Άγγελος Τερζάκης
Η Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ
Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της “Εστίας”
Να το χαρακτηρίσω αριστούργημα; Να το χαρακτηρίσω επικό; μεγαλειώδες; γνήσια ελληνικό; Είναι όλα τα παραπάνω. Το μυθιστόρημα του Άγγελου Τερζάκη, σου σηκώνει τις τρίχες της κεφαλής σου, όταν το διαβάζεις. Σε γεμίζει πρωτόγνωρα συναισθήματα: δέος, αγωνία, ταύτιση με τους ήρωες, νοερό ταξίδι στο χρόνο, σε πλημμυρίζει με συναισθήματα έρωτα και εθνικού μεγαλείου.
Το θεωρώ ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια. Το είχα διαβάσει και παλιότερα, ως μαθήτρια, αλλά τούτη η φορά, δεν έχει σχέση με την τότε φορά. Τώρα, μπορώ να εκτιμήσω τι διαμάντι των ελληνικών γραμμάτων είναι αυτό.
Περιλαμβάνει ηρωικές περιπέτειες, ιστορικές πληροφορίες για μια Ελλάδα άγνωστη σε όλους μας, τον ιπποτικό θρύλο του Γκράαλ και έναν δυνατό ανεκπλήρωτο έρωτα.
Ένα μυθιστόρημα γεμάτο λάμψη, πλούτο, αλλά και αθλιότητα, φτώχεια και περιπέτεια. Κατακτά τον αναγνώστη με τις ανατροπές, τα μυστήρια, τα αινίγματα, τις συνωμοσίες, τα απρόσμενα συμβάντα.
Ο τρόπος γραφής του Άγγελου Τερζάκη είναι ανεπανάληπτος. Με επιμέλεια διαλέγει τις λέξεις, τα νοήματα, είναι πυκνός, με πολλές μεσαιωνικές λέξεις (110 τον αριθμό) και ακολουθεί τη ροή της εποχής εκείνης.
Η διάρκεια της ιστορίας κρατάει 52 μήνες (1292-1297, εποχή που η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το ζυγό των Φράγκων, ενώ η Βασιλεύουσα, Κωνσταντινούπολη, δεν διεκδικεί τα εδάφη της Πελοποννήσου, έχει υπογράψει συνθήκη ειρήνης με τους Φράγκους).
Ήρωες του μυθιστορήματος είναι ο Νικηφόρος (επίτηδες διαλεγμένο όνομα), ορφανός και φτωχός Ρωμιός, από τα’ Ανάπλι. Η μάνα του έχει πλούσιο συγγενή, τον Σγουρομάλλη, άρχοντα στο Μυτζηθρά (Μυστρά), τη μόνη πόλη της Πελοποννήσου που κυβερνάται από Ρωμιούς. Ο Νικηφόρος, νεαρός ακόμη, ερωτεύεται ονειροπόλα την – αρκετά μεγαλύτερή του – πριγκιπέσσα Ιζαμπώ, γεννημένη από Φράγκο πατέρα και μάνα Ρωμιά, στην οικογένεια της οποίας ανήκει το πριγκιπάτο του Μοριά.
Εκείνη είναι πλούσια Βιλαρδουΐνα, εκείνος φτωχός και πληβείος. Εκείνος είναι ενθουσιώδης, ονειροπόλος και τολμηρός, ενώ εκείνη, προσεκτική, συγκρατημένη, άνθρωπος του καθήκοντος. Στο αριστερό της μηνίγγι, στον κρόταφο, έχει ένα σημάδι θανάτου. Όποιος την αγαπήσει, πεθαίνει. Έτσι, γρήγορα έχει πεθάνει ο πρώτος της άντρας και τώρα έχει κάνει δεύτερο γάμο.
Όμως ο Νικηφόρος την ονειρεύεται και τη διεκδικεί. Εκείνη, αν και ο Νικηφόρος είναι ο μόνος άντρας που αγαπά, δεν εγκαταλείπει τη ζωή της για να τον ακολουθήσει.
Παρά τον τίτλο του μυθιστορήματος, κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Νικηφόρος Σγουρός, και λιγότερο η πριγκιπέσσα Ιζαμπώ. Στο πρώτο μέρος του μυθιστορήματος, ο Σγουρός, που περιγράφεται ως “παιδάριο”, είναι ο ερωτευμένος ονειροπόλος. Στο δεύτερο μέρος, όμως, ο ρόλος του αλλάζει και γίνεται ένας επαναστάτης, αφοσιωμένος στο καθήκον. Μέσα από αυτές τις δύο αντιθέσεις του βιβλίου, αναδεικνύονται οι δύο πυρήνες του: ο έρωτας και το εθνικό χρέος.
Ο Τερζάκης, τοποθετεί την ιστορία του στο Μοριά, με πρωτεύουσα την Ανδραβίδα και, μέσα από τις περιπέτειες του Σγουρού, μάς ταξιδεύει στ’ Ανάπλι, στην Καλαμάτα, στα Καλάβρυτα, στο Μυτζηθρά, στη Μονεβασιά, στην Ανδραβίδα, στην Κλαρέτζα, σε καπηλειά, φράγκικα κάστρα, βυζαντινά κτίρια, μαγαζιά τεχνητών, αγροικίες, πανδοχεία, φτωχόσπιτα, σε δρόμους πόλεων, αλλά και σε εξοχές και σε πειρατικά πλοία.
Χωρίς να κουράζει, στον ποταμό της αφήγησής του, ο Τερζάκης περιγράφει τόσο καλά το περιβάλλον, όπως και το πώς διακρίνει στις πανοπλίες, ποια είναι ξεπερασμένη και ποια ακολουθεί τη νέα μόδα της Φράντσιας (Γαλλία).
Ένας γαλαξίας μεσαιωνικής ιπποσύνης και φτωχολογιάς, περιστρέφεται γύρω από τον κόσμο των βασικών ηρώων: ιππότες, πρίγκιπες, κουρσάροι, σιδεράδες, κάπελες, δούλες, στρατιώτες, τραπεζίτες, τοκογλύφοι, ιερείς, ράφτες, τσαγκάρηδες, ζευγάδες, όλοι παίζουν ρόλο ταγμένο από τη μοίρα, σε μια εποχή (Μεσαίωνα) που το να είσαι πολίτης σημαίνει ότι είσαι απλά ένας στόχος για φορολογία.
Ο Φράγκος είναι σκληρός κατακτητής και όποιος τον αψηφήσει, τον περιμένει η κρεμάλα, για παραδειγματισμό.
Μέσα από ένα και μόνο μυθιστόρημα, την Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ, θα ανακαλύψεις μια ολόκληρη εποχή της Μεσαιωνικής Ελλάδας.
Από τη μικρή εισαγωγή του συγγραφέα μπαίνεις κατευθείαν στο πνεύμα του μυθιστορήματος: “Θα σας ανιστορήσω ένα παμπάλαιο χρονικό, τις θαυμαστές περιπέτειες τού ευγενικόπουλου Νικηφόρου Σγουρού από τ’ Ανάπλι, πώς ξέκοψε κατατρεγμένο από την πατρίδα του, πώς πάλεψε με το ριζικό του σε στεριές και θάλασσες και πώς σήκωσε πόλεμο σε μια γυναίκα…”
Είναι απαραίτητο να διαβάσεις το μυθιστόρημα αυτό για να ξέρεις το παρελθόν μας.
Το θεωρώ από τα καλύτερα ελληνικά μυθιστορήματα που έχουν γραφεί. Μετά από την ανάγνωσή του, με συγκίνηση θα επισκεφθείς την επόμενη φορά το Μυστρά ή την Καλαμάτα, τώρα που ξέρεις πώς έζησαν οι πρόγονοί σου εκεί.
Ένα αριστούργημα που δεν μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου. Μην το χάσεις.
Υ.Γ. Εξαιρετική η εισαγωγή του Άγγελου Αφρουδάκη, θα σε κατατοπίσει πριν καν διαβάσεις την πρώτη σελίδα.
Πηγή: www.tsemperlidou.gr