ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο της Σαρίτας Χαΐμ: Happy hour, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 03/07/2023 0 comments

Σαρίτα Χαΐμ

Happy hour

Εκδόσεις Μίνωας

Πόσο μου αρέσει να διαβάζω το στυλ γραφής της Σαρίτας Χαΐμ. Έχει ένα μοναδικό τρόπο να συνδυάζει τα σύγχρονα κοινωνικά θέματα με βαθιά ενσυναίσθηση και μια γλώσσα ανάμεσα σε βελούδο και σε ξυράφι.

Το μυθιστόρημα «Happy hour» μιλάει για τη ματαίωση, τη μοναξιά, τη βία, τα όνειρα που ακυρώνονται, τις σιωπές, τη συνωμοσιολογία, τη συμπερίληψη, τη διαφορετικότητα, όλα τα πικρά θέματα που βιώνουν οι άνθρωποι στις σχέσεις τους και που πρέπει να αντιμετωπίσουν κοιτάζοντας πρώτα μέσα τους.

Όλοι οι χαρακτήρες είναι τρισδιάστατοι. Έχουν τις καλές και τις σκοτεινές τους πλευρές. Κανείς δεν είναι άγιος, όλοι έχουν βάρη που κουβαλάνε, προσπαθώντας να τα τακτοποιήσουν και να λυτρωθούν.

Σημείο αναφοράς του βιβλίου είναι το μπαρ τον Βαγγέλη, οι θαμώνες του, οι άνθρωποι της ζωής του και το τέλος της επιχείρησης που φαίνεται στον ορίζοντα. Μια προσπάθεια για την αναστολή του τέλους είναι η καθιέρωση της απογευματινής «ζώνης» του happy hour, όταν τα ποτά σερβίρονται σε χαμηλότερες τιμές για να μαγνητίσουν από νωρίς τους θαμώνες.

Με δημιουργική ευφυΐα, η συγγραφέας συνδυάζει τον χαρακτήρα και τη ζωή κάθε ήρωα με το ποτό που τού ταιριάζει να παραγγέλνει.

Ο Βαγγέλης νιώθει μέσα του αποτυχημένος, αφού αξιολογώντας λάθος τις προτεραιότητές του, έχασε αρχικά τη γυναίκα του και τώρα κινδυνεύει να χάσει και τη μόνη επιχείρηση που ονειρεύτηκε ποτέ. Μα και οι περισσότεροι ήρωες του βιβλίου είναι ή νιώθουν – έστω σε κάτι – αποτυχημένοι. Όμως, η γραφή της συγγραφέως τους αντιμετωπίζει μεγαλόκαρδα, με συμπόνια, ανθρωπιά. Αφού κανείς δεν είναι τέλειος ή άτρωτος, το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να τιμήσει τις αδυναμίες τους και να αναδείξει τα βαθιά τους συναισθήματα, στην προσπάθειά τους να βρουν το δρόμο που οδηγεί στην καρδιά τους.

Καθώς υφαίνονται οι είκοσι ιστορίες των είκοσι θαμώνων, ο αναγνώστης δεν μπορεί να φανταστεί με πόση μαεστρία έρχεται ένα τέλος, γεμάτο ελπίδα, που θα γράψει το τελευταίο κεφάλαιο του ανθρώπινου ψηφιδωτού με επίκεντρο τον Βαγγέλη.

Εξαιρετικό μυθιστόρημα. Θα σας κρατήσει την τέλεια συντροφιά στην παραλία.

Φωτό από: https://gr.depositphotos.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης