ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο της Θεοφανίας Ανδρονίκου Βασιλάκη: Ζακίνθη, στο άβατο του Κόντε, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 16/09/2019 0 comments

Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη

Ζακίνθη 

Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

 

Το καινούριο ατμοσφαιρικό ιστορικό μυθιστόρημα της Θεοφανίας Ανδρονίκου Βασιλάκη.

Δύο παράλληλες ιστορίες συνθέτουν την ενδιαφέρουσα πλοκή του, μια στο σήμερα και μια στο 19ο αιώνα.

Η Ανθή, απόγονος ξεπεσμένων αριστοκρατών με καταγωγή τη Ζάκυνθο, έρχεται σε σύγκρουση με τα τουριστικά σχέδια του επιχειρηματικού κατεστημένου του νησιού. Η Ανθή είναι επιτυχημένη δημοσιογράφος και ακολουθώντας τις φήμες για το παρελθόν της οικογένειάς της, αναζητά και ανακαλύπτει ένα μεταλλικό κουτί στον οικογενειακό τάφο του πατέρα της, με ένα παλιό σημειωματάριο που αποκαλύπτει την ιστορία της οικογένειάς της.

Οι αποκαλύψεις από το σημειωματάριο μάς ταξιδεύουν στο 1860, στη Ζάκυνθο, όταν μια προγιαγιά της ηρωίδας, τρέχει να γλυτώσει, νεαρό κορίτσι τότε, από το θάνατο. Την ανακαλύπτουν δύο Αυστριακοί κόμητες, αδελφικοί φίλοι (και εραστές), αναλαμβάνοντας την προστασία της και δίνοντάς της ένα ρόλος τη ζωή τους.

Για ποιο λόγο η νεαρή Φιορούλα θα προτιμούσε να πέσει από τα βράχια και να βρει το θάνατο στη θάλασσα, από το να μείνει στο νησί; Ποιοι την καταδιώκουν;

Χρόνια αργότερα, η κόμισσα Άννα Μαρία στην Αυστρία, αποκαλύπτει στο γιο της, Φραγκίσκο, ένα τρομερό μυστικό και εκείνος αποφασίζει να εγκατασταθεί στη Ζάκυνθο, για να ανακαλύψει την αλήθεια για την καταγωγή του, ξεσκεπάζοντας το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει τη ζωή της μητέρας του.

Εκεί, ο νεαρός Φραγκίσκος θα έρθει σε επαφή με πρόσωπα και καταστάσεις και θα φέρει στο φως συγκλονιστικές αποκαλύψεις που οδηγούν σε εφιαλτικές αλήθειες, κρυμμένες καλά μέσα στα αρχοντικά και στα καντούνια.

Βασικό στοιχείο της ιστορίας είναι η απόλυτη εξουσία των αριστοκρατών της Ζακύνθου πάνω από το λαό. Όλη η ιστορία του νησιού ξετυλίγεται μέσα από την πλοκή: πώς προσαρτήθηκαν τα Επτάνησα στην Ελλάδα, στην ουσία ποιος τα έκανε δώρο στη χώρα μας, και δυστυχώς, πόσο λυσσαλέα πολέμησαν αυτή την ένωση οι αριστοκράτες του νησιού. Άλλωστε, ούτε ελληνικά μιλούσαν καλά-καλά στο νησί.

Στο μεταξύ, η Ανθή, με έκπληξη ανακαλύπτει τη φρίκη που έζησαν στο παρελθόν μέλη της οικογένειάς της και ειδικά η όμορφη Ζακίνθη, εξαιτίας της αγάπης, των ταξικών διαφορών και της κατάχρησης εξουσίας, με βία, απειλές, εξαναγκασμό, μέχρι και έγκλημα. Αλλά και η ίδια η Ανθή είναι μια γυναίκα που έχει να πολεμήσει τη φρίκη από τους δικούς της δαίμονες: την πληγή από μια μεγάλη ερωτική απογοήτευση και τη μάχη της με τη βουλιμία. Υπερφαγία, θλίψη, εμετοί και κλάμα. Ευτυχώς, ανακαλύπτει μια ομάδα υποστήριξης, τους Ανώνυμους Υπερφάγους, και εντάσσεται στην αδελφότητα αυτή, για να βρει τη δύναμη να αποδεχτεί τον εαυτό της.

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, σε πολλά επίπεδα, που θα σε γοητεύσει με τις συνεχείς εναλλαγές του, τις ιστορικές πληροφορίες και την ένταση των ηρώων του.

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης