ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο της Σόφης Θεοδωρίδου: Ο Γερμανός γιατρός, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 02/09/2019 0 comments

Σόφη Θεοδωρίδου

Ο Γερμανός γιατρός

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Ένα βιβλίο που αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές του ανθρώπου. Ακόμα και σε καιρό πολέμου, ακόμα και αν κάποιος είναι ο εχθρός κατακτητής, υπάρχει ελπίδα να εξωτερικεύει το μεγαλείο της ψυχής του, με πράξεις συμπόνιας και ανθρωπιάς.

Μια ελληνική ηθογραφία και ταυτόχρονα ένα ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται την εποχή της Γερμανική κατοχής.

Η ιστορία δύο γυναικών στο μικρό ελληνικό νησί, την εποχή του Β’ Παγκόσμιου πολέμου και η σύγκρουση των αξιών τους με την τοπική κοινωνία, θα σε γεμίσει με αγωνία.

Στο νησί αυτό, που δεν κατονομάζεται, έρχεται να υπηρετήσει, μαζί με άλλα μέλη του γερμανικού στρατού κατοχής, ο επίατρος Κρίστιαν Μίλερ, ένας 27χρονος άντρας, αφοσιωμένος στην ιατρική και στον άνθρωπο.

Η Λήδα, είναι μια νεαρή χήρα, που έχασε τον άντρα της, Μανόλη, ναυτικό στο επάγγελμα, στη θάλασσα. Αργότερα, κοιμήθηκε για ένα βράδυ με τον ξάδελφο τού άντρα της, περαστικού από το νησί και απέκτησε μαζί του μια κόρη, τη μικρή Αφροδίτη. Η τοπική κοινωνία, με πρώτη την πεθερά της, εξοβελίζει τη νεαρή γυναίκα και μαζί τον καρπό του έρωτά της. Ευτυχώς, την πονοψυχάει και την παίρνει στο σπίτι του ο Παππούς, ένας ηλικιωμένος γείτονας,που, μαζί με τη γυναίκα του, δεν έχουν καταφέρει να κάνουν παιδιά και παίρνει τη Λήδα υπό την προστασία του.

Στο μεταξύ, φτάνει στο νησί και η Αθηναία, η Ρίτα Τσαγκλή, που κληρονόμησε το σπίτι των γονιών της και εγκαθίσταται μαζί με τον έφηβο γιό της, το Μάριο. Η Ρίτα έχει κότσια, αφού εγκατέλειψε το βίαιο, μαυραγορίτη και γεμάτο νυχτερινά παραστρατήματα άντρα της, το Δήμο, στην Αθήνα, και ήρθε να κρυφτεί στη μικρή αυτή κουκίδα του Αιγαίου.

Ο γιατρός Κρίστιαν είναι ερωτευμένος με τη Μάρεν, μια Γερμανίδα που ζει στο Βερολίνο, και παίρνει άδεια να επιστρέψει λίγες μέρες στην πατρίδα του, για να την παντρευτεί. Όλοι τον αποκαλούν “ο καλός Γερμανός” γιατί δεν θεραπεύει μόνο τους Γερμανούς στρατιώτες, αλλά και τους Έλληνες ντόπιους, μαζί με τον βοηθό του, Γκεόργκ, Ελληνογερμανικής καταγωγής.

Η Ρίτα και η Λήδα γίνονται φίλες και τα παιδιά τους, η Αφροδίτη και ο Μάριος, αυτοκόλλητοι.

Τη Ρίτα έχει αγαπήσει ο Γερμανός Γκεόργκ, ο βοηθός του Κρίστιαν, ενώ τη Λήδα, ο αδελφός του Μανόλη, ο Μάρκος. Και οι δύο έρωτες είναι προσωρινά άκυροι και ανομολόγητοι, αφού είναι απαγορευμένοι.

Ο πόλεμος, αναδεικνύει τη μικροψυχία, απληστία και συμφεροντολογία των τοπικών αρχών. Αναδεικνύει τη βαρβαρότητα των κατακτητών, αλλά και το μεγαλείο της ψυχής του Γερμανού γιατρού. Στο πλευρό του, συμπαραστέκεται με εθελοντική προσφορά, η Λήδα, ενώ η Ρίτα φιλοξενεί – μετά από επίταξη – στο σπίτι της, το βοηθό του, Γκεόργκ Φίσερ. Φυσικά, ακόμα και στις πιο μαύρες στιγμές της ανθρωπότητας, ο έρωτας παραμονεύει…

Ένα εκπληκτικό, ποιοτικό μυθιστόρημα, που περιλαμβάνει στοιχεία αρχαίου δράματος, χωρίς η συγγραφέας να πέσει στην παγίδα του μελοδράματος.

Η ιστορία της είναι πυκνή σε περιστατικά και δράση, καλογραμμένη, δωρική στην αφήγηση, και καταφέρνει να περάσει στον αναγνώστη την ένταση και τα πάθη των ηρώων της, χωρίς λυρισμούς.

Οι λέξεις της, είναι διαλεγμένες μία-μία, για να αναδεικνύουν τον πλούτο συναισθημάτων που διαπερνά όλο το βιβλίο.

Πολύ καλό βιβλίο, θα σού αφήσει θετικά μηνύματα για την ανθρώπινη αγάπη, τον έρωτα, την ελπίδα.

Να το διαβάσεις οπωσδήποτε.

 

Πηγή: www.tsemperlidou.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης