ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη: Κατά Ιωάννη, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 30/05/2022 0 comments

Σπύρος Πετρουλάκης

Κατά Ιωάννη

Εκδόσεις Μίνωας

Μια πικρή ιστορία για το σταυρό που κουβαλάει μια ταλαίπωρη ψυχή. Η ζωή, γεμάτη πόνο και αδικία, του ταπεινού Ιωάννη, είναι στο επίκεντρο της αφήγησης του Σπύρου Πετρουλάκη.

Η πλοκή του μυθιστορήματος, μια στο παρόν και μια στο παρελθόν, και οι συνεχείς ανατροπές, δεν σε αφήνουν να πάρεις ανάσα.

Ο Ιωάννης είναι ένα παιδί σακατεμένο που μεγαλώνει στην Κρήτη το 1920, από μια μάνα που δεν τον αγαπάει. Τον κλειδώνει συχνά για τιμωρία, μέρες ολόκληρες στο υπόγειο του σπιτιού, τραυματίζοντας τον ψυχισμό του. Σε όλα τα βάσανα που περνάει ο ταλαίπωρος Ιωάννης, η μόνη φωτεινή διέξοδος, είναι η φλόγα της ψυχής του για να ζωγραφίζει.

Κάποια στιγμή θα αγαπήσει μια Κρητικιά μουσουλμάνα, τουρκικής καταγωγής. Τα βάσανά του πολλαπλασιάζονται και γίνονται κύμα που πάει να τον πνίξει. Αδικίες, ατυχίες, προδοσίες, απώλειες, η μοίρα της ζωής του είναι προδιαγεγραμμένη.

Ο συγγραφέας, ξετυλίγει την προσωπικότητα του ανθρώπου, ο οποίος, ακόμα κι όταν ενηλικιώνεται και μεγαλώνει, δεν μπορεί να απελευθερωθεί από τη σκιά της αυταρχικής και άκαρδης μητέρας του. Αποκτά την ψυχολογία του υποτελή, ο οποίος αδυνατεί να σπάσει την αλυσίδα που τον δένει με τον καταπιεστή του.

Όμως, όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά και στο σήμερα συμβαίνουν γεγονότα ανατρεπτικά, που συνδέονται με την ιστορία του Ιωάννη, κάνοντας την πλοκή πολύ πιο περιπετειώδη.

Ποιος είναι ο ηγούμενος Σπυρίδωνας και ποια σχέση έχει με τη «μουσουλμάνα Παναγία;» Τι ψάχνει ο Τούρκος Τσετίν στην Κρήτη και πόσο αληθινή είναι η σύντροφός του, η Αϊντίν;

Ένα συναρπαστικό, ψυχολογικό μυθιστόρημα, με πολλά στοιχεία κινηματογραφικής περιπέτειας και δυνατούς χαρακτήρες που γεμίζουν τον αναγνώστη με αγωνία μέχρι την τελευταία του σελίδα. Εκεί, στο ανατρεπτικό τέλος, ο συγγραφέας θα κάνει μια ακόμα αποκάλυψη που θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα του αναγνώστη.

Ένα δυνατό βιβλίο που θα σε συγκινήσει βαθιά.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης