ΠΑΙΔΙΚΑ

Βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα: Παραμύθια και άλλα, παρουσίαση και περίληψη του βιβλίου.

Post by: 04/12/2017 0 comments

Πηνελόπη Δέλτα

Παραμύθια και άλλα

Εκδόσεις TA NEA

 

Την Πηνελόπη Δέλτα τη λατρεύουμε πολλοί στην Ελλάδα. Εδώ, σε αυτό το βιβλίο που σου παρουσιάζω σήμερα, διάβασα 7 παραμύθια ή συμβολικές ιστορίες που σε ταξιδεύουν νοερά και σε γεμίζουν συγκίνηση, τρυφερότητα και σοφία.

Οι ιστορίες είναι οι εξής:

  1. Ο φόρος της δόξας. Μία ιστορία για την επιλογή. Αν ο χάρος σε άκουγε, ποιον θα υποδείκνυες να πάρει μαζί του αντί του αγαπημένου σου προσώπου;
  2. Πρωτοχρονιάτικο παραμύθι. Μια συγκινητική ιστορία για την κοινή μοίρα δύο παιδιών: δεν έχει σημασία να είναι πλούσιο ή φτωχό, ορφανό ή παιδί σπουδαίας οικογένειας, όταν έρθει η στιγμή να σβήσει το καντήλι του, θα σβήσει…
  3. Εκεί π’ ανθίζουν οι δάφνες. Μια ιστορία σαν παραβολή, για το ταξίδι της ψυχής και το καθήκον στην πατρίδα, τη στιγμή που μας έχει ανάγκη.
  4. Οι τρεις βασιλοπούλες. Τρυφερό παραμύθι, με θέμα τους διαφορετικούς ρόλους των γυναικών μέσα στην ίδια οικογένεια και πώς οι καλές κόρες θυσιάζουν την ευτυχία τους – χωρίς αναγνώριση, όμως – δίνοντας προτεραιότητα στις επιθυμίες των γονιών (κλασική ελληνική παράδοση δυστυχώς).
  5. Τα τρία κεράκια. Συγκινητική ιστορία για την προσφορά στην πατρίδα ενός γέροντα που ξέρει πως τα τρία του παιδιά θα πρέπει να θυσιαστούν στον αγώνα για την απελευθέρωση της Κρέσνας.
  6. Μεσολογγίτικα Χριστούγεννα. Μια ακόμα ιστορία αγάπης και θυσίας για την πατρίδα. Πώς το Μεσολόγγι γιόρτασε τα Χριστούγεννα το 1882, φεύγοντας οι πασάδες από την πολιορκία. Γιατί ο Γιάννης Γούναρης, κυνηγός του Ομέρ Βρυώνη, ειδοποίησε τους Έλληνες να μην φύγουν οι αρχηγοί τους, μιας και οι Τούρκοι ετοίμαζαν γιουρούσι. Έτσι, σώθηκαν οι Έλληνες, αλλά ο Γούναρης θυσίασε ό,τι πιο πολύτιμο δικό του βρισκόταν στα χέρια του Ομέρ Βρυώνη: την οικογένειά του.
  7. Η καρδιά της βασιλοπούλας. Το πιο συμβολικό και ψυχολογημένο τρυφερό παραμύθι. Η ιστορία μιας βασιλοπούλας που δεν είχε καρδιά κι, έτσι, δεν γνώριζε ούτε την αγάπη, ούτε τον πόνο. Όμως η καλή νεράιδα Ζωή, της έδωσε το κλειδί για να ξαναβρεί την καρδιά της. Όταν γνώρισε την αγάπη, τον πόνο, τη χαρά και την ευεργεσία, δεν ήθελε να γυρίσει πίσω στην παλιά της κατάσταση, με την άκαρδη συμπεριφορά της.

Η ευαισθησία και οι αξίες ζωής της Πηνελόπης Δέλτα διαπερνούν τις ιστορίες-σαν-παραμύθια, του βιβλίου. Η αγάπη για την πατρίδα, η θυσία για την ελευθερία, η απαλλαγή από τα βάσανα που φέρνει ο θάνατος στους άτυχους της ζωής, η υπακοή στις άδικες αποφάσεις των γονιών, η ευγενική καρδιά μπροστά στο βάρος της επιλογής, είναι βαθύτερες έννοιες που, με συμβολικό τρόπο, μας παρουσιάζει η συγγραφέας.

Σύντομες αλλά συγκινητικές, περισσότερο για μεγάλους παρά για παιδιά, οι 7 ιστορίες θα σε κάνουν να σταθείς στις αξίες και στα πιστεύω σου στη ζωή. θα έρθεις σε επαφή με πολύ μεγάλα και σημαντικά πράγματα που σου θυμίζουν κάποιες άλλες γιορτές, κάποιες άλλες εποχές.

Απλά, υπέροχο! Η Πηνελόπη Δέλτα είναι ένα κομμάτι της πνευματικής περιουσίας της χώρας μας.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης