ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Η Σιωπή του Φάρου

Post by: 23/01/2017 0 comments

Kimberly Freeman

Η Σιωπή του Φάρου

Εκδόσεις Διόπτρα

Ένα υπέροχο μυθιστόρημα που συνδυάζει όλα όσα θέλει ο αναγνώστης: δυνατούς ήρωες, μυστήριο, έρωτα, απωθημένα συναισθήματα, αντιζηλία, συγχώρεση και εξιλέωση!

Και όλα αυτά στις σωστές δόσεις. “Η Σιωπή του Φάρου” είναι το δεύτερο μυθιστόρημα της Κίμπερλυ Φρήμαν που διαβάζω (το πρώτο ήταν “Οι Καταρράκτες των Ρόδων”) και το βρίσκω πιο συναρπαστικό.

Η συγγραφέας έχει ένα σημαντικό χάρισμα, να ξεδιπλώνει τις ζωές των ηρώων της που πλημυρίζουν από μυστικά, δράματα και ακυρωμένα συναισθήματα, χωρίς μελοδραματικό ύφος. Περιγράφει με την ευφυΐα του αντικειμενικού παρατηρητή και το βάθος του ψυχολόγου.

Επίκεντρο της πλοκής, ο Όρμος του Φάρου.

Η ιστορία του βιβλίου: το 1901, η Ιζαμπέλα ταξιδεύει με προορισμό της Αυστραλία μαζί με τον πλούσιο κοσμηματοπώλη σύζυγό της Άρθουρ Γουΐντερμουρ. Μεταφέρουν ένα αμύθητης αξίας σκήπτρο γεμάτο πολύτιμους λίθους, δώρο της βασίλισσας της Αγγλίας που προορίζεται για το κοινοβούλιο της Αυστραλίας.

Όμως, ανοιχτά των ακτών του Κουΐνσλαντ, το πλοίο ναυαγεί. Δεν σώζεται κανείς εκτός από την Ιζαμπέλα, η οποία βγαίνει στη ακτή του Όρμου του Φάρου, κρατώντας το σεντούκι με το αμύθητης αξίας σκήπτρο.

Εκατόν δέκα χρόνια μετά, το 2011, η Λίμπι Σλάτερ επιστρέφει από το Παρίσι, στη γενέτειρά της στον Όρμο του Φάρου. Ο εραστής της έχει μόλις πεθάνει από καρδιακή προσβολή και η Λίμπι ξεκινάει τη ζωή της από τη αρχή, προσπαθώντας, ταυτόχρονα, να αποκαταστήσει τη σχέση της με την αδελφή της Τζούλιετ. Ένα τραγικό γεγονός που έγινε είκοσι χρόνια πριν, έχει ψυχράνει τις δυο αδελφές, οι οποίες έχουν πλέον τυπικές σχέσεις, ενώ κάποτε ήταν δεμένες και αγαπημένες.

Ο αναγνώστης παρακολουθεί παράλληλα και τις δυο ιστορίες, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με μια αλυσίδα από μυστήρια και ψέματα. Και η συγγραφέας Κίμπερλυ Φρήμαν σε ταξιδεύει μια στο παρελθόν και μια στο σήμερα, δίνοντάς σου, δύο ιστορίες ταυτόχρονα, δύο παράλληλα μυθιστορήματα για να απολαύσεις χωρίς ανάσα τη ροή των καταιγιστικών γεγονότων.

Στις σελίδες του βιβλίου, δίνεται μεγάλη έμφαση στον Όρμο του Φάρου. Μέσα από τις περιγραφές της, η συγγραφέας μας δίνει λεπτομέρειες για τις ομορφιές του ωκεανού και του άγριου τοπίου που περιβάλλει το φάρο και τα σπίτια του χωριού. Η τοπογραφία παίζει ρόλο στο μυθιστόρημα αλλά και στην ψυχολογία των ηρώων.

Σύμβολο ανάδειξης της ιστορίας, είναι το ταξίδι. Το ταξίδι προς την Αυστραλία το 1901, όταν βρέθηκε η Ιζαμπέλα μόνη σε ένα αφιλόξενο τόπο και το ταξίδι της επιστροφής της Λίμπι εκατό χρόνια αργότερα στον ίδιο τόπο, εξ ίσου “αφιλόξενο” για κείνην, λόγω του δραματικού γεγονότος που σημάδεψε το παρελθόν της.

Και, φυσικά, η συγγραφέας μας παρουσιάζει τον ηθικό κώδικα των ηρώων της, βάζοντας και μας τους αναγνώστες στο δίλημμα να σκεφτούμε και να αποφασίσουμε αν φταίει ο κλέφτης (του τότε) και αν είναι ένοχος ο ηθικός αυτουργός (του σήμερα).

Ένα υπέροχο μυθιστόρημα για την προσπάθεια του ανθρώπου να προχωρήσει τη ζωή του συγχωρώντας τους άλλους και τον εαυτό του.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης