ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ

Παραμύθι χωρίς όνομα

Post by: 25/03/2014 0 comments

Πηνελόπη Δέλτα

Παραμύθι χωρίς όνομα

Εκδόσεις Βιβλιοπωλείο της Εστίας

Η πιο επίκαιρη ιστορία για την Ελλάδα. Ένα αλληγορικό βιβλίο (καμία σχέση με τα παραμύθια υπερφυσικών δυνάμεων), μια παραβολή για το θρίαμβο του κουράγιου, της ηγεσίας, των αξιών.

  • Το βιβλίο «Παραμύθι χωρίς όνομα» είναι ένα βιβλίο Ηγεσίας, που θα έπρεπε να διδάσκεται σε όλες τις σχολές management και σε κάθε σεμινάριο.

  • Οι επιστήμονες λένε πως ο καλύτερος τρόπος να καταλάβουμε ένα μήνυμα είναι μέσω μια παραβολής. Όπως αυτές του Αισώπου.

  • Το αριστούργημα εδώ, ξεκινάει από τα συμβολικά ονόματα της πλοκής. Ο βασιλιάς Συνετός και ο γιος του βασιλιάς Αστόχαστος και ο επόμενος βασιλιάς ο Συνετός Β’. Η γυναίκα του Αστόχαστου είναι η Παλάβω και τα παιδιά τους η Πικρόχολη, η Ζήλιω, η Ειρηνούλα και το Βασιλόπουλο (στη συνέχεια Συνετός Β’). Τα ονόματα των αυλικών του είναι ο Πανουργάκος, ο Τζοτζές, ο Λαγόκαρδος, ο Κατρακυλάκος, ο Μασκαρόπουλος, ο Φοβέρας, ο Ατρόμητος, ο Βρόντος. Τα ονόματα των υπηκόων του είναι ο Κακομοιρίδης, η κυρά-Φρόνηση, η κόρη της η Γνώση, ο Ταλαιπωράκης, ο Δυστυχόπουλος, ο Αμοιράκος. Η νέα γενιά υπασπιστών ονομαζόταν Πολύκαρπος ή Πολύδωρος.

  • Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1910 και μοιάζει σαν να γράφτηκε σήμερα. Οι διάλογοι είναι τόσο φυσικοί, σαν να τους ακούς, Η περιγραφή των χαρακτήρων και η σύγκρουση των αξιών βγαίνoυν τόσο γλαφυρά σαν να συμβαίνει μπροστά στα μάτια σου.

  • Με εξέπληξε η χρήση της γλώσσας. Μια υπέροχη, απλή δημοτική. Μιλούσαν έτσι πριν από εκατό χρόνια;

  • Το μόνο παλιό στοιχείο είναι τα σημεία στίξης (περισπωμένες, ψιλές και δασείες για όσους καταλαβαίνουν τι γράφω) και η εικονογράφηση της Μαρίας Παπαρρηγοπούλου που φαίνεται παλιά.

  • Κατά τα άλλα το αριστούργημα Ηγεσίας είναι ένα παραμύθι που θα έπρεπε να θεωρείται μάθημα προς κάθε αρχηγό, manager, Έλληνα.

  • Γι’ αυτό κάθε Έλληνας που ξέρει να διαβάζει, θα ήταν χρήσιμο να το διαβάσει.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης