ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο της Μπεατρίς Γουΐλιαμς: Η δική μας γυναίκα στη Μόσχα, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 30/10/2023 0 comments

Μπεατρίς Γουΐλιαμς

Η δική μας γυναίκα στη Μόσχα

Εκδόσεις Μίνωας

Υπέροχο ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην αγαπημένη μου ιστορική εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τόσο επίκαιρη κάθε Οκτώβριο.

Βρισκόμαστε στο 1940. Δύο Αμερικανίδες δίδυμες αδερφές κάνουν διακοπές στη Ρώμη, όταν ξεσπάει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η μία από τις δύο, η Ρούθ, επιστρέφει.

Η δεύτερη όμως, η Άιρις, έχοντας μόλις ερωτευτεί έναν διπλωμάτη της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Σάσα, μένει πίσω και τον παντρεύεται.

Χρόνια αργότερα, το 1948, όταν πια ο κόσμος έχει χωριστεί σε Δυτικό και Ανατολικό, η Άιρις με το σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά αυτομολούν στη Σοβιετική Ένωση. Ο Σάσα αποδεικνύεται διπλός πράκτορας και προδότης της πατρίδας του.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1952, η Ρουθ παίρνει μια κάρτα από τη δίδυμη αδελφή της, Άιρις, που της ζητάει βοήθεια για να αποδράσει από τη Σοβιετική Ένωση. Έχουν να συναντηθούν από εκείνο το μοιραίο καλοκαίρι του 1940, δώδεκα χρόνια πριν.

Χωρίς να διστάσει, η Ρουθ φεύγει για τη Μόσχα, ως σύζυγος του πράκτορα αντικατασκοπείας Σάμνερ Φοξ, ο οποίος έχει καταστρώσει ένα σχέδιο διαφυγής της οικογένειας της Άιρις.

Όμως, στο 1952 βρισκόμαστε στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου. Οι πρώην σύμμαχοι έχουν γίνει εχθροί. Σοβιετικοί κατά δυτικών και το αντίστροφο.

Με πολλή αγωνία διαβάζουμε τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τις παρακολουθήσεις μέσα και έξω από τα σπίτια, τη διπροσωπία, τα καλοκρυμμένα μυστικά, τις ίντριγκες και τις δύσκολες αποφάσεις που καλούνται να πάρουν στη στιγμή οι ήρωες του βιβλίου.

Η ιστορία βασίζεται στο θρύλο του δικτύου κατασκόπων του Κέμπριτζ, με πρόσωπα που σπούδασαν στο πανεπιστήμιο και στη συνέχεια στρατολογήθηκαν από τη Σοβιετική Υπηρεσία Πληροφοριών και πρόδωσαν την πατρίδα τους, παραδίδοντας ζωντανά μυστικά.

Θα το απολαύσετε και θα ταξιδέψετε σε μια εποχή σκοτεινή, διχασμένη, τεντωμένη σε ένα σχοινί. Δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες ιστορίες.

Φωτό από: https://gr.depositphotos.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης