ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο της Ντέλια Όουενς: Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 08/11/2021 0 comments

Ντέλια Όουενς

Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες

Εκδόσεις Δώμα

Αυτό το πολυσυζητημένο μυθιστόρημα είναι ένα βάλσαμο στην καρδιά του αναγνώστη που αγαπάει το διάβασμα.

Για το βιβλίο, είχα διαβάσει πολλές αντιφατικές γνώμες σε βιβλιο-ομάδες και, οφείλω να πω, ξεκίνησα να το διαβάσω με κάποιο δισταγμό.

Αν δεν σου αρέσει αυτό το βιβλίο, τότε τι σου αρέσει;

Ειλικρινά, μιλάμε για ένα αριστούργημα, που ρούφηξε την προσοχή μου από την πρώτη κιόλας σελίδα.

Με ώριμη γραφή, από κατασταλαγμένο χέρι, η αφήγηση έχει να δώσει σκληρούς χαρακτήρες αλλά και τρυφερές πλευρές της ανθρώπινης φύσης, χωρίς υπερβολές ή προσποιητές περιγραφές χαρακτήρων.

Το θέμα του βιβλίου είναι η μοναξιά, η αγάπη για τη φύση, η ενδοοικογενειακή βία και η κοινωνική απομόνωση, στην οποία καταδικάζει κάθε κλειστή κοινωνία εκείνα τα μέλη της που έχουν διαφορετικότητα.

Η νεαρή Κάια μεγαλώνει σε μια δυσλειτουργική, φτωχή οικογένεια στον Νότο της δεκαετίας του ’50 και του ’60. Ο μεθύστακας, βίαιος πατέρας τρομοκρατεί τα μέλη της οικογένειάς του, με αποτέλεσμα να φύγουν από το σπίτι, εγκαταλείποντας την πατρική εστία, πρώτα η ταλαιπωρημένη από το ξύλο μάνα και μετά ένα-ένα τ’ αδέλφια.

Στη μικρή καλύβα στο βάλτο της Βόρειας Καρολίνας, μένει μόνη της η μικρότερη, η Κάια, αφού και ο πατέρας της φεύγει κάποια στιγμή, ακολουθώντας το δρόμο του πόκερ και του αλκοόλ. Στην περιοχή, τους φτωχούς λευκούς του βάλτου, τους αποκαλούν περιφρονητικά «λευκά σκουπίδια».

Το τρομαγμένο ορφανό, μεγαλώνει μόνο του, με την περιφρόνηση της κοινότητας που δεν βοηθάει ούτε με ένα ρουχαλάκι τη μικρή απόκληρη.

Η μόνη που μένει να την στηρίξει και να τη θρέψει, να την μεγαλώσει δηλαδή, είναι η φύση. Η Κάια επιβιώνει τρώγοντας μανιτάρια, μύδια και καβούρια. Για να επιβιώσει, μαζεύει μύδια και τα ανταλλάσσει με αλεύρι και βενζίνη για τη βάρκα της, στο μαγαζί του μαύρου Σάλτα, του μόνου ανθρώπου που θα την συμπονέσει.

Παράλληλα, το μικρό κοριτσάκι, παρατηρεί τη φύση, το βάλτο και τα πλάσματά του, καταγράφοντάς τα σε λευκώματα, πράγμα που της δημιουργεί την προοπτική ενός φυσιοδίφη.

Καθώς μεγαλώνει, γνωρίζει δύο αγόρια και έρχεται κοντά τους, βιώνοντας την αγνή αγάπη αρχικά και μετά τον έρωτα. Όμως, η εγκατάλειψη και η προδοσία είναι το μοτίβο που επαναλαμβάνεται στη ζωή της και οι παλιές πληγές ανοίγουν ξανά.

Στο μεταξύ, η μικρή κοινότητα αναστατώνεται από το θάνατο του νεαρού Τσέις και οι υποψίες πέφτουν στην περιθωριοποιημένη Κάια, που είναι η παρίας του χωριού. Άλλωστε, κάποια στιγμή στο παρελθόν, είχε μια σχέση με τον, νεκρό πια, όμορφο γόνο ευκατάστατης οικογένειας της κοινότητας.

Τι θα συμβεί στη δίκη; Θα καταδικαστεί σε θάνατο η Κάια και θα πεθάνει διψασμένη για αγάπη;

Το βιβλίο, σου δημιουργεί τόσο έντονα συναισθήματα, που δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου. Οι ήρωες της ιστορίας είναι τόσο μικροπρεπώς αληθινοί, κουτσομπόληδες, επικριτικοί, οπισθοδρομικοί, αποτελούν το μικρόκοσμο κάθε κλειστής κοινωνίας.

Παράλληλα, η πλοκή αναδεικνύει το μεγάλο οικολογικό μήνυμα της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, με αγάπη, σεβασμό και συνύπαρξη, ξυπνώντας το αρχέγονο συναίσθημα της Μητέρας-Φύσης που τρέφει τα παιδιά της.

Υπέροχο, δυνατό, συγκινητικό μυθιστόρημα της Ντέλια Όουενς, θα σε συναρπάσει με το άγνωστο και πρωτότυπο θέμα του που όμως ξετυλίγει πολύ γνωστά θέματα των ανθρώπινων σχέσεων.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης