ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο της Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ: Τα κορίτσια της Νέας Υόρκης, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 09/03/2020 0 comments

Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ

Τα κορίτσια της Νέας Υόρκης

Εκδόσεις Μίνωας

 

Το νέο μυθιστόρημα της συγγραφέως του πασίγνωστου “Eat, Pray, Love”, είναι η ιστορία της Βίβιαν Μόρις. Κόρη εύπορης οικογένειας, αφού αποβληθεί από το αριστοκρατικό Κολέγιο Βασάρ, η Βίβιαν, έρχεται στη Νέα Υόρκη, το 1940 για να ζήσει στο Μανχάταν με τη θεία της.

Μπροστά στα έκπληκτα μάτια της, θα ανακαλύψει το χώρο του θεάματος, αφού η θεία της, η Πεγκ, διατηρεί, μαζί με τη σύντροφό της, Όλιβ, ένα συνοικιακό θέατρο, το Πλέιχαουζ, που οργανώνει παραστάσεις χαμηλών απαιτήσεων. Εκεί η Βίβιαν θα γνωρίσει πανέμορφα σόουγκερλς, αλκοολικούς συγγραφείς, εκθαμβωτικές ηθοποιούς και θα εργαστεί ως ενδυματολόγος του θεάτρου, χάρη στο ταλέντο της στη ραπτική.

Ο τίτλος του βιβλίου “Τα κορίτσια της Νέας Υόρκης” είναι και ο τίτλος μιας παράστασης που ανεβαίνει στο θέατρο της θείας Πεγκ, με μεγάλη επιτυχία.

Η Βίβιαν, λοιπόν, θα αρχίσει να ζει μια ζωή έκλυτη, απόλυτης ελευθερίας, μιμούμενη τις κοπέλες που θαυμάζει. Όμως, κάποια στιγμή, κάνει ένα λάθος, το οποίο θα προκαλέσει ένα σκάνδαλο που θα φέρει στη ζωή της τα πάνω-κάτω.

Η πένα της Γκίλμπερτ σκιαγραφεί την ηρωίδα Βίβιαν και την ακολουθεί στην ασυμβίβαστη ζωή της, γεμάτη περιπέτεια, σεξ, αναζήτηση κάθε χαράς της ζωής και ευτυχία, μακρυά από τις συμβάσεις, όπως γάμο, οικογένεια, παιδιά. Η Βίβιαν αρπάζει τη ζωή και τη ρουφάει μέσα από τη φιλοσοφία Carpe Diem.

Το συναρπαστικό μυθιστόρημα των 654 σελίδων, παρακολουθεί τις γειτονιές και την ιστορία του Μανχάταν από το 1940 έως τις μέρες μας. Οι άνθρωποι και οι αξίες τους, τα κτίρια, τα καφέ, τα καταστήματα, όλα αλλάζουν από τον πόλεμο, την ανάπτυξη, την εξέλιξη. Όλα γκρεμίστηκαν μεταπολεμικά και μια νέα πόλη χτίστηκε από την αρχή.

Η ηρωίδα της Γκίλμπερτ, η Βίβιαν, εκφράζεται σε πρώτο πρόσωπο. Η Βίβιαν του 2010, υπερήλικη πια, εξιστορεί όλη τη ζωή της στην Άντζελα. Η Άντζελα είναι η κόρη του Φρανκ, τραυματία πολέμου, με τον οποίο η Βίβιαν έζησε μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης, συντροφικότητας και επικοινωνίας, που όμως δεν έγινε ποτέ ερωτική, αφού ο Φρανκ, ψυχολογικά συντετριμμένος, δεν άντεχε κανένα άγγιγμα πάνω στο καμένο δέρμα του.

Διάβασε την υπέροχη ιστορία μιας γυναίκας που συμβολίζει το νέο τύπο χειραφετημένης γυναίκας, ανεξάρτητης και κοινωνικής, που ακολουθεί ένα τρόπο ζωής πλούσιο σε εμπειρίες, πόνο, έρωτα, λύπες και χαρές, μιας ζωής τόσο γεμάτης όσο δέκα ζωές μαζί, που όμως ποτέ δεν έχασε το κουράγιο της και την όρεξη για ευτυχία.

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου “Τα Κορίτσια της Νέας Υόρκης”, θα ανακαλύψεις ένα νέο “φεμινιστικό” μανιφέστο, χωρίς επαναστατικότητα, πλημμυρισμένο από την αυθεντική ανάγκη της κάθε γυναίκας να είναι ο εαυτός της.

Πηγή: www.tsemperlidou.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης