης στον ζωγράφο Πορμπύς και στον φίλο του, νεαρό εκπαιδευόμενο Πουσσέν, κομπάζοντας για το Αριστούργημά του, ένα πίνακα για μια γυναίκα, που εδώ και 10 χρόνια το δουλεύει. Είναι το πορτραίτο μιας υπέροχης γυναίκας, της ερωμένης του. Ενώ περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις δυσκολίες με τις πινελιές του, τα περιγράμματα και την κατανομή του φωτός, αρνείται να παρουσιάσει τον πίνακά του στους δύο άλλους ζωγράφους.
Εκείνοι, τότε, προκειμένου να έχουν την χαρά να ρίξουν μια ματιά στο μυστηριώδες έργο του γέροντα–ζωγράφου, του προτείνουν να του δανείσουν την όμορφη Ζιλέτ, την ερωμένη του εκπαιδευόμενου Πουσσέν, με αντάλλαγμα να συγκατατεθεί να τους παρουσιάσει το δημιούργημά του.
Ο Φρενχόφερ, με πόνο, αρνείται να σηκώσει το πέπλο του πίνακά του. Η γυναίκα που έχει ζωγραφίσει, η Κατρίν Λεσκώ, είναι δική του, καταδική του, τον αγαπάει. Δεν μπορεί να μοιραστεί την τελειότητα της εικόνας της με κανέναν. Αρνείται να οδηγήσει τη “γυναίκα” του σε ατίμωση.
Τελικά, όμως, ο γέροντας δέχεται να κάνει την αποκάλυψη, η Ζιλέτ ξεντύνεται και ο γέροντας παρουσιάζει το έργο της ζωής του. Αρχίζει να εξηγεί με έκσταση, την τελειότητα της γυναίκας του πίνακα, τα χαρακτηριστικά της κοπέλας και τη ζωντάνια της γραμμής. Έκπληκτοι οι δυο επισκέπτες δεν βλέπουν καμιά εικόνα πάνω στο μουσαμά. Ο υποτιθέμενος πίνακας δεν υπάρχει, παρά μόνο ο λευκός μουσαμάς.
Όταν οι δύο ζωγράφοι παρατηρούν μεγαλόφωνα αυτό που δεν βλέπουν, ο γέροντας γίνεται έξαλλος και τους διώχνει, θεωρώντας ότι προσπαθούν να αντιγράψουν το έργο του και να πουν ότι είναι ανόητος. Την επομένη, πηγαίνοντας να τον επισκεφτούν, μαθαίνουν ότι ο συντετριμμένος καλλιτέχνης, πέθανε τη νύχτα.
Ένα βιβλίο αριστούργημα, με συμβολικό χαρακτήρα. Παρουσιάζει δραματικά πόση οδύνη κρύβουν τα όνειρα ζωής, που όλοι μας αναζητάμε, χωρίς ποτέ να μπορούμε να τα πραγματοποιήσουμε.
Θα προβληματίσει γλυκά, θα σου ανοίξει νέους ορίζοντες, θα σε συναρπάσει. Είναι must για να το διαβάσεις!
Πηγή: www.tsemperlidou.gr