ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο της Χριστίνας Πομόνη: Αντέχεις;, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 23/09/2019 0 comments

Χριστίνα Πομόνη

Αντέχεις;

Εκδόσεις Μίνωας

 

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα. Μια ιστορία με καταιγιστική πλοκή, ήρωες που σε ξαφνιάζει το βάθος των συναισθημάτων τους, ανατροπές, μυστήριο, αναζητήσεις και, στο τέλος, η κάθαρση.

Η Χριστίνα Πομόνη έχει ένα δυνατό γράψιμο, ξεγυμνώνει τις ψυχές σαν βιρτουόζος και, παράλληλα, εξηγεί την αφήγησή της, όπως ο χορός στην αρχαία τραγωδία.

Μια ιστορία συμπλεγματικών συναισθημάτων, που σκύβει βαθιά μέσα στις πολύπλοκες πραγματικότητες της ζωής, της οικογένειας, των υποχρεώσεων, των σχέσεων και των προσδοκιών ανάμεσα στα μέλη κάθε οικογένειας.

Η καρδιά της ιστορίας είναι το τραγικό δίχτυ που δένει, ασύνδετες μεταξύ τους, οικογένειες. Αν η οικογένεια είναι ο πυρήνας της κοινωνίας, η Πομόνη βγάζει στη φόρα τα τραγικά μυστικά, τον ανείπωτο πόνο και τη δυστυχία των δυσλειτουργικών οικογενειών.

Ο βασικός ήρωας της ιστορίας είναι ο Κωστής, που μεγάλωσε ορφανός, στην οικογένεια του θείου του. Όταν ήταν μικρός, η δική του οικογένεια χάθηκε σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Μαίναλο. Όμως, να, που ξαφνικά υπάρχουν ενδείξεις ότι η αδελφή του ζει. Τα σκοτεινά νέα για την οικογένειά του προκαλούν τις αντοχές του.

Από το πουθενά, τον καλούν στο συμβολαιογραφείο της Καρύταινας. Εκεί, μαθαίνει πως κληρονομεί ένα ακίνητο από έναν άγνωστο οικογενειάρχη. Αποδεικνύεται ότι είναι ο βιολογικός πατέρας του, με τον οποίο η μητέρα του είχε παράνομη σχέση.

Τώρα ο Κωστής έχει να χειριστεί δύο αγωνίες ταυτόχρονα και να ξεσκεπάσει τη δυστυχία του παρελθόντος, που έχει στιγματίσει τη ζωή του. Ποια είναι η αλήθεια και ποια η δική του αλήθεια;

Καθώς η έρευνα ξεκινάει, στο πλευρό του βρίσκονται η εξαδέλφη του, Σοφία, και ο νέος του έρωτας, η αστυνομικός Εύη.

Έτσι, αρχίζει η αναζήτηση του Κωστή να ανακαλύψει το παρελθόν του και να βγάλει το πέπλο μυστηρίου από τις απώλειες της ζωής του.

Η αγωνία ξεκινάει και το μυθιστόρημα εξελίσσεται σε αστυνομικό θρίλερ. Κανείς δεν είναι αυτό που ο αναγνώστης νομίζει. Μόνο ο Κωστής είναι αυθεντικός, αν και, στο επάγγελμά του υποκρίνεται, ως ηθοποιός. Άλλη μια σαρκαστική ειρωνεία της συγγραφέως πάνω στις συμβάσεις της υποκριτικής κοινωνίας – ειδικά της οικογένειας.

Υπέροχο μυθιστόρημα, από τα καλύτερα της χρονιάς, με αξιοθαύμαστες περιγραφές των τρισδιάστατων ηρώων. Κανείς δεν είναι αθώος στη στάση του απέναντι στη ζωή και στους άλλους. Όλοι είναι ένας συνδυασμός από καλοσύνη και σκοτάδι, αφού τα παιδικά τους χρόνια τους σημάδεψαν με το δώρο της δυστυχίας. Αυτό είχαν, με αυτό πρέπει να πορευτούν.

Παράλληλα, και εξίσου τραγική ηρωίδα, είναι η Τασούλα, η σύζυγος του βιολογικού πατέρα του Κωστή, που μένει εμβρόντητη μαθαίνοντας στο συμβολαιογραφείο την κληρονομιά που ο άντρας της αφήνει σε ένα “μπάσταρδό” του.

Όμως και η Τασούλα, η σκληρή, αγέλαστη και κακότροπη ηρωίδα, έχει δικές της πομπές να κρύψει.

Η συγγραφέας, με αριστουργηματικό τρόπο, συνδέει τα πρόσωπα και τις ιστορίες της κάθε οικογένειας, αποδεικνύοντας πως οι ιστορίες είναι αλληλένδετες και η κοινωνία παρουσιάζει μόνο την επιφάνεια των γεγονότων, κρατώντας βαθιά κρυμμένη την αλήθεια. Ούτε μια περιττή κουβέντα, ούτε μισή φλυαρία. Όλο το βιβλίο, πλοκή και μεστός λόγος.

Εξαιρετικό, ειδικά τώρα, που έχεις χρόνο. Θα το διαβάσεις, θα νιώσεις προβληματισμό, θυμό, χαρά, πολλές εναλλαγές συναισθημάτων. Μια μεγάλη αγωνία σού επιφυλάσσουν οι σελίδες του βιβλίου. Δεν θα μπορείς, όπως εγώ, να το αφήσεις από τα χέρια σου.

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης